Transplantul hepatic este singura metoda eficienta pentru vindecarea persoanelor care sufera de boli grave precum: ciroza hepatica decompensata, cancerul hepatic si insuficienta hepatica acuta. In cazul unei persoane care sufera de ciroza hepatica decompensata, supravietuirea la 1 an este de doar 10%, iar cu transplant ajunge la 85-90%.
Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni este singurul centru de transplant de organe din Romania care a furnizat date complete Registrului European de Transplant de la Paris precum si Registrului National de Transplant.
Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, Presedintele CNAS si al Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni, in ultimii 3 ani, datorita cresterii semnificative a numarului de donatori, numarul operatiilor a cunoscut o curba ascendenta, ajungand la valoarea multora din programele vest-europene: 31 de transplanturi in 2007, 43 in 2008 si 24 pana in aceasta luna a anului 2009. Rezultatele au atins nivelul celor europene, in ceea ce priveste supravietuirea imediata, care este de 90%.
Istoria transplantului in Romania
Primele incercari de transplant de organe de la noi dateaza inca de la inceputul secolului XX si se datoreaza doctorului Florescu care a efectuat mai multe transplanturi experimentale de rinichi. Din pacate, operatiile sale nu au fost un succes.
In 1958 Prof. Dr. Agrippa Ionescu realizeaza primul transplant de piele intr-un cadru spitalicesc organizat, iar in 1962 este efectuat primul transplant de cornee. In a doua jumatate a secolului trecut, Sergiu Duca la Cluj-Napoca si Vladimir Fluture la Timisoara si Dumitru Popescu-Falticeni impreuna cu Emil Papahagi la Spritalul de Urgenta Floreasca Bucuresti, efectueaza transplant experimental de ficat.
Primul transplant reusit al unui organ solid din Romania la om a fost cel efectuat de prof. cu rinichi de la donator in viata (mama receptorului). Acest transplant a fost urmat la scurt timp de un transplant renal de la donator decedat, efectuat la Timisoara de o echipa condusa de prof. dr. Petru Dragan. Pana in decembrie 1989 se efectueaza doar transplanturi de rinichi si acestea intr-un numar relativ redus. Eugeniu Proca, in februarie 1980 la Spitalul Fundeni,
In anul 1992 se pun bazele primului program modern de transplant renal din Romania, de catre Prof. Dr. Mihai Lucan, la Clinica de Urologie a Spitalului Judetean Cluj-Napoca. Incepand din 1997 transplantul de organe si tesuturi din Romania a intrat intr-o noua etapa. Au fost puse bazele sistemului national de transplant modern prin: definirea criteriilor mortii cerebrale, efectuarea primelor prelevari multiorgane de la donator decedat (efectuat de catre Prof. dr. Irinel Popescu, prof. R. Deac, prof. dr. M. Lucan si prof. dr. I. Sinescu), o noua lege a transplantului promulgata in 1998 de presedintele Emil Constantinescu, primul transplant de cord reusit (dr. S. Bradisteanu - octombrie 1999), primul transplant de ficat reusit (prof. dr. Irinel Popescu - aprilie 2000), primul transplant medular (prof. dr. Margit Serban - Timisoara, 2001).
Din anul 2006 avem o noua lege a transplantului, mai moderna si mai adaptata cerintelor europene decat precedenta si care a fost elaborata in cea mai mare parte de specialistii Asociatiei Profesionale Romtransplant.
269 de pacienti se afla pe lista de asteptare pentru transplant hepatic
Dintre toate tipurile de transplant, cel hepatic este cel mai dificil. Majoritatea donatorilor sunt pacienti aflati in moarte cerebrala. In restul situatiilor, donatorul este viu, de regula este vorba de un membru din familie care consimte sa efectueze donarea. Din cele 200 de transplanturi realizate pana in prezent, 150 de donatori erau decedati. In prezent, pe lista de asteptare pentru transplantul hepatic se afla 269 de pacienti.
In prezent, specialistii romani folosesc o serie de tehnici alternative pentru realizarea transplantului. Dupa interventie, daca totul decurge bine, un copil duce o viata absolut normala. In cazul adultilor, operatia este mai dificila, intrucat se ia o parte mai mare din ficat.
In Romania, se realizeaza aproape toata gama de transplanturi hepatice care se efectueaza si la nivel mondial
Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, in prezent, in Institutul Clinic Fundeni se efectueaza aproape toate tipurile de transplant cunoscute in prezent: cu ficat de la donator cadavru, cu ficat de la donator viu, cu ficat redus, cu ficat impartit, transplant domino. De asemenea, tot aici prof. dr. Irinel Popescu a efectuat primul transplant combinat de ficat si pancreas, primul transplant combinat de ficat si insule pancreatice si primele transplanturi de celule stem pentru afectiuni ale ficatului.