Studii recente au demonstrat ca fiintele umane - la fel ca si animalele - produc, degaja si reactioneaza la o anumita substanta inodora - feromonii. Iar unii cercetatori pornesc de la aceasta teorie pentru a dovedi ca tocmai aceste substante ar fi cauza care te-a determinat sa alegi sau sa respingi un potential partener.
Se stie ca feromonii influenteaza comportamentul sexual al animalelor, activand atractia dintre masculii si femelele din randul serpilor, al maimutelor, al moliilor, al hamsterilor si multe alte exemplare. In cazul acestor animale, feromonii sunt detectati cu ajutorul unui organ din interiorul cavitatii nazale.
Intr-un studiu recent, relatat in revista "Nature Magazine", Martha K. McClintock si Kathleen Stern din cadrul departamentului de psihologie a Universitatii din Chicago au descoperit ca oamenii detecteaza feromonii si sunt intr-adevar influentati de acestia. S-a dat si o definitie a termenului: "feromonii sunt semnale chimice lansate de catre un individ in aer si care afecteza fiziologia si comportamentul altor membri din aceeasi specie".
Insa, cercetarea nu s-a ocupat amanuntit de atractia sexuala per se. Metoda lor s-a redus la incercarea de a determina daca feromonii exista intr-adevar in fiintele umane. Experimentul a cuprins 29 de persoane de sex feminin. Au luat mostre de transpiratie (subsuoara) de la 9 dintre persoane si le-au dat celor ramase sa miroasa acele tampoane imbibate in transpiratie. Timp de doua luni de zile, jumatate din cele 20 de persoane voluntare au inhalat transpiratia femeilor aflate in prima faza a ciclului menstrual (pre-ovulatie) si cealalta jumatate au inhalat transpiratia femeilor aflate in ultima faza a ciclului (in timpul ovulatiei).
Cu toate ca voluntarele nu au detectat nici un miros, rezultatele au fost semnificative: ciclul menstrual al voluntarelor care au inhalat transpiratia persoanelor aflate in faza de inceput a ciclului s-a scurtat cu pana la 1-7 zile pe luna, ajungand in unele cazuri chiar la 14 zile pe luna. Voluntarele care au inhalat transpiratia celor aflate in ultima faza a ciclului menstrual au experimentat o prelungire a ciclului lor menstrual cu pana 1-4 zile, sau chiar 12 zile.
Pe baza acestor constatari, cercetatorii au concluzionat ca dovezile sunt extreme de clare si ca feromonii umani exista intr-adevar. Asta ar fi si explicatia pentru sincronizarea ciclului menstrual in cazul femeilor care lucreaza sau locuiesc impreuna.
Cum influenteaza mirosurile apetitul sexual?
Urmatoarele cercetari au incercat sa determine modul in care feromonii influenteaza comportamentul, inclusiv atractia sexuala. Cu toate ca feromonii sunt inodori, studiile s-au orientat catre alte mirosuri care pot fi detectate. Alan R. Hirsch, autorul cartii "Scentsational Sex" a facut experimente pe femei si barbati pentru a afla ce mirosuri starnesc dorinta sexuala.
Hirsch (neurolog, psihiatru si director al fundatiei "Smell and Taste Treatment and Research Foundation" din Chicago) a devenit interesat de acest subiect - conexiunea dintre mirosuri si sex - in momentul in care a observat ca 18% dintre pacientii care-si pierd simtul mirosului, prezinta disfunctionalitati sexuale. Si-a pus intrebarea daca incapacitatea de a detecta mirosurile ar avea o legatura directa cu raspunsul la stimulul sexual. Pentru a afla raspunsul corect, Hirsch a recrutat 25 studenti de sex masculin pe care a testat diverse arome, inclusiv parfumuri, mirosuri florale si alimentare, masurand tensiunea arteriala a organului genital masculin.
Rezultatele au fost uimitoare: "scortisoara a generat cele mai mari schimbari in comportamentul sexual". Constatand ca rezultatele nu sunt foarte relevante, Hirsch a inceput un alt experiment, de data aceasta luand ca subiecti 31 de barbati cu varste cuprinse intre 18 si 64 de ani. Utilizand 31 de mirosuri si 46 de teste (cu unele combinatii de mirosuri) iata care au fost rezultatele:
Situatia s-a schimbat in cazul persoanelor de sex feminin. Hirsch a studiat dorinta sexuala la 30 de femei intre 18 si 40 de ani masurand tensiunea arteriala a organului genital feminin ca raspuns la o varietate de mirosuri.
Rezultatele studiului sunt:
Nimeni insa nu stie cu exactitate de ce raspunsurile la aceste mirosuri sunt atat de variate. Poate pentru ca unele mirosuri care ne amintesc de vremuri fericite sau de oameni pe care i-am cunoscut mai demult ne fac mai receptivi la stimulii sexuali. Ce semnificatie au pentru noi aceste studii? Trebuie sa scapam de parfumuri, sapunuri sau apa de colonie? Ar trebui sa renuntam la dus si la utilizarea deodorantelor pentru a lasa mirosul natural sa fie usor de detectat? Sau ar trebui sa folosim anumite alimente pe post de parfum, in loc sa le consumam?
Iata cateva sugestii utile:
Semnalele olfactive, fie ele din feromoni sau alte substante din mediul inconjurator se pare ca sunt puternice stimulente in ceea ce priveste apetitul sexual: oamenii pot detecta intre 10.000 si 30.000 de mirosuri diferite.