Redescopera-ti viata sexuala!

Daca ai descoperit o scadere a libidoului in ultimul timp, sa stii ca nu esti singura care simte aceasta stare. Pentru cele mai multe femei, apetitul sexual este ca un "roller-coaster": un minut e sus, iar in urmatorul jos.

Aceste variatii apar in urma schimbarilor din viata de zi cu zi sau in cazul in care se urmeaza diferite tratamente. Remediul acestei stari este constientizarea cauzei si implicit actionarea in consecinta. Atat libidoul (dorinta sexuala), cat si starea de excitare (raspunsul corpului la stimuli sexuali, adica lubrifierea naturala a vaginului, respectiv erectia la barbati) pot avea de suferit.

Cu cat dorinta sexula este mai mare cu atat si starea de excitare se atinge mai usor si la fel invers: cu cat dorinta sexuala scade cu atat va fi mai greu sa ajungem la excitare.

Vom descrie imediat cateva dintre cele mai intalnite bariere care se pun in calea unei vieti sexuale normale si cateva modalitati de inlaturare a acestora.


1. Viata de zi cu zi

Fiind adulti avem din ce in ce mai multe responsabilitati, iar libidoul pe care il aveam in tinerete a devenit mai mic acum. Munca, prietenii, copii, scoala, hobby-urile, treburile casnice pot avea un efect negativ asupra vietii sexuale. Si de multe ori, chiar si atunci cand avem putin timp liber, sexul este pe ultimul loc. Televizorul, cititul unui carti sau dormitul au devenit cei mai mari dusmani ai unei vieti sexuale corecte. Totusi, nu putem spune ca nu ne mai dorim sa facem sex, ci ca viata sexuala nu mai are prioritate.

Sexul este foarte important intr-o relatie. Cum ne facem timp intotdeauna pentru noi insine, trebuie sa ne facem timp si pentru partener. Programarea sexului va face sa radeti poate dar, daca ati ajuns in aceasta situatie, este o varianta. Puteti alege una – doua nopti pe saptamana in care se petreceti cateva clipe romantice cu partenerul si nu va sfiiti sa aduceti ceva nou in dormitor: o jucarie sexula, o revista / carte ilustrata, un film erotic sau sa incercati tehnici / pozitii noi. Programarea trebuie respectata pentru ca ea inseamna un angajament fata de tine, partener si relatia ta.


2. Stresul, teama si anxietatea

Cand avem de-a face cu stresul, teama si anxietatea, sexul este ultimul lucru la care ne gandim. Problemele de la serviciu, relatia de cuplu in momentele nu tocmai bune, lipsa banilor sau problemele din familie sunt devastatoare pentru libido. Este aproape imposibil sa te simti sexy atunci cand nu ai bani sa-ti platesti rata la casa. Temerile legate de bolile sexuale, de a ramane insarcinata, de performantele sexuale si sexul nu merg bine impreuna. Toate acestea actioneaza direct si puternic asupra libidoului si limiteaza drastic sansele de a avea o experienta sexuala macar multumitoare.

Primul pas de a alunga stresul, teama si starile de anxietate este sa va asigurati ca aveti un corp sanatos. Mancati sanatos si echilibrat, avand grija de dieta, beti apa suficienta, dormiti cel putin opt ore pe noapte, faceti exercitii in fata geamului deschis si puteti incepe sa practicati diferite tehnici de relaxare, de meditatie sau de yoga.

Cu siguranta aveti cateva activitati care va fac placere si pe care nu le-ati mai facut de mult timp: nu va neglijati prietenii, copiii sau partenerul, incepeti din nou sa iesiti seara la o plimbare, film si in weekend intr-o escapada romantica la munte sau la mare. Cu un corp sanatos si o minte sanatoasa esti mult mai bine "echipata" impotriva problemelor din dormitor.


3. Plictiseala

Chiar daca majoritatea oamenilor isi doresc sa aiba o relatie monogama, dupa 15-20 de ani de convietuit impreuna apare plictiseala si dispare imaginatia fata de partener. Ai incercat cam tot ce s-a putut pana acum, dar ai uitat si sa mai aduci ceva nou in relatia ta. Din pacate, in ziua de azi plictiseala apare si mai devreme, iar cuplurile care s-au cunoscut de cateva luni au intrat deja in rutina: nu mai cunosc decat pozitia misionarului in zilele de marti, joi si vineri. Nu ar fi nici o problema cu aceasta programare, dar putina spontaneitate este binevenita!

