Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania face un apel public catre Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru introducerea, in cel mai scurt timp, a unui Program National pe Hepatite, a unui Program de screening si a unui Registru National pe Hepatite. Estimarile arata ca, in prezent, aproximativ doua milioane de romani traiesc cu hepatita cronica B sau C. Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la 30% dintre pacienti, iar virusul hepatic B este responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive. In cazul hepatitei virale C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica, iar unul din cinci pacienti dezvolta cancer hepatic.
"La ora actuala, pe o patologie atat de des intalnita, nu avem un Program National, nu avem un Program de Screening si nici un Registru National pe Hepatite. Astfel, nimeni nu stie cu exactitate cati bolnavi sunt in Romania sau cati bani sunt alocati efectiv pentru tratamentul hepatitelor virale. Nu stim care sunt costurile reale pentru un pacient cu hepatita si nimeni nu ne poate garanta ca acei bani ajung intr-adevar la pacientul care are nevoie de tratament. Doar 15% dintre pacienti diagnosticati beneficiaza in prezent de tratament gratuit, doar 3000-4000 de dosare sunt aprobate pe an si alte 5000-6000 mii asteapta cateodata si 2-3 ani sa primeasca tratamentul", explica Marinela Debu, presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.
Semneaza si tu petitia pentru a strange cat mai multe voturi! CLICK AICI
Ai dosar vechi, e posibil sa primesti tratament
Romania este pe locul doi in Europa, dupa Ungaria, in statisticile privind mortalitatea in urma afectiunilor hepatice cronice. Astfel, din 100.000 de persoane, 50 mor anual pentru ca fie au ajuns oe listele de asteptare, fie au petrecut prea mult timp pe listele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. "In Romania sunt multi oameni care au nevoie de tratament si nu beneficiaza de el. Se intampla cazuri tragice si este dureros si pentru noi medicii curanti care trebuie sa asistam neputinciosi. Nu exista criteriu de departajare scor, ci vechimea dosarului", atrage atentia dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase la Spitalul Clinic Boli Infectioase si Tropicale "Dr. Victor Babes" din Bucuresti.
In urma noii reglementari publicate in Monitorul Oficial din 12 iunie 2009 (Ordinul nr. 665 din 3 iunie 2009) in prezent ordinea de initiere a tratamentului antiviral este in functie de vechimea dosarelor, iar dosarele sunt trimise lunar de la Casele Judetene de Sanatate la CNAS, proportional cu numarul de pacienti aflati pe listele de asteptare si in functie de sumele disponibile la nivel local.
"Faptul ca s-a eliminat varsta din criteriile initiale nu reprezinta o solutie decat pe hartie. Sumele alocate de la nivel central sunt aceleasi, ceea ce face ca imbunatatirile sa fie pe hartie, discriminarea fiind in continuare litera de lege, iar explicatia eterna - lipsa de fonduri", a adaugat Marinela Debu care considera ca 50% dintre bolnavi nu sunt inca diagnosticati pentru ca nu prezinta simptome care sa-i trimita la medic.
"Eu am aflat acum 3 ani, absolut intamplator, ca am hepatita. Simteam ca sunt obosita, dar am crezut ca am o raceala sau o perioada mai solicitanta. Nu m-am gandit sub nici o forma la asa ceva. Insa am avut rabdarea sa repet de patru-cinci ori analizele in cateva luni. Dar cati pacienti ar face-o, mai ales ca markerii virali se efectueaza contra cost", povesteste presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.
7000 de dosare pe lista de asteptare
Doar aproximativ 5500 de pacienti se afla sub tratament antiviral pentru hepatita B sau C decontat de Casa Nationala de Asigurari. Insa, alte 7000 de dosare isi asteapta randul ...
"Potrivit datelor culese in urma unui studiu epidemiologic efectuat la Spitalul Fundeni, in Romania "prevalenta pentru virusul hepatic B este de 5% si intre 3,9 - 4% pentru virusul hepatic C. Dar exista si anumite judete in care prevalenta poate sa ajunga pana la 7% in cazul hepatitei B, cum sunt Giurgiu, Constanta, Tulcea care au mare nevoie de fonduri pentru diagnostic si tratament", explica dr. Adriana Motoc, medic primar boli infectioase.
Medicii de familie sunt "legati de maini si de picioare"
"Noi nu avem dreptul sa trimitem pacientul la spital cu o suspiciune de hepatita cronica. Recomandarile pentru markerii virali se fac numai in cazul in care bolnavul cu hepatita cronica este internat in spital. Tot ce poate sa faca un medic de familie este sa inregistreze cazul, sa vorbeasca cu contactii si sa-l trimita contra cost pentru investigatii. Acest lucru se intampla pentru ca nu exista un program in care fiecare segment din sistemul medical sa aiba griji speciale. Astfel, ne trezim cu pacienti care au ajuns intr-un stadiu avansat al bolii cu ciroza hepatica sau cancer", afirma medicul de familie Catalin Petrencic.
O solutie pentru depistarea precoce a virusurilor hepatice ar fi efectuarea gratuita a markerilor virali de catre medicii de familie. De asemenea, este necesara o responsabilizare si informare a populatiei, fiecare pacient trebuie invatat ca are un rol foarte important atat in diagnosticare, cat si ulterior pe perioada tratamentului.
Hepatita B, o boala tacuta care-ti schimba viata
Hepatita virala B este o boala infectioasa a ficatului cauzata de virusul cu acelasi nume (VHB), care poate evolua catre complicatii grave - ciroza sau cancerul hepatic. VHB, virusul care cauzeaza hepatita B, se poate transmite prin fluidele corporale (sperma, secretii vaginale, saliva), prin sange ori de la mama la copil, in timpul nasterii. Virusul se transmite prin contacte sexuale neprotejate, reutilizarea sau folosirea in comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periute de dinti, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical si stomatologic, contaminate si nesterilizate corect, venirea in contact direct cu sangele, chiar si uscat, sau ranile deschise ale unei persoane infectate, prin piercing-uri si tatuaje. Virusul hepatitei B este de 50-100 de ori mai infectios decat HIV si de 10 ori decat cel al hepatitei C. Dupa expunerea la virusul hepatitei B, infectia acuta poate apare dupa 6 saptamani pana la 6 luni, de multe simptomele fiind reduse(40-70% din cazuri) si boala poate trece neobservata.
Ce este hepatita C?
Hepatita reprezinta o boala inflamatorie a ficatului, manifestata prin leziuni care afecteaza functionarea acestui organ. Hepatita C este o boala virala infectioasa produsa de virusul hepatitei C (VHC). Se transmite in principal prin sangele unei persoane infectate, prin fluide corporale si de la mama la fat (in timpul sarcinii sau nasterii). Virusul se poate transmite prin:
transfuzii si produse din sange, la persoanele care au primit sange inainte de 1992 (anul din care se face testarea sangelui pentru hepatita C); utlizarea de ace, seringi si alte instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetic, care pot veni in contact cu sangele si care sunt nesterilizate corect; folosirea in comun a obiectelor de igiena personala care pot veni in contact cu sangele (periute de dinti, aparate de ras, truse de manichiura etc.); utilizarea in comun de ace si seringi pentru drogurile injectabile; realizarea de piercinguri, tatuaje sau acupunctura cu ace si instrumente nesterile; inteparea sau taierea accidentala cu instrumentar care are sange infectat pe el (in cazul personalului medical); contact sexual neprotejat cu o persoana infectata, mai ales daca acestea au si alte boli cu transmitere sexuala (BTS).
De multe ori, simptomele de hepatita acuta cu virus C pot sa lipseasca sau sa fie necaracteristice, fiind confundate cu ale altor boli. Astfel, in lipsa unui test de sange, nu poti sa stii sigur daca tu sau o alta persoana de langa tine sunteti infectati. Virusul hepatitei C rezista chiar si 3 luni in conditiile mediului exterior. Pentru a preveni infectarea si transmiterea lui, respectarea stricta a regulilor de igiena personala, evitarea contactului direct cu sangele altei persoane si sterilizarea instrumentelor destinate mai multor persoane sunt esentiale.
Semneaza petitia online pentru un Program National pe Hepatite!
Au fost adunate primele 1000 de semnaturi pentru petitia Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice care a fost lansata la inceputul acestei luni si atrage atentia asupra necesitatii unui Program National pentru Afectiunile Hepatice Cronice. Semneaza si tu petitia pentru a da o mana de ajutor pacientilor afectati de hepatita!