Chisturile ovariene. De cate feluri sunt

Chisturile ovariene sunt formatiuni tumorale ovariene cu continut. Pot fi benigne, la limita malignitatii si maligne.
Chisturile ovariene sunt formatiuni tumorale ovariene cu continut. Pot fi benigne, la limita malignitatii si maligne.

I. Principalele tumori ovariene chistice benigne sunt:


1. Chistadenoamele seroase sunt, cel mai adesea uniloculare si doar rareori prezinta septuri intrachistice. Lichidul pe care il contin este clar, ca “apa de stanca”. Cele mai frecvente sunt chisturile functionale distrofice, nu depasesc 6-7 cm in diametru si dispar spontan pe parcursul a cel mult trei cicluri menstruale.

2. Chistadenoamele mucinoase sunt uni sau multiloculate, contin lichid transparent, vascos, brun negricios sau hemoragic. Pot atinge dimensiuni apreciabile (chiar 50 cm diametru si mai multe zeci de kg).

3.
Chistul dermoid sau teratomul are o suprafata neteda lucioasa si contine o substanta grasoasa, pastoasa amestecata cu fire de par, unghii, tesuturi de provenienta diferita; dinti, cartilaje, mucoasa digestiva, tesut hepatic, muschi, tesut adipos. Poate atinge dimensiunile unui fat.

II. Tumorile seroase la limita malignitatii au un aspect macroscopic asemanator chistadenoamelor benigne, dar sunt caracterizate prin proeminenta formatiunilor papilare in interiorul chistului.

III. Cancerele seroase sunt uni sau bilaterale, uni sau multiloculare, prezinta ingrosari, zone hemoragice, formatiuni papilare conopidiforme pe suprafata interna si externa a tumorii. O serie de particularitati histopatologice macroscopice ale tumorilor ovariene pledeaza pentru natural or benigna sau maligna.

Sunt probabil benigne formatiunile :

- chistice – mobile;
- cu suprafata neteda;
- avand capsula intacta;
- fara vegetatii intrachistice;
- cu serozitate intraperitoneala de aspect normal.

Sunt posibil maligne formatiunile:

- predominant solide sau solide;
- bilaterale;
- fixate;
- cu vegetatii externe;
- cu invazie a capsulei;
- cu structura interna heterogena;
- lichidul de ascita are un character hemoragic.

Chisturile ovariene: Cum se pune diagnosticul


Multe din tumorile ovariene raman mute clinic lungi perioade de timp. Se explica astfel posibilitatea de a ajunge la dimensiuni gigante (de mai multe zeci de kilograme, in cazul tumorilor chistice).


Alteori, femeia acuza senzatie de jena sau apasare pelviana, tulburari de mictiune sau constipatie (prin compresiunea organelor invecinate).
Absenta simptomatologiei sau, daca este prezenta, caracterul proteiform al acesteia, face ca tumorile ovariene sa fie descoperite intamplator, cu ocazia unui control ginecologic de rutina, a unei ecografii abdominale etc.

Cu ajutorul caror investigatii sunt descoperite


1 .Echografia
2.TC sau RMN
3. Radiografia abdominal ape gol (pentru chisturile dermoide)
4.Urografia
5.Cistoscopia si rectoscopia
6.
Celioscopia
7.Laparotomia si punctie biopsie

Chisturile ovariene: Ce este de facut in cazul tumorilor ovariene benigne


Se considera ca orice tumora ovariana care depaseste 6-7 cm in diametru si/sau care persista mai mult de 2-3 luni impune laparotomia. Gestul terapeutic in cazul chisturilor functionale, nu trebuie sa fie prea invaziv si consta in abstentia (si supraveghere), punctie ecografica si chirurgia endoscopica. Laparotomia ramane in continuare principala masura de conduita in cazul tumorilor ovariene suspecte.


Preoperator se practica examenul histopatologic extemporaneu. Daca tumorile sunt benigne se va practica :

- in cazul femeilor tinere, ablatia tumorii ( chistului) si conservarea parenchimului ovarian sanatos;
- anexectomia bilaterala, asociata in general cu histerectomia la femeia care a depasit 50 de ani.
 

Comentarii (13)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Cristina pe 3 Iun 2015, 22:51
    Chist

    Buna Seara, am si eu o intrebare sora mea in varsta de 19 ani a aflat anul trecut ca are un chist la ovarul drept a facut o operatie laser pentru a indepartarea chistu si a luat anticonceptionale diane35, dupa operatie chistul sa refacut ajungand in 11 luni la 14cm, anul acesta in martie a facut operatie normala prin taietura si a scos si ovarul. Acum chistul sa facut la celalalt ovar. Ce credeti ca se poate face sau ce ne recomandati?

    0
    0

  • Ela pe 3 Feb 2013, 13:57
    chist folicular

    Am facut o ecografie si rezultatul a fost ca pe ovarul stang am un chist folicular de 10 mm.as vrea sa stiu mai multe despre asta.

    0
    0

  • di.nicoleta pe 24 Nov 2010, 21:40
    chist

    acum 7 luni aveam unchist de 3 cm si am inceput sa iau Karissa la recomandarea dr. ginecolog,am fost la control ieri si chistul are 2.75 cm.dr. zice ca ar fi trebuit sa nu mai fie.in urma tratamentului cu anticonceptionale. De ce oare nu mi-a disparut acel chist?

