Durerile menstruale iti dau bataie de cap?

Dismenoreea, cum este numita in termeni medicali se refera la acele dureri din abdomenul inferior care apar inainte sau in timpul menstruatiei. Este perfect normala, in situatia in care nu este corelata cu existenta unei afectiuni care sta la baza ei. Insa, trebuie sa stim cand sa apelam la ajutor specializat, cum putem reduce disconfortul si ce optiuni de tratament exista.

Dismenoreea afecteaza intre 30 si 50% dintre femei, iar 10% dintre ele sunt in incapacitate fizica una pana la trei zile pe luna. Statisticile arata ca majoritatea femeilor de varsta reproductiva au apelat cel putin de 10 ori in cursul vietii lor la medicamente pentru a reduce durerile menstruale si disconfortul cauzat de ciclul menstrual. Dr. Irina Pacu, medic ginecolog la Spitalul Clinic de Urgenta "Sf. Pantelimon" ne spune ca este foarte important sa retinem ca "nu toate ciclurile menstruale sunt ovulatorii, iar cele care nu dor semnifica o lipsa a ovulatiei. De exemplu, in cazul unui cuplu sanatos, rata sarcinii pe un ciclu este de doar 25%".

Pentru a intelege mecanismul prin care se declanseaza aceste dureri afla ca "organismul femeii are o secretie ciclica hormonala de estrogen si progesteron. In timpul menstruatiei, acesti hormoni determina o crestere a nivelului de prostaglandine, rezultand  un flux sanguin redus si o contractie exagerata a musculaturii uterine, adica durerile pe care resimtim. Tot din cauza hormonilor si a jocului dintre ei, femeia este mai sensibila la stimulii durerosi", dupa cum ne explica medicul ginecolog Irina Pacu.

Exista doua tipuri de dismenoree

  • primara, despre care dr.
    Irina Pacu ne spune ca este "durerea menstruala pe care o resimtim in adolescenta, apare in primele zile ale ciclului menstrual, dureaza putin si poate sa dispara dupa prima nastere";

  • secundara, care apare mai tarziu si dureaza aproape toata menstruatia, manifestandu-se prin dureri la nivelul organelor genitale si in afara ciclului menstrual. "Dismenoreea secundara are intotdeauna o cauza, cum ar fi: fibromul uterin, chisturi, tumori uterine".

De retinut! In orice caz de dismenoree secundara trebuie actionat asupra cauzei. Asadar este necesar sa apelezi la medicul ginecolog pentru a depista si trata afectiunea care sta in spatele dismenoreei.

Datele statistice ne arata ca in primul an 38% dintre fete au dureri menstruale, iar in al doilea si al treilea an, 20% dintre ele experimenteaza dureri legate de menstruatie. La aproximativ 80% dintre femeile cu dismenoree primara astfel de dureri incep in primii 3 ani. E bine de stiut ca durerile menstruale tind sa scada in intensitate pe masura inaintarii in varsta si dispar uneori dupa prima sarcina.

Simptomele durerii menstruale - dismenoreei primare
  • crampe dureroase;
  • durere in regiunea abdomenului inferior;
  • dureri de spate;
  • migrene;
  • diaree sau constipatie;
  • greata si stare de voma;
  • ameteli;
  • senzatie de balonare;
  • sensibilitate la nivelul sanilor;
  • crestere in greutate corporala.

Simptomele durerii menstruale - dismenoreei secundare
  • durere in abdomenul inferior;
  • dureri de spate;
  • sangerari intre perioadele de menstruatie;
  • dureri in timpul sau dupa un raport sexual;
  • secretii vaginale anormale;
  • febra si friguri;
  • diureza (urinare) frecventa.


Exista o legatura intre dismenoreea primara si infertilitate?

In cele mai multe cazuri, dismenoreea primara severa are la baza endometrioza (existenta unui tesut asemanator endometrului in afara localizarii sale normale).
Dr. Irina Pacu adauga ca "endometrioza afecteaza 30% dintre femei si se caracterizeaza prin existenta din nastere a acestor focare de endometru oriunde in corp. Asadar, asocierea dismenoreei primare cu infertilitatea e legata de endometrioza, cea mai frecventa afectiune care cauzeaza infertilitate, dar si dismenoree".


Ce optiuni de tratament exista?


1. Antispastice care actioneaza asupra musculaturii uterine netede;
2. Antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen) sunt cele mai folosite si inhiba formarea de prostaglandine;
3. Anticonceptionalele care blocheaza ovulatia;
4. Danazol;
5. Agonisti de gonadotrophine, doar la recomandarea medicului si pentru dismenoreea secundara.


Cum putem reduce disconfortul si durerea durerilor menstruale?

In primul rand trebuie sa stii ca exista unele obiceiuri care accentueaza si mai mult durerile menstruale: cafeina si alcoolul exacerbeaza crampele; fumatul; stresul; lipsa somnului; o alimentatie bogata in grasimi si mancarea sarata.

Asadar, trebuie sa acorzi o importanta mojora stilului tau de viata. Dr. Doina Mihaila, medic primar medicina de familie enumera cateva dintre schimbarile pe care trebuie sa le faci daca vrei sa-ti ameliorezi starea: somnul regulat, gimnastica, renuntarea la fumat. "Inainte cu cateva zile de ciclul menstrual este foarte bine sa iei suplimente de magneziu si vitamina B6, deoarece magneziul intervine in controlul contractilitatii musculare", ne mai sfatuieste dr.
Doina Mihaila.

Remedii naturiste

1. Coada soricelului (infuzie) este indicata daca ai un ciclu menstrual abundent. Se prepara infuzia din 5 grame inflorescente la o cana cu apa si se consuma 2-3 cani pe zi;
2. Anasonul (infuzie): se prepara infuzia dintr-o lingurita de seminte la o cana de apa si se beau 2-3 cani pe zi;
3. Florile de musetel (infuzie) au rolul de a calma durerile menstruale. Se prepara infuzia din 5 grame la 1 litru apa si se bea 2 cani pe zi;
4. Salvia (infuzie) are rolul de a regulariza ciclul menstrual si a combate durerile cauzate de acesta. Se face o infuzie din 5 grame frunze la o cana de apa si se consuma 2-3 cani pe zi;
5. Menta poate diminua intensitatea crampelor. Poti sa consumi 1-2 cani pe zi.

Articole utile
Musetelul previne durerile menstruale
Leacuri de casa care te scapa de durerile menstruale