Sănătatea ta: 8 secrete pentru a avea un stomac de fier şi o digestie excelentă

În calitate de tânără zeiţă preocupată în permanenţă de modul în care arată, probabil că îţi supui şi tu stomacul multor suplicii, cateodată privandu-l de hrană, altă dată forţându-l să digere alimente greu de gestionat. De aici şi până la apariţia primelor crampe date de gastrită şi alte probleme digestive, nu este decât un pas.

Iată de ce ţi-am pregătit câteva secrete pentru menţinerea unui stomac sănătos, o misiune importantă pentru starea ta de bine în fiecare zi. Ajută-ţi sistemul digestiv să se menţină în formă, iar el te va ajuta pe tine să te simţi mereu excelent!

1. Adaugă bacterii sănătoase în dietă

Poate suna ciudat, însă chiar ai nevoie de bacterii pentru un stomac fericit. Dar nu orice fel de bacterii, ci unele sănătoase, numite probiotice. Ele menţin un echilibru necesar la nivelul sistemului tău digestiv, anulând efectele negative ale stresului, lipsei somnului, antibioticelor, afecţiunilor sau alegerilor alimentare neinspirate.

Găseşti probiotice în lactate sau în unele cereale fortificate.

Iaurtul cu probiotice este o opţiune accesibilă şi delicioasă: consumă-l cât mai des şi vei avea un stomac liniştit!

2. Consumă constant fibre

Sistemul digestiv are nevoie de fibre pentru a merge "ca uns", acestea fiind resursele naturale care curăţă caile de evacuare a deşeurilor din organism şi stimulează digestia optimă a hranei. Fructele, legumele sau cerealele integrale sunt bogate în fibre, alungă foamea şi te ajută să mănânci mai puţin.

3. Hidratează-te!

Dacă stomacul tău are nevoie de ceva de care nu se poate lipsi niciodată, aceasta este hidratarea! Bea cât mai multă apă, adaugă şi câte o felie de lămâie care să stimuleze digestia şi vei vedea cât de bine poate funcţiona tractul tău intestinal, în fiecare zi!

4.
Dozează-ţi porţiile înţelept


Ajută-ţi în permanenţă stomacul să poată digera hrana eficient, dozându-ţi corect porţiile. Mănâncă de mai multe ori pe zi, în cantităţi mici (atât cât îţi încape în palmă), astfel încât să îţi menţii glicemia stabilă şi nivelul de energie ridicat.

Înainte să mergi la o petrecere sau la restaurant, domoleşte-ţi apetitul cu o gustare sănătoasă, precum iaurtul cu nuci sau migdale. Vei fi mai puţin tentată apoi să te înfrupţi din grăsimi saturate, care îţi îngreunează digestia.

5. Fă mişcare

Miscarea poate face minuni pentru stomacul tău! Fă exerciţii fizice în fiecare zi, ele ajută la dinamica hranei digerate în intestinul gros şi scad cantitatea de apă pierdută la nivelul colonului.
Muşchii intestinali se contractă atunci când faci sport, deci până şi ei se menţin în formă!

6. Mestecă încet

Cu cât mesteci mai mult mâncarea şi mai lent, cu atât mai puţin mănânci. În plus, masticaţia lentă creşte numărul enzimelor secretate de cavitatea bucală, foarte importante pentru o digestie optimă.

7. Evită alimentele excitante pentru stomac

Evită pe cât posibil sau consumă în cantităţi cât mai mici alimente excitante pentru stomac, cu efect iritant, precum vinul rosu, mâncărurile foarte picante sau alte băuturi alcoolice tari.

8. Alungă stresul

Stresul este un factor puternic de dezechilibru pentru stomacul tău. Anxietatea, grijile şi alte trăiri intense negative pot incetini digestia, cauzând balonare, crampe stomacale sau constipaţie.
În alte cazuri, aceleaşi emoţii declanşează diareea. Stresul mai poate agrava anumite afecţiuni, precum ulcerul peptic sau sindromul de colon iritabil.

Ai grijă să te relaxezi cât mai des şi evită să mănânci când eşti agitată sau nervoasă