Intoarce-te la inceputuri! Uita de ce-ti place sau ce nu-ti place si incearca sa vezi sexul ca pe o experienta noua! Vorbeste cu partenerul tau despre lucrurile pe care ai dori sa le incercati in pat si puteti descoperi ca aveti nevoie doar sa introduceti ceva nou in viata voastra sexuala. Un vibrator sau un lubrifiant pot face minuni in dormitor (lasati la o parte conceptia invechita ca doar femeile singure folosesc jucarii sexuale). Uitati-va la un film erotic impreuna si puteti exersa cateva pozitii vizionate acolo daca sunteti amandoi de acord. Chiar daca veti fi stanjeniti la inceput, cititi si educati-va despre viata sexuala! Fiti deschisi la propunerile partenerului si sigur veti descoperi o latura noua a vietii sexuale!


4. Probleme in cuplu

Un conflict nerezolvat sau furia neexprimata pot reduce din dorinta sexuala. Secretele si sentimentele negative fata de partener determina scaderea dramatica a nivelului atractiei si de multe ori fara cale de intoarcere. O problema cum ar fi lipsa unui igiene corecte sau infidelitatea trebuie discutate si rezolvate inainte de face din nou dragoste.

Daca s-a ajuns in acesta situatie, comunicarea este singura care poate rezolva aceasta problema. Daca nu discutati problemele cu partenerul, ele se vor inmulti, se vor agrava si mai mult decat atat, ele se acumuleaza si vor exploda intr-un conflict. In cazul in care comunicarea dintre parteneri nu are rezultatele scontate, atunci poate ca este mai bine sa consultati un doctor specialist in probleme de cuplu si sex pentru a gasi radacinile adanci ale problemelor. Sexul este esential intr-o relatie si este absolut necesar sa existe in cuplu si sa ofere placere ambilor parteneri.


5. Mici defecte ale corpului

Fiecare dintre noi are ceva de obiectat asupra felului in care arata: un penis curbat, sani mici, burta mare, spate paros, etc. Realitatea este ca pentru a avea sentimente pozitive despre viata sexuala trebuie sa-ti placa de felul in care arati. Dar cum nimeni nu este 100% satsifacut de felul in care arata, toti am invatat sa traim asa cum suntem. In caz contrar, trebuie schimbat ceva!

De cate ori ai sentimente negative despre o parte din trupul tau, incerca sa te gandesti la si la cele pozitive. De exemplu, daca esti obsedata de greutate, gandeste-te si la faptul ca ai cei mai frumosi ochi si un ten impecabil. De indata ce inecepi sa te simti mai sexy, dorina sexuala va creste. Dar nu uita sa actionezi si asupra greutatii: un program la sala, o dieta corespunzatoare, sa vezi un nutritionist, etc. Trebuie sa treci peste aceste mici probleme si sa incepi sa iubesti felul in care arati. Numai atunci vei fi in stare sa ai o viata sexuala plina de satisfactii!


6. Nou nascutii

Nu exista nici un dubiu ca bebelusii pot schimba viata sexuala a unui cuplu. Trebuie sa fii constienta ca trupul tau se modifica in timpul in care esti insarcinata, iar partenerul tau ar putea avea o retinere de a face dragoste cu tine in tot acest timp, iar amandoi va veti teme sa nu afectati copilul. Fluctuatiile hormonale au de asemenea un impact asupra dorintei sexuale. Dupa nastere, poti fi epuizata dupa numeroasele alaptari din timpul noptii. In perioada de dinainte si de dupa nastere, dorinta sexula a cuplului variaza foarte mult si nu neaparat in aceleasi directii la ambii parteneri.

Partenerii ar trebui sa petreaca cateva momente intime si sa descopere modificarile trupului femeii. Cand amandoi s-au obisnuit cu acestea, apetitul sexual se va reintoarce. In caz contrar, fiti rabdatori si intelegatori. Sau puteti "negocia" un masaj pentru o partida de sex oral.

