Ce presupune terapia de substitutie hormonala?

Terapia de substitutie hormonala (TSH) este un tratament pentru usurarea sau chiar prevenirea unor simptome disconfortante pe care le experimenteaza femeia ajunsa la menopauza.
De ce as avea nevoie de aceasta terapie?

Cand menopauza intervine in viata unei femei, ovarele produc din ce in ce mai putin extrogen. Astfel, scopul acestei terapii este de a restitui nivelul natural al estrogenului, ajutandu-ti organismul sa faca fata problemelor din aceasta perioada: transpiratia excesiva si bufeurile de caldura. Progestogenul (asemanator cu un alt hormon feminin, progesteron) se administreaza impreuna cu estrogenul pentru a proteja uterul si este necesar numai in cazul femeilor care nu au facut histerectomie (indepartarea pe cale chirurgicala a uterului).

Terapia de substitutie hormonala in cazul femeilor aflate in perimenopauza (diminuarea treptata a functia ovariana este diminuata treptat, iar menstrele pot fi abundente si neregulate) poate fi benefica in atenuarea simptomelor menopauzale si in regularizarea menstrelor.  


Exista mai multe tipuri de TSH?

Nu exista o singura doza corecta in cadrul TSH care sa se potriveasca tuturor femeilor.
TSH nu este un singur "medicament", ci o varietate de combinatii, tipuri si dozaje. Fiecare femeie in parte are nevoie de un anumit tip de terapie de substitutie hormonala, in functie de necesitatile individuale.


Sub ce forma se poate administra aceasta terapie?

  • tablete - cea mai frecvent folosita si necesita o administrare zilnica;
  • plasture - se aplica pe piele (de exemplu pe coapse, fund, solduri sau stomac). Estrogenul este eliberat treptat prin piele si condus in sange. Platurele trebuie schimbat o data la cateva zile, deoarece poate sa cauzeze mici iritatii si sa fie nevoie sa schimbi locatia initiala;
  • implanturi - estrogenul este introdus in straturile de grasime de sub piele. Aceste implanturi au o valabilitate de 6 luni de zile si sunt eficiente pentru persoanele cu un stil de viata foarte alert, deoarece le scuteste de administrarea zilnica a medicatiei;
  • geluri - contin estrogen si pot fi aplicate pe piele, o data sau de doua ori pe zi.
    Odata aplicat, estrogenul este absorbit in sange;
  • tratamente vaginale - sub forma de tablete introduse in vagin sau creme care usureaza disconfortul simtit la nivelul vaginului. De asemenea, exista si inele vaginale care trebuie lasate in vagin timp de 3 luni in care elibereaza treptat estrogenul;
  • spray nazal - este o noua forma de TSH care permite absorbtia in sange a estrogenului prin intermediul cailor nazale. Se aplica cate o pulverizare in fiecare nara, zilnic.  


Care sunt beneficiile terapiei?

  • stopeaza bufeurile de caldura;
  • reface elasticitatea si lubrifierea naturala a vaginului;
  • opreste transpiratia excesiva;
  • diminueaza starile depresive;
  • previne migrenele.


Cat timp trebuie urmata o astfel de terapie?

Pentru a scapa de bufeuri si transpiratie: 1-2 ani.
Pentru protectie impotriva osteoporozei si a bolilor de inima: aproximativ 5 ani.



Care sunt riscurile pe care le implica?

Studiile efectuate arata utilizarea terapiei pe o perioada mai lunga de timp (peste 5-10) creste riscul de aparitie a cancerului mamar, precum si a cheagurilor de sange. Daca este deja predispusa la formarea cheagurilor de sange, atunci terapia de substitutie hormonala nu este indicata pentru tine si ai nevoie de teste speciale de sange inainte de a urma un asemenea tratament.

Fiecare femeie trebuie sa faca un test de screening pentru cancerul de san si sa-si autoexamineze sanii pentru a depista nodulii sau alte anormalitati. Persoanele care au cazuri de cancer mamar in familie pot urma aceasta terapie, deoarece poate sa previna aparitia cancerului de san (insa, numai dupa realizarea unei mamografii pentru orice siguranta). Deoarece nu se elibereaza fara prescriptie medicala trebuie sa discuti cu medicul care te va ajuta sa cantaresti riscurile si beneficiile pe care ti le poate aduce terapia, inainte de a o incepe.



Care sunt efectele secundare?

Ca orice tratament, terapia de substitutie hormonala are si efecte adverse. Studiile ulterioare au aratat ca estrogenul creste riscul de accident vascular cerebral (AVC). Deoarece exista mai multe tipuri si in diferite doza, s-ar putea sa necesite putin timp pana gasesti dozajul potrivit pentru organismul tau. Printre efectele secundare se numara: sensibilitatea sanilor; senzatia de balonare din cauza retentiei de apa; dureri de cap si greata. Totusi terapia cu estrogen ramane cea mai eficienta optiune de tratament pentru simptomele menopauzei.