O scurgere vaginala (leucoree) in anumite cantitati este normala la femeile sanatoase, aceasta fiind modalitatea vaginului de a se curata singur si de a mentine o stare de echilibru. Asadar, cand vaginul este sanatos se mentine "in forma" tocmai prin aceste secretii, perfect normale.
Acest lichid secretat are un usor miros (nicidecum neplacut), o consistenta laptoasa, o culoare alb-tulbure sau transparenta, iar in momentul in care se usuca pe lenjerie capata o nuanta galbuie. Cantitatea secretata variaza in functie de ciclul menstrual si de la femeie la femeie.
Daca pana acum te regasesti in aceste randuri, nu ai de ce sa-ti faci griji.
Factori care pot schimba consistenta si aspectul secretiilor
- ciclul menstrual;
- stresul emotional;
- sarcina;
- produsele OTC (medicamente foarte cautate, care nu necesita prescriptie - analgezice/calmante, medicamente pentru dureri de stomac, arsuri gastrice) sau medicamentele hormonale;
- excitarea sexuala;
- alaptarea;
- ovulatia;
- regimul alimentar.
Alti factori care pot influenta negativ pH-ul vaginului si pot cauza infectii sunt: gelurile pentru igiena intima, sapunul, antibioticele, sarcina, diabetul sau existenta unei alte infectii.
Secretia vaginala anormala
Daca observi secretii vaginale abundente insotite de miros neplacut, cu o consistenta neobisnuita (grunjoasa, branzoasa sau apoasa) si culoare gri-albicioasa sau alb-verzuie trebuie sa te prezinti cat mai repede la un consult specialist. Toate acestea sunt semne ale unei infectii sau poate o afectiune mai grava.
Alte simptome care insotesc acest tip de secretie:
- cresterea semnificativa a cantitatii de secretie;
- senzatia de mancarime sau usturime;
- usturime, durere la urinare;
- prezenta sangelui, in afara perioadei menstruale.
Cauzele secretiilor vaginale anormale:
- Vaginita;
- Vaginoza bacteriana;
- Cancer de col uterin;
- Infectia cu Chlamydia;
- Negi genitali;
- Gonoree;
- Menopauza;
- Sarcina;
- Menstruatia;
- Starea de sanatate a femeii;
- Infectii cu ciuperci levuriforme.
Secretiile vaginale sunt normale, daca se incadreaza in anumite limite si este foarte probabil sa te confrunti cel putin o data in viata cu acest tip de infectii. Cea mai frecvent intalnita este cunoscuta sub denumirea de vaginoza bacteriana (afectiune vaginala comuna determinata de inmultirea excesiva a bacteriilor saprofite din vagin). Alte infectii vaginale destul de des intalnite sunt: candidoza si tricomoniaza.
Cum influenteaza ciclul menstrual secretiile vaginale?
Menstruatia are un efect semnificativ asupra tipului de secretii vaginale pe care le experimentezi de-a lungul unei luni. Stiai ca esti mult mai expusa riscului de infectii vaginale inainte sau in cursul ciclului menstrual? Si asta din cauza faptului ca pH-ul vaginului variaza in timpul menstruatiei, determinand o scadere a nivelului de aciditate a vaginului. Cam la jumatatea perioadei dintre doua menstruatii este perfect normal sa contati o crestere a cantitatii de scurgeri, fiind un semn al ovulatiei.
Citeste si: 12 sfaturi practice care previn infectiile vaginale