Madeleine Albright lupta impotriva cancerului de col uterin alaturi de romance

Romania se situeaza pe primul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin cancer de col uterin. Sase femei mor in fiecare zi din acesta cauza, boala provocata de virusul HPV. Acesta este motivul pentru care doamna Madeleine Albright a ales ca destinatie tara noastra, incurajand autoritatile sa ia o decizie corecta si sa implementeze un program national de vaccinare impotriva cancerului de col uterin.
In perioada 22-23 mai 2008, doamna Madeleine Albright, fost Secretar de Stat american, viziteaza Romania, participand la o serie de intalniri cu oficialitatile, dar si cu lideri de opinie din domeniul medical. Principalul obiectiv al acestor discutii este prevenirea cancerului de col uterin, prin vaccinare.  

Specialistii romani si internationali recomanda vaccinarea obligatorie ca fiind cea mai eficienta alternativa de prevenire a cancerului de col. Cele mai vechi 15 state din Uniunea Europeana, cat si unele dintre cele mai noi state membre, cu incidenta si  mortalitate mult mai reduse, au inclus deja in recomandarile nationale vaccinarea sau au introdus programe nationale gratuite de vaccinare pentru generatiile cu varste cuprinse intre 12-18 ani (Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Spania, Elvetia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Norvegia, Danemarca si Grecia).
Situatia actuala din tara noastra, unde in fiecare zi cancerul de col ucide sase femei, iar noua cazuri noi sunt diagnosticate, impune un astfel de program national de prevenire.    

"Situatia din Romania privind cancerul de col necesita masuri urgente de adoptare a unei strategii complete si eficiente de prevenire. Un program de vaccinare, alaturi de campania de informare si educare si de screeningul cervical, va salva vieti", declara Madeleine Albright.

Experienta tarilor vestice arata importanta prevenirii cancerului de col uterin. Boala are consecinte serioase din punct de vedere medical si social, iar tratamentul implica cheltuieli foarte mari.
Numai in SUA costul anual al ingrijirii pacientelor cu boli provocate de virusul HPV este de peste 4 miliarde USD, in timp ce in Marea Britanie aceste cheltuilei se ridica la peste 414 milioane USD pe an. Screening-ul si vaccinarea obligatorie nu elimina numai riscul aparitiei cancerului de col uterin, dar reduce in mod considerabil consecintele economice si psiho-sociale. Studiile OMS arata ca banii alocati tratamentului unui singur caz de cancer de col pot fi folositi eficient pentru prevenirea a 50 de cazuri noi, prin vaccinare.

"Programele de vaccinare obligatorie pentru generatiile de 9-10 ani, combinate cu screening-ul pot reduce semnificativ aceasta afectiune in randul femeilor tinere.
Medicii ginecologi, infectionisti, pediatri si de familie sustin programul national de vaccinare si incurajeaza autoritatile sa demareze acest proiect cat mai curand posibil. 80% dintre femei au fost infectate cu HPV pana la varsta de 50 de ani. Doua tulpini ale acestui virus (16 si 18) sunt responsabile pentru mai mult de 85% din cazurile de cancer de col. Aceste doua tulpini sunt incluse in vaccin. Vaccinarea obligatorie va reduce considerabil numarul aparitiei de noi cazuri in Romania
", declara Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel, directorul Institutului "Matei Bals".

La nivel mondial, cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer cu cea mai mare incidenta si a doua cauza de mortalitate prin cancer in randul femeilor.
La fiecare 2 minute, o femeie moare de cancer de col uterin, iar la fiecare 63 de secunde o femeie este diagnosticata cu aceasta boala. Studiile arata ca pana in 2020, la fiecare 45 de secunde, o femeie va fi diagnosticata cu acest tip de cancer, daca nu se implementeaza masuri eficiente de prevenire.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod