Regimul alimentar in gastrita cronica hiperacida si boala ulceroasa cronica.
In aceste afectiuni sunt permise in urmatoarele alimente:
- Lapte si produse lactate: lapte (1000 ml/zi), branza de vaci, urda, cas, telemea desarata, Schweitzer.
- Carne si peste: carne slaba tocata (de vita, vitel sau pasare) 100-150 g/zi, peste slab de rau, 200 g/zi.
- Oua: fierte moi, omleta dietetica, sufleuri, spuma de albus, budinci
- Paine alba, veche de o zi (150 g/zi)
- Fainoase: gris, orez, taitei (ca spume, terciuri, budinci, casa, chisel de lapte, chiseluri din sucuri de fructe)
- Legume, sub forma de supe-creme, piureuri, budinci, sufleuri, cartofi copti, (fara spanac si stevie)
- Fructe: gelatine din sucuri de fructe, fructe coapte, piureuri de fructe coapte, spume din fructe
- Dulciuri: lapte de pasare, ecler, tarte cu fructe, pandispan, papanasi, savarina, bezele, biscuiti
- Grasimi: unt, smantana, frisca, ulei, margarina
- Bauturi: lapte, ceaiuri de plante (tei, sunatoare, musetel, maces, gastric), ape alcaline
- Sodiu (sare): unsor redus, dar nu exclus
- Supe: creme de legume, de fainoase, de franzela, supa slaba de carne
- Sosuri: sos alb dietetic, sos de legume (pasate), sos de smantana
Orarul meselor: 4-5 mese pe zi, din care un mic dejun, masa principala de la pranz, cina (masa de seara) si 1-2 gustari (la ora 10 si la ora 17)
In acelasi timp sunt interzise urmatoarele grupe de alimente:
- laptele batut, iaurtul, chefirul, branzeturile fermentate
- oua fierte tari, maioneza
- pestele gras (morun, nisetru, somn, cega), pestele conservat, sardele, raci, icre
- carnea de porc, slanina, untura, carnea conservata (mezeluri, afumaturi, carnati)
- supele in care carnea a fost pusa la fiert in apa rece, ciorbele grase
- zarzavaturile crude tari (andive, gogosari, ridichi, varza, castraveti, ardei), legumele uscate (fasolea boabe, linte, mazare), ciuperci, telina, praz, ceapa, usturoi
- condimentele: mustar, hrean, piper, boia, muraturi
- fructele crude oleaginoase (migdale, alune, nuci)
- ciocolata, cafeaua
- marmelada, dulceturile, gemurile
- painea neagra
- prajelile, rantasurile, sosurile
- alimentele prea fierbinti sau prea reci
- apele carbogazoase
- bauturile alcoolice, fumatul
Informatiile au fost preluate din cartea "Dietoterapie. Practica. 800 de retete culinare", de Laurentiu Cernaianu, Bucuresti, Editura All, 2002, www.all.ro