Regimuri alimentare in gastrita cronica hiperacida si boala ulceroasa cronica

Afla care dintre alimentele consumate iti fac bine si de care trebuie sa te feresti.

Regimul alimentar in gastrita cronica hiperacida si boala ulceroasa cronica.

In aceste afectiuni sunt permise in urmatoarele alimente:

  • Lapte si produse lactate: lapte (1000 ml/zi), branza de vaci, urda, cas, telemea desarata, Schweitzer.
  • Carne si peste: carne slaba tocata (de vita, vitel sau pasare) 100-150 g/zi, peste slab de rau, 200 g/zi.
  • Oua: fierte moi, omleta dietetica, sufleuri, spuma de albus, budinci
  • Paine alba, veche de o zi (150 g/zi)
  • Fainoase: gris, orez, taitei (ca spume, terciuri, budinci, casa, chisel de lapte, chiseluri din sucuri de fructe)
  • Legume, sub forma de supe-creme, piureuri, budinci, sufleuri, cartofi copti, (fara spanac si stevie)
  • Fructe: gelatine din sucuri de fructe, fructe coapte, piureuri de fructe coapte, spume din fructe
  • Dulciuri: lapte de pasare, ecler, tarte cu fructe, pandispan, papanasi, savarina, bezele, biscuiti
  • Grasimi: unt, smantana, frisca, ulei, margarina
  • Bauturi: lapte, ceaiuri de plante (tei, sunatoare, musetel, maces, gastric), ape alcaline
  • Sodiu (sare): unsor redus, dar nu exclus
  • Supe: creme de legume, de fainoase, de franzela, supa slaba de carne
  • Sosuri: sos alb dietetic, sos de legume (pasate), sos de smantana

Orarul meselor: 4-5 mese pe zi, din care un mic dejun, masa principala de la pranz, cina (masa de seara) si 1-2 gustari (la ora 10 si la ora 17)

In acelasi timp sunt interzise urmatoarele grupe de alimente:
  • laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate
  • oua fierte tari, maioneza
  • pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardele, raci, icre
  • carnea de porc, slanina, untura, carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati)
  • supele in care carnea a fost pusa la fiert in apa rece, ciorbele grase
  • zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti, ardei), legumele uscate (fasolea boabe, linte, mazare), ciuperci, telina, praz, ceapa, usturoi
  • condimentele: mustar, hrean, piper, boia, muraturi
  • fructele crude oleaginoase (migdale, alune, nuci)
  • ciocolata, cafeaua
  • marmelada, dulceturile, gemurile
  • painea neagra
  • prajelile, rantasurile, sosurile
  • alimentele prea fierbinti sau prea reci
  • apele carbogazoase
  • bauturile alcoolice, fumatul

Informatiile au fost preluate din cartea "Dietoterapie. Practica.
800 de retete culinare", de Laurentiu Cernaianu, Bucuresti, Editura All, 2002, www.all.ro