Sunt informații pe care le ignorăm adesea pentru că ne imaginăm că avem destul timp pentru a pune bazele unei familii. Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în calcul înainte de a împlini 30 de ani, indiferent dacă ești pregătită sau nu să faci un copil:
Ceasul biologic este real
„Se pot observa diferențe la microscop în calitatea ovocitelor la femei care au 20, 30 și 40 de ani. Așa cum pielea îmbătrânește, la fel îmbătrânesc și ovocitele”, declară medicul ginecolog Banafsheh Kashani pentru purewow.com. Din cauza ceasului biologic, șansele de a o obține o sarcină pe cale naturală scad după vârsta de 30 de ani și în special după vârsta de 40 de ani. Iar riscul de avort spontan crește odată cu înaintarea în vârstă, adaugă medicul.
Ciclul menstrual este un indiciu al fertilității
„Ciclurile menstruale regulate sunt un indicator al faptului că ovulezi”, spune medicul ginecolog. „Dacă ai cicluri menstruale neregulate, este un semnal că poți avea probleme de fertilitate, fie în prezent, fie în viitor”, declară specialista.
În cazul în care suspectezi că ar putea fi o problemă, discută cu medicul tău ginecolog.Endometrioza poate duce la probleme de fertilitate
Endometrioza este o afecțiune care provoacă de obicei dureri severe, în cazul căreia endometrul, țesutul care căptușește interiorul uterului, crește în afara uterului. Pe lângă faptul că provoacă simptome precum dureri puternice în timpul menstruației, durere în timpul contactului sexual sau dureri cauzate de mișcările intestinale, endometrioza poate duce la infertilitate. Dacă te confrunți cu astfel de simptome, discută cu medicul specialist. În cazul femeilor care se confruntă cu endometrioza, medicii pot recomanda crioconservarea ovocitelor.
Fertilitatea poate fi evaluată printr-un test de sânge și ecografie
Fertilitatea nu se evaluează „pe ghicite”.
Rezerva ovariană, sau numărul estimativ de ovocite, poate fi măsurată în comparație cu alte femei de vârsta ta. Îți va oferi o idee asupra fertilității tale. Testul de sânge numit AMH (hormon anti-Mullerian) reprezintă o altă opțiune de a estima rezerva ovariană. Nu ar trebui să te sperie procedura de congelare a ovocitelor
În prezent, procedura de crioconservare a ovocitelor este mai accesibilă decât în urmă cu câțiva ani. Tot procesul poate dura în jur de două săptămâni. Necesită tratament hormonal, puncție ovariană și congelarea ovocitelor obținute, care vor fi păstrate pe o perioadă nelimitată. Va trebui să plătești o taxă anuală pentru păstrarea ovocitelor congelate.
Împreună cu medicul tău poți alege cea mai bună variantă pentru tine.Unele obiceiuri îți afectează iremediabil fertilitatea
Fumatul reduce semnificativ calitatea ovocitelor și poate cauza menopauza prematură. Acest lucru este valabil și în cazul fumatului pasiv, prin urmare ar trebui să eviți fumul de țigară.
Numărul ovocitelor cu care te naști este fix și scade constant
Ovocitele tale se formează înainte de a te naște și vei avea între unul și două milioane de ovocite când te afli în uterul mamei tale. După ce te naști, numărul continuă să scadă. „Spre deosebire de bărbați, care generează spermatozoizi noi, femeile nu pot produce ovocite noi. De aceea este important să ai grijă de sănătatea ta astfel încât să conservi ovocitele și să le menții calitatea”, spune medicul.
Posteaza comentariu