Videocapsula endoscopica depisteaza bolile digestive

Endoscopia realizata cu ajutorul capsulei endoscopice este relativ un alt tip de endoscopie, bazata pe inghitirea unei pastile de marimea unui antibiotic, in care este incorporata o camera video si o sursa de lumina. Dupa ce a transmis imaginile din interiorul sistemului digestiv, capsula endoscopica este eliminata de organism in mod natural.

De cele mai multe ori capsula este folosita pentru a diagnostica cazurile in care pacientii au sangerari interne la nivelul sistemului digestiv si nu sunt cunoscute cauzele evidente.

Investigatia cu ajutorul videocapsulei reprezinta o metoda facila, nedureroasa, cu pregatiri minime si fara riscuri, pentru toti pacientii carora medicul le recomanda aceasta procedura. Astfel, videocapsula
inlocuieste cu succes procedura neplacuta si dureroasa a endoscopiei digestive clasice.


Avantajele videocapsulei in endoscopie

In comparatie cu metodele clasice, avantajele aduse de videocapsula utilizata pentru endoscopia digestiva, inclusiv a colonului, sunt multiple atat din punct de vedere medical, cat mai ales pentru confortul persoanei care face investigatia.

"Aceasta permite investigarea unei portiuni din tubul digestiv care este inaccesibila metodelor clasice (intestinul subtire) si este o procedura usor de acceptat fiindca nu presupune disconfortul examinarilor invazive colonoscopice", a mai declarat dr.

Simona Ateia, Director General Med-As.

"Un alt atu incontestabil al procedurii este eliminarea necesitatii de anesteziere a pacientului, avand in vedere intoleranta sau o potentiala contraindicatie la anestezie", a adaugat aceasta.

Calitatea si rezolutia imaginilor, posibilitatea de a vizualiza detalii despre desenul vascular si de a oferi date topografice asupra dimensiunii leziunilor reprezinta avantaje suplimentare ale acestei investigatii medicale.  

Pentru a valida necesitatea acestui tip de investigatie, un consult medical de specialitate este obligatoriu inainte de inceperea procedurii endoscopice.


Etapele procedurii

Daca dupa o examinare detaliata, medicul considera ca este necesara si o endoscopie, pacientul primeste capsula pe care trebuie sa o inghita.

"Capsula trece in mod natural prin sistemul digestiv in timp ce camera fotografiaza intestinele.
Aceste imagini sunt transmise unui sistem de inregistrare, care este asezat pe abdomen
", precizeaza dr. Simona Ateia, Director General Med-As.


Pasii sunt simpli si constau in:

  • consultarea de specialitatea;
  • inghitirea videocapsulei;
  • asezarea sistemului de inregistrarea (receptor de marimea unui walk-man);
  • persoana in cauza poate pleca, urmandu-si activitatile zilnice;
  • intoarcerea la cabinet dupa 8-12 ore, timp in care receptorul a captat din tranzitul intestinal al pacientului.

    Eliminarea capsulei se produce in 24-48 de ore de la ingerare.


    Contraindicatii


    Videocapsula de colon nu poate fi folosita de persoane cu varste mai mici de 18 ani deoarece necesita intelegerea si respectarea pregatirii tubului digestiv cu purgative. Videocapsula de intestin subtire este interzisa copiilor sub 8 ani deoarece dimensiunile tubului digestiv sunt mai reduse.

    Alte contraindicatii:
    • tulburarile de deglutitie (accidente vasculare cu imposibilitatea inghitirii), dar si pentru acestia exista dispozitive de inserare direct in intestinul subtire;
    • sarcina;
    • stenoze si fistule digestive (acestea apar mai ales la pacientii operati pe intestin sau cu boala Crohn forma severea fistulizanta sau stenozanta), chiar si acestia pot face investigatia in anumite circumstante daca Patency Capsule dovedeste pasajul bun digestiv al capsule;
    • existenta dispozitivelor implantabile cardiace de tip pacemaker sau defibrilatoare implantabile.


    Costuri

    Potrivit, dr.
    Simona Ateia, Director General Med-As, pretul unei astfel de investigatii este de 1000 euro. Centrul Med-As se afla in str. Regina Elisabeta nr. 57, sector 5, Bucuresti; tel: 313.09.21/23, 313.05.32/52.

    Totodata, trebuie mentionat ca primul centru in care s-au facut investigatii cu ajutorul capsulei endoscopice a fost Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi. Au urmat alte centre universitare din Bucuresti, Timisoara si Cluj.

    De asemenea, este bine de stiut ca CNAS (Casa Nationala de Asigurari de Sanatate) nu deconteaza aceasta metoda, dar daca o persoana este internata si are nevoie de capsula endoscopica la recomandarea medicului, capsula este data gratuit, la fel ca toate metodele de diagnosticare. Capsula endoscopica, in conditii de ambulator sau la cerere, costa aproximativ 2.500 ron.