Testele neinvazive pentru ficat, o necesitate pentru pacienti

Romania ocupa locul 1 in Europa ca numar total de cazuri de hepatita C, conform datelor raportate de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Metodele neivazive de diagnosticare pot fi folosite ca alternative la punctia hepatica si depisteaza boala mult mai devreme. Din pacate insa, la noi in tara aceste teste nu sunt rambursate, iar costurile lor sunt foarte mari.
Metodele neinvazive pentru diagnosticarea bolilor ficatului sunt Fibro Test si Fibro Scan. Ambele au fost concepute de specialisti francezi si se utilizeaza in Franta din 2002 - Fibro Test, respectiv 2005, Fibro Scan. "Avantajul acestor metode este ca, spre deosebire de biopsie, depisteaza fibroza si ciroza mult mai devreme", ne spune prof. dr. Laurent Castera. "In hepatitele cronice rezultatele acestor metode au fost foarte bine testate si comparate cu celelalte metode care se efectuau pana la aparitia lor. Pentru hepatita C pot fi folosite ca alternative la punctia hepatica care are foarte multe limite si nefiind reprezentativa pentru intregul ficat", adauga prof. dr. Alexandru Oproiu. Potrivit specialistului, Fibro Test pune in evidenta stadiul fibrozei hepatice, iar Fibro Scan arata gradul de rigiditate al ficatului. Acuratetea acestor teste este mai mica in stadiile intermediare, dar in acestea pacientilor li se administreaza deja tratamentul corespunzator.

"Fibro Scanul este o metoda non-invaziva de apreciere a gradului de fibroza hepatica, care, la unii pacienti poate inlocui punctia biopsie hepatica. Asa cum se stie, punctia hepatica este o metoda care comporta riscuri multiple si pe care multi pacienti refuza sa o faca, chiar daca acest lucru inseamna ca nu mai pot avea acces la tratament gratuit", declara prof.
dr. Mihai Voiculescu. Cu ocazia celui de-al XIX Congres National de Hepatologie care va debuta maine, nume importante ale gastroenterologiei si ecografiei romanesti se vor reuni pentru a decide in ce masura se poate folosi pe scara larga Fibro Scanul.
 

Testele nu sunt gratuite din cauza unui management deficitar

Cele doua teste neinvazive nu sunt decontate de catre Casa Nationala de Asigurari de Sanatate. Pretul lor destul de ridicat este un obstacol in calea pacientilor cu venituri modeste. Fibro Testul, de pilda, se afla inca sub licenta Parisului, de aceea pretul lui este mai mare (in jur de 400 Ron). In Franta, testele se platesc doar in centrele private, iar in sistemul de stat pretul este rambursat in cadrul ingrijirii pacientului. De asemenea, tot in Franta, nici pentru hepatita C si nici pentru hepatita B nu trebuie facuta biopsia.

Prof. dr. Alexandru Oproiu acuza managementul deficitar din cadrul Ministerului Sanatatii: "in momentul de fata, la nivelul Ministerului Sanatatii se intalnesc fenomene de abuz, risipa, frauda si se platesc foarte multe servicii financiare degeaba. Din aceste cauze, nu avem aceste metode neinvazive care sa fie decontate".


Hepatita C, o boala frecventa, dar "silentioasa"

Prezenta virusului C este estimata de epidemiologii OMS la circa 300 de milioane de oameni, din care un milion se afla la noi in tara. Frecventa uriasa a bolii se explica prin faptul ca hepatita nu poate fi totdeauna recunoscuta de la inceput, ea fiind purtata in stare latenta, cu perioade bune ori cu prezenta unor simptome minore, nespecifice.

"Este important sa vorbim in continuu, cu fiecare ocazie si in orice context despre hepatita cronica de cauza virala, pentru ca in Romania se afla aproximativ 1,5 – 2 milioane de oameni infectati cu unul din virusurile hepatice B sau C si dintre ei, maxim 10% sunt diagnosticati.
Acest lucru se intampla pentru ca boala evolueaza de cele mai multe ori fara simptome. Oamenii trebuie sa stie ca daca au avut transfuzii de sange, sau interventii chirurgicale sau stomatologice extinse inainte de anii '90, este posibil sa fie infectati cu unul din virusurile hepatitice"
, afirma presedintele ARSF.

Dupa infectia acuta, 80% din hepatitele C se cronicizeaza, iar un sfert din aceste cazuri cronice devin ciroze, dupa 10-15 ani, mai ales la barbatii in varsta de peste 40 de ani, consumatori de peste 40-50 mililitri de alcool zilnic. In 5% din cazuri, infectia cronica a hepatitei de tip C degenereaza in cancer de ficat.

"Hepatitele cronice au impact asupra starii de sanatate a populatiei in special pe termen mediu si lung, si asta prin consecintele grave pe care le au: ciroza hepatica si cancerul hepatic. Cand aceste complicatii sunt diagnosticate, din pacate noi ca medici, nu mai putem face mare lucru pentru pacient. Pentru a preveni aceste redudabile consecinte, este esential sa vorbim despre aceasta boala, sa o diagnosticam si sa o tratam precoce", ne spune prof. dr. Carol Stanciu, de la Institutul de Gastroenterologie Iasi.



Nu toti pacientii au nevoie de tratament

Studiile efectuate in tara noastra arata ca rata prevalentei hepatiei virale C se situeaza in jurul valorii de 3,2%. Totusi, in anumite judete, precum Tulcea sau Teleorman, aceasta ajunge chiar la 7,8%. In prezent exista 30.000 de pacienti diagnosticati, dintre care 10.000 au fost tratati, 6.000 se afla in tratament, aproximativ 3.000 se afla pe listele de asteptare, iar in jur de 1.000 au contraindicatii sau nu necesita tratament. Asadar, multe persoane pot fi doar purtatoare ale virusului, de aceea trebuie doar monitorizate, neavand nevoie de tratament.


Hepatita C si complicatiile ei - extrem de costisitoare

Jumatate dintre pacientii cu hepatita C se vindeca daca sunt descoperiti la timp si tratati corespunzator. Costurile pentru aceasta afectiune sunt foarte mari, ridicandu-se la 30.000 - 40.000 de euro per pacient. Totusi, este de dorit tratarea acesteia intrucat complicatiile la care se ajunge sunt mult mai costisitoare. "Deocamdata nimeni nu a stat sa calculezeze cat costa ingrijirea si tratamentul unui bolnav de ciroza. Aceste costuri sunt insa cu mult mai mari fata de cele pentru hepatita.
Numai transplantul hepatic, in cazurile fericite in care pacientii il efectueaza, costa in jur de 60.000 de euro"
, ne mai spune prof. dr. Carol Stanciu.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • georgescu viorel pe 11 Dec 2010, 05:35
    fibro scan

    as dori sa stiu unde sie poate face fibro scan si tarifele .As dori sa refac acest test. am fact acest test si valoarea scrisa pe buletin este de 6,5,iar viremia de 1.065.000.Multumesc anticipat.Sarbatori fericite

    7
    4

  • victoria stancu pe 8 Oct 2010, 23:44
    hepatita c

    Va multumesc pentru ca prin intermediul publicatiei voastre mai aflu si eu cate ceva .. Stau in italia si am hepaita c luata in romania dupa 1990 la cabinet dentar ...ca nimeni nu controleaza aceste cabinete cum lucreaza....si aici nimeni nu este interesat de aceste probe pentru fibroza ...cind am spus ca cunosc existenta lor ...era ca si cind nu am vorbit Am auzit de ele si se pare ca

    6
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod