Taieturi si julituri: primul ajutor

Ingrijire medicala Micile taieturi sau julituri nu necesita o vizita la Urgente, insa o ingrijire corecta a acestora este importanta pentru a evita infectiile sau alte complicatii.

Iata cateva sfaturi care te pot ajuta la ingrijirea micilor rani:

1. Opreste sangerarea. De obicei, la zgarieturile sau taieturile usoare, sangererarea se opreste de la sine. In cazul in care nu se intampla acest lucru, preseaza rana cu un bandaj sau prosop curat, timp de 20-30 de minute. In acest timp, nu indeparta bandajul pentru a observa daca sangerarea s-a oprit, acest gest ar putea sa afecteze procesul de vindecare si sa reporneasca sangerarea.
Daca sangerarea nu se opreste, mergi imediat la spital.

2. Curata rana. Clateste bine zona afectata cu apa curata. Evita sa folosesti sapunul pentru ca acesta poate irita rana. Daca mai raman reziduuri, foloseste o penseta dezinfectata cu alcool pentru a le indeparta. In cazul in care nu pot fi indepartate, mergi la medic. Curatarea ranii reduce riscul aparitiei infectiilor sau tetanosului. Pentru curatarea zonei din jurul ranii, foloseste sapun si prosop.

3. Foloseste o crema antibiotica.
Dupa ce ai curatat rana, aplica un strat subtire de crema antibiotica sau unguent precum Neosporin sau Polysporin. Aceste produse nu grabesc procesul de vindecare dar reduc riscul aparitiei infectiilor. Anumite ingrediente continute de unguente pot provoca eruptii usoare la unele persoane. Daca acest lucru se intampla, inceteaza folosirea acestora.

4. Acopera rana. Bandajele ajuta rana sa se pastreze curata si tine bacteriile la distanta. Dupa ce rana este indeajuns de vindecata incat sa nu se infecteze, expunerea la aer este indicata pentru a grabi vindecarea acesteia.   

5.
Schimba bandajele. Inlocuieste bandajele cel putin o data pe zi sau de fiecare data cand acestea se uda sau se murdaresc.

6. Atentie la orice semn de infectie. Mergi imediat la doctor daca rana nu se vindeca sau observi o scurgere, durere, inflamare, roseata sau caldura in zona afectata.

7. Vaccin antitetanos. Medicii recomanda efectuarea unui vaccin antitetanos o data la 10 ani. Daca rana este adanca sau murdara si daca ultimul vaccin antitetanos a fost facut in urma cu 5 ani, doctorul iti va recomanda un vaccin antitetanos.
Indicat este sa-l faci la mai putin de 48 de ore dupa ranire.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Aura pe 4 Sep 2012, 14:46
    Ajutor !

    Buna pitica mea sa julit rau la genunchi nu vrea sa o ating si deabia ma lasat sa vad , julitura este formata din mai multe zgarieturi una langa alta iar una dintre ele este mai adanca si cred ca mai este ceva praf pe acolo insa nu stiu ce sa ii fac , va rog ajutatima !

    1
    0

  • alin pe 16 Sep 2011, 17:08
    julitura pe fatza

    cum pot sa vindec o julitura de pe fatza va rog ajutatima:((:((

    11
    3

  • Mihaela pe 10 Oct 2010, 10:26
    Plagi

    La o plaga taiata se curata din abudenta cu ser fiziologic pana la indepartarea particulelor straine, se antiseptizeaza cu un jet usor de peroxid de hidrogen 3% (apa oxigenata) cu rol hemostatic si aseptizant, apoi facem pensulatii cu Betadina. Dupa care aplicam comprese sterile ptr protectia plagii. In scop profilactic se administreaza 5-10 zile antibiotice din categoria Penicilinelor sau Ciproflozacinelor. Tinctura de propolis, tinctura de iod, sau orice tinctura contine alcool 50% si nu se foloseste decat ptr aseptizarea tegumentelor si anume in jurul plagii, la fel ca si la spirt (alcool 70%). In cazul in care rana e cu risc tetanic se face vaccinul anatoxina tetanica. Daca nu sunteti sigur cum trebuie sa va ingrijiti o rana sau o plaga adresativa medicului sau farmacistului, in niciun caz internetului. Aceste articole sunt realizate de oameni fara cunostinte in domeniul medical.

    8
    4

  • Madalina pe 30 Iun 2010, 20:22
    Primul ajutor

    Nu as vrea sa contrazic metodele voastre dar, in cartile de prim ajutor spune ca dupa ce ai curatat rana cu jet usor de apa curata se da cu apa oxigenata care are rol hemostatic, se curata rana cu o compresa sterila cu betadina in sensul acelor de ceasornic apoi se aplica o alta compresa sterila se bandajeaza si vizitezi imediat medicul.

    5
    0

  • Sorin pe 28 Iul 2008, 18:26
    Tinctura de propolis

    Nu ati zis nimic despre tinctura de propolis care stiu ca ajuta foarte mult la recuperarea ranilor si e cel mai puternic dezinfectant natural.

    9
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod