Intoxicaţia alimentară este produsă de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu microorganisme patogene, precum paraziţii, virusurile şi bacteriile. Primul simptom este de regulă diareea, urmată de greaţă, vărsături, dureri abdominale sau migrene puternice. Cum să eviti neplăcuta toxiinfecţie alimentară, afli mai jos!
1. Ai grijă ce cumperi de la supermarket
Strategia de prevenire a unei potenţiale intoxicaţii alimentare începe încă de când faci cumpărături. Achiziţionează la final produsele congelate sau refrigerate, astfel încât să stea cât mai puţin la temperaturi ridicate.
Pune carnea crudă în pungi separate de alte alimente şi încearcă să duci hrana cumpărată cât mai repede acasă, pentru a fi depozitată corespunzător.
2. Spală-ţi bine alimentele şi mâinile după ce găteşti
Este foarte important să speli în băi de apă fructele şi legumele înainte să le tai, chiar dacă intenţionezi să le decojeşti. Doar aşa poţi elimina posibilii microbi periculoşi de la suprafaţa lor, care pot ajunge cu uşurinţă în interiorul produselor.
Nu uita nici de mâinile tale! Spală-le în mod repetat cu apă şi săpun, după ce igienizezi în prealabil suprafeţele pe care au stat alimentele când le-ai curăţat.
3. Separă alimentele crude de cele proaspete sau gătite
Nu aşeza niciodată împreună alimente crude, cum sunt ouăle sau carnea, alături de produse proaspete sau deja gătite. Contaminarea lor prin alăturare este cea mai uşoară cale prin care bacteriile reuşesc să ajungă la tine în farfurie.
Foloseşte cuţite şi alte ustensile diferite pentru fiecare aliment pe care îl prepari, apoi curăţă bine chiuveta, masa sau blatul de bucătărie, medii în care ajung deseori microorganismele de la suprafaţa alimentelor.
4. Nu mânca ouă crude
Ouăle crude pot purta deseori bacteria Salmonella, vinovată de foarte multe cazuri de toxiinfecţie alimentară. De pildă, atunci când prepari o cremă sau aluatul pentru prăjituri, evită să cedezi tentaţiei de a gusta din compoziţia crudă, în care se află şi ouă încă negătite.
5. Găteşte carnea la temperaturi ridicate
Îţi place ceafa de porc în sânge? Sperăm că nu, întrucât acest fel de mâncare extravagant poate să fie sursa îmbolnăvirii tale de toxiinfecţie alimentară. Toate tipurile de carne crudă pot fi purtătoare de agenţi patogeni periculoşi, care sunt distruşi doar prin expunerea lor la temperaturi foarte ridicate.
6. Ai grijă cum păstrezi mâncarea gătită
Tocmai ai gătit o supă delicioasă, pe care intenţionezi să o consumi a doua zi? Nu o lăsa la răcit mai mult de oră pe aragaz, altfel poate deveni sursa ta de otrăvire. Foloseşte un truc simplu: Umple chiuveta cu apă rece si pune oala în baia răcoroasă, vei vedea că în doar 30 de minute vei putea să o introduci fără probleme la frigider.
Cât despre resturile de mâncare rămase, ele trebuie să fie consumate in 48 de ore după ce le-ai păstrat la frigider, altfel te expun riscului de a dezvolta toxiinfecţia alimentară!