    5
    4

  • Nina pe 30 Oct 2010, 08:24
    Buna ziua

    am 26 de ani,in urma cu 2 ani am fost operata de apenticita, doctorul a descoperit un chist pe ovarul drept si la intepat cu virful unui ac .vreau sa stiu daca pot aparea probleme pe viitor multumesc

    3
    3

  • melany pe 10 Sep 2010, 12:21
    chisturi ovariene

    buna,,,am 43 de ani,in urma unei ecografii mi s_a depistat un chist pe ovarul stang,am mers la mai multi medici,dar nu_si dau seama inca daca este chist sau este vorba despre hidrosalpingx,ultimile ecografii sunt transvaginale,fara un raspuns concret,stie cineva unde pot sa fac alte investigatii ptr un rezultat clar?

    5
    4

  • mihaela pe 23 Aug 2010, 14:38
    chisturile ovariene

    am niste chisturi pe ambele ovare,si mai am niste secretii urat mirositoare,cum pot sa scap de aceasta problema

    10
    0

  • dragan mihaela pe 22 Aug 2010, 13:32
    chisturiiiiiiiiiiii

    imi raspunde si mie cineva dragan mihaela

    0
    0

  • vera pe 22 Aug 2010, 01:22
    chisturi ovariene

    La inceput am avut chisturi ovariene bilaterale. Am luat Diane, am scapat de chisturi, nu am mai luat, au reaparut. La un moment dat a intreruperea lor, nu mi-a mai venit 2 luni. Ovarul era marit in volum, dureros. Am facut eco si se vedeau mai multe chisturi. Am luat Progesteron si mi-a venit menstruatia si de atunci iau Logest si ma tem sa le mai intrerup. Cum renunt la ele, imi vine menstruatia oricand doreste ea si imi apar multe cosuri. Am sanse sa raman insarcinata candva? Exista vreo modalitate sa scap de chisturi si de acneea concomitenta fara a mai lua anticonceptionale?

    0
    0

  • Dora pe 19 Aug 2010, 06:12
    draga gand_licitat( fain nume !)

    Orice articol cu privire la sanatate este interesant cel putin dpdv informativ. Asa cum am spus, termenii utilizati sunt MEDICALI si nu uzuali, pe intelesul tuturor. Si sunt sigura ca au inteles cei din domeniu si poate cele care au avut probleme. De exemplu: "laparotomia", "abstentia ", ''chisturi functionale", " examen histopatologic extemporaneu", ''anexectomia bilaterala'', "parenchim ovarian". Si la fel ar fi daca ar fi vorba despre oricare alt domeniu; daca vrei sa informezi, atunci vorbesti pe intelesul tuturor.Asa ca, eu spun din nou ca articolul daca are rolul de-a informa, atunci trebuie sa contina termenii medicali explicati pe intelesul tuturor, EVA este o revista de interes GENERAL si nu strict medical. Nu-i sari in aparare, ca n-are tupeu nici macar sa raspunda, ca doar e d-na doctor, nu-i asa?! Sa nu mai zic nimic despre indrumarile naturiste "oferite"... O zi buna!

    3
    0

  • dragan mihaela pe 17 Aug 2010, 22:38
    chisturiii

    buna ziua.am fost la control am facut si intravaginal si mia zis ca am unb chist de 55mm.mia dat ultragestan]progesteron 2 luni la rind 10 zile din a 15 zi a ciclului am luat luna trecuta mia venit ciclul pe 13 iulie ma tinut 9 zile .acum in august nu mia venit ciclul.imi puteti spune de ce? ce e de facut?

    0
    0

  • Barbuceanu Simona pe 17 Aug 2010, 11:25
    Chist

    Doamna doctor are dreptate, din articolul dansei mi-am dat seama ca , chistul de care am fost operata anul trecut a fost de natura mucinoasa ( a avut dimensiunea de 5l); ps: dragele mele faceti cel putin odata pe an , o ecografie abdominala! Felicitari doanei doctor pentru articol!

    0
    0

  • Gand_licitat pe 17 Aug 2010, 08:56
    :)

    draga dora, spune ce anume n-ai inteles din articol, si voi incerca sa-ti explic ... articolul mi se pare bun, si poate pt ca sunt din breasla, foarte simplu de inteles. dar e posibil ca cei din afara sa il vada greu descifrabil. asa ca, te rog, spune ce anume n-ai inteles si voi incerca sa-ti explic mai simplu ;)

    1
    2

  • Dora pe 17 Aug 2010, 06:54
    Excelent articol!

    Cred ca d-na medic C. Popescu e tare mandra de articol ... Pacat ca nu-l pricepe doar colegii de bresla... te pomeni ca pe ei a dorit sa-i informeze! Mai romani mai, treziti-va!!! Cum vreti sa faceti cuiva cultura in acest fel?! Doar ne dam rotunzi ca scriem un articol, sau incercam sa ne si facem INTELESI si de cei care n-au studii medicale...Mie imi parea normal sa si explice termenii folositi. O zi buna tuturor!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod