Medicamentele utilizate pentru reducerea simptomelor problematice ale excesului de acid nu sunt decât o soluție temporară. Este necesară și schimbarea stilului de viață pentru tratarea eficientă, în caz contrar această afecțiune poate avea un impact negativ asupra organismului pe termen lung. Medicamentele pot avea și efecte secundare printre care durerile de cap, crampele musculare, aritmia cardiacă și chiar o digestie mai lentă.
Refluxul gastroesofagian se caracterizează prin următoarele simptome:
- senzația de arsură;
- gust amar care apare de mai multe ori de-a lungul zilei;
- senzația de sufocare sau tusea care te scoală noaptea;
- gura uscată (xerostomia);
- regurgitarea după alimentele acide;
- respirația urât mirositoare;
- inflamarea sau sângerarea gingiilor;
- balonarea după mesele principale;
- voma cu sânge;
- sughițul persistent;
- dificultățile la înghițire;
- iritarea cronică a gâtului;
- dificultatea de a se apleca;
- răgușeala manifestată imediat după sculare sau de-a lungul zilei.
Cauze principale
În ciuda opiniei generale refluxul gastroesofagian nu este provocat de prea mult acid în stomac, ci cauza reală este cantitatea prea redusă de acid. Din cauza cantității insuficiente de acid digestia este afectată negativ și apar simptomele neplăcute.
Iată care sunt cauzele acestei afecțiuni:
1. Inflamarea
Potrivit studiilor de specialitate inflamațiile prezente în organism deteriorează țesuturile și alterează funcțiile esofagului.
2. Hernia
Permite acidului să ajungă înapoi în esofag, declanșând simptomele caracteristice.
3. Malabsorbția carbohidraților
Există o legătură directă între digestia deficitară a carbohidraților și apariția refluxului gastroesofagian. Este util să diminuezi cantitatea de carbohidrați rafinați pentru a reduce presiunea intraabdominală.
4. Un sistem digestiv subdezvoltat
Bebelușii pot suferi de reflux gastroesofagian, însă ar trebui să se corecteze fără un tratament medicamentos până la vârsta de 1 an.
5. Înaintarea în vârstă
În multe cazuri organismul persoanelor de vârsta a treia nu mai produce suficient acid pentru o digestie optimă a alimentelor.
6. Sarcina
În timpul sarcinii greutatea fătului supune esofagul unei presiuni mult mai mari, ceea ce poate declanșa eliberarea acidului și toate celelalte simptome. Este util să dormi ținând capul mai sus decât restul corpului, să bei ceaiuri din plante sau să consumi cantități mai mici de mâncare la fiecare masă.
7. Obezitatea
Kilogramele în plus exercită o presiune constantă asupra esofagului și nu este decât un pas până la eliberarea acidului, senzația de arsură și restul simptomelor acestei afecțiuni.
8. Mesele copioase
Mesele care conțin 3-4 feluri de mâncare plus desert afectează negativ digestia. Stomacul prea plin va presa diafragma, cauzând deplasarea acidului în sus.
Gustările luate exact înainte de culcare au un efect similar.
9. Fumatul
Are un efect negativ asura reflexelor musculare și crește producția de acid. Țigările trebuie evitate de