Informatii generale
Mamografia presupune o serie de imagini ale tesutului sanilor realizate cu raze-x. Pentru femei este un test deosebit de important deoarece cu ajutorul mamografiei, cancerul la san poate fi detectat inca din primele faze.
Femeile care au trecut de varsta de 50 de ani trebuie sa isi faca o mamografie in fiecare an, deoarece 80% dintre persoanele diagnosticate cu cancer la san fac parte din aceasta categorie de varsta.
In cazul femeilor cu varsta cuprinsa intre 40-50 de ani, necesitatea unei mamografii anuale a fost indelung dezbatuta, si inca nu s-a ajuns la o concluzie. Cert este un singur lucru, ca atunci cand te lovesti la san, simti o senbilitate care devine dureroasa, sau crezi ca ai nodului esti indicat sa te prezinti la medicul specilist pentru consultatii amanuntite si pentru a scapa de orice dubiu.
Asociatia Medicala Americana, Colegiul American de Radiologie si Colegiul American de Obstretica si Ginecologie recomanda femeilor ca mamografia sa devina un examen de rutina dupa varsta de 40 de ani. In cazul in care mama, sora sau fiica a avut cancer la san, doctorul ii poate solicita sa isi faca mamografii anuale mai devreme.
Mamografia este un test rapid si nedureros care, de regula, dureaza mai putin de 30 minute, in functie de numarul individual de imagini cu raze-x solicitate. Razele-x, insele, dureaza numai cateva secunde, dar mai este nevoie de timp pentru pozitionarea corecta a corpului si sanilor pentru fiecare imagina cu raze-x.
Ca oricare test si mamografia are o marja de eroare de 5-10% sa nu identifice cancerul la san. Aceasta majra de eroara se ridica la 30% in cazul femeilor care au tesutul sanului dens, si in cazul femeilor aflate la menopauza.
De asemenea, in urma testului este posibil sa ai nevoie de teste suplimentare, in cazul in care s-a depistat ceva neobisnuit. Majoritatea testelor suplimentare vor oferi imagini detaliate ale zonei pusa sub semnul intrebarii. Totodata, trebuie mentionat faptul ca ia fost vorba despre cancer in foarte putine dintre cazurile suspectate de ceva in urma mamografiei.
Uneori, doctorul poate solicita biopsia zonei cu pricina pentru a determina
daca este vorba despre o afeciune maligna (canceroasa) sau benigna. In cazul biopsiei, celule de la suprafata care prezinta dubii sunt indepartate cu ajutorul unui ac, dupa care sunt asezate de o lama, care ajunge in laborator pentru o examinare la microscop.
Mamografia este un test deosebit de important, deoarece depisteaza la timp cancerul la san, fapt care inseamna salvarea sanului femeii sau chiar viata acesteia.
Mamografia
De TopSanatate
Comentarii (11)
am o problema cu sanul stang, ma doare de ceva timp, nu neaparat in perioada premenstruala sau menstruala, ar putea fi cancer?multumesc
am 44 ani si cred ca intru in meno pauza si am fost la ginecolog care mi-o dat un tratament de 3 luni si acum 1 si jumate am o mare problema ca ma doare farte tare sani si mi-a oprit tratamentul si acum abia peste 6 saptamani trebe sa merg la un consult da ma doare farte rau nu stiu ce sa ma fac???????????? cu compresa cu apa rece.da eu chiar nu stiu ce sa ma fac?
Femeia, reprezinta nucleul si echilibrul familiei. Puternica si totodata fragila, are nevoie sa isi mentina propriu echilibru, prin armonizarea sanatatii fizice cu cea mentala si emotionala. Nu uita ca anual trebuie sa efectuezi investigatiile senologice si ginecologice care iti pot salva viata. Luna martie e luna in care trebuie sa iti aduci aminte sa ai grija de tine! Clinica Gynecoland iti ofera un DISCOUNT DE 50% pentru pachetul Lunii Martie: - Consultatie ginecologica; - Ecografie transvaginala; - Examen citologic Babes-Papanicolau; - Consultatie senologica; - Sonoelastografie. ECONOMISITI 300 RON!! Pentru programari, ne puteti contacta la: tel: 021.337.29.53 021.336.43.73 e-mai: office@gynecoland.ro web: www.gynecoland.ro
as dorii si eu un raspuns la rezultatul urmator;retromamelonar san stg.opacitate intensa juxtocentrimetrica neregulat delimitata.microopacitate (3/4mm.)omogena necenturata superior stg.Microcalcificari rare intraplandulare . nu prea am inteles prea bn ce scrie sper sa primesc un raspuns,multumesc
Buna fetelor,sunt alice,am 32 de ani,am nascut doi copii,am alaptat,pe fiecare cate un an jumate,iar acum dupa 4 ani,am o durere la sanul drept aproape in fiecare zi.as vrea sa va cer sfatul unde as putea merge sa imi fac teste sa depistez de ce ma doare sanul.astept raspunsurile voastre cu mare drag aici,sau pe adresa mea de email.Va multumesc.
Buna seara si eu am probleme cu sanii am luat tratament ce mia indicat medicu,o perioada.Pe zi ce trecea tot mai rau mam dus la cj unde am rezolvat problema acuma nu mai ma doare asa cum ma dureau inainte si tot pe zi ce trece e mai bine.:P Eu zic ca e si din cauza baietilor si a noastra femeilor.Am stat de vb cu medici si miau explicat niste lucruri care miau fost,iar chiar este bine sa vb si cu ginecologu.O seara placuta
Mi s-a spus ca am tesut fibros. Am 30 de ani si o pb cu nodulii fibromatiosi la uter. Acum, am inteles ca am unul si la san. Ce mi se recomanda?
Nu stiu de ce este considerata mamografia analiza suprema la san! Eu am facut una anul trecut si, in afara faptului ca m-a durut, mi s-a spus ca am sanii prea densi si m-au trimis sa fac o ecografie. De ce sa nu mergem din prima la ecograf? Acolo intr-adevar s-a vazut mai mult decat la mamograf.
am facut si eu o mamografie anul trecut si mi s-a parut destul de durerosa aceasta procedura, slava Domnului ca rezultatul a fost ok.
Nu stiu daca in afara institutului oncologic se mai fac mamografii fara plata, doar cu bilet de trimitere de la MF. Stiu insa ca la particular ginecologul se ocupa cu asta. Ca si de tratament in cazul in care e ceva suspect.
da,este f interesant articolul si f i nformativ in ceea ce priveste efectuarea unei mamografi............dar eu de ex knd imi pipai sanul am impresia k am un nodul si nu stiu cui sa ma adresez.......ginecologului sau medicului de familie? var rog frumos sa imi rasp pt k sunt f ingrijorata. multumesc
Posteaza comentariu