Imediat dupa nastere, femeia are un libido foarte scazut deoarece corpul sau a trecut prin numeroase transformari si acum ea se va concentra pe alaptarea bebelusului. Comunicarea are un rol primordial acum si numai astfel cuplul va afla ce-si doreste fiecare (din punct de vedere sexual) in aceasta perioada: intelegrea reciproca, masajul senzual, sarutarile, tinerea de mana, sexul oral, etc. Cand libidoul se intoarce la valoarea initiala, nu uitati sa va anuntati partenerul!


7. Varsta

Varsta este raspunzatoare pentru multe dintre schimbarile care au loc in corpul nostru: pierdera masei osoase, predispunerea la diferite boli, dureri diverse, albirea parului, aparitia ridurilor si a insomniilor..., si scaderea apetitului sexual. Menopauza si scaderea productiei de testosteron sunt principalele cauze ale scaderii libidoului, dar nu asa mult ca frica de imbatranire si depresia inainarii in varsta ce se pot instala.

Este indicata consultarea unui doctor specialist de catre femei pentru a intelege ce se intampla cu ele la menopauza. Constientizarea transformarilor ce apar face ca trecerea la menopauza sa se faca mult mai usor, iar viata sexuala nu va avea de suferit. Estrogenul, sub mai multe forme, duce la intensificarea circulatiei sangelui in vagin si implicit va duce la cresterea dorintei sexuale si la o placere mai mare in timpul sexului. In cazul in care vaginul nu mai beneficiaza de o lubrifierea naturala, rezolvarea este foarte simplu: se va folosi un lubrifiant pe baza apa sau silicon (in functie de caz).

La barbati, scadera nivelului de testosteron poate afecta nivelul dorintei sexuale. La fel, consultarea unui doctor de specialiatate este binevenita. El poate prescrie un nivel optim de testosteron (daca este prea mult, el poate provoca depresie sau alte efecte secundare).


8. Abuzul sexual

Victimele abuzului sexual au deseori probleme in intimitate. Mintea trebuie vindecata mai intai si printr-o buna sfatuire, multe persoane au reusit sa aiba contacte sexuale sanatoase. In timp si cu rabdare se ajunge la vindecarea acestei traume.


9. Medicamente sau alte pilule

Unele medicamente au efect negativ direct asupra dorintei sexuale. Scaderea productiei de androgeni duce la diminuarea libidoului, iar vaginul nu mai beneficiaza de o lubrifiere naturala suficienta. Din acest motiv, cand incepeti sa urmati un tratament, puteti intreba doctorul daca medicamentele prescrise au vreun efect asupra dorintei sexuale. In caz afirmativ, il puteti intreba daca exista vreun tratament asemanator fara efecte asupra libidoului.

In ziua de azi, depresia a devenit un diagnostic destul de des intalnit. O atentie marita trebuie acordata medicamentelor care trateaza depresia, deoarece acestea au efect negativ asupra dorintei sexuale (duc la incapacitatea de a atinge orgasmul, ejacularii sau realizarea erectiei). In cazul in care remarcati o mai slaba dorinta sexula din momentul in care incepeti un tratament, vorbiti cu doctorul care vi l-a recomandat
pentru a vedea daca exista vreo legatura. Dar, nu uitati: nu intrerupeti tratamentul fara a vorbi cu doctorul inainte!


10. Disfunctii medicale

Cei mai multi dintre noi cunoastem termenii de "disfunctie erectila", "ejaculare precoce" sau "disfucntii ale dorintei sexuale feminine", dar stiati ca dorinta sexuala poate scadea si din cauza starii glandei tiroide sau din cauza unui deficit de hormoni la persoanele mai in varsta? Un metabolism incorect, cauzat de mesele haotice din cursul zilei, de accidente, traume sau boli duce la o scadere a libidoului, iar din acest motiv consultarea unui doctor de specialitate va poate ajuta la recapatarea vietii sexuale sanatoase.


Concluzie: Dar ce este normal?

Daca ai frustrari legate de lipsa dorintei sexuale, mai intai inceraca sa te intelegi. Fiecare dintre noi este diferit si nu exista un nivel "normal" al libidoului. Normalitatea vine din simtirile despre viata sexuala si cata placere iti produce aceasta. Unii pot fi fericitii cu viata sexuala din prezent, iar cei care simt ca au nevoie de putin ajutor, pot incerca se se regasesca intr-o situatie descrisa mai sus si sa actioneze in consecinta.

Articol realizat de www.loveisland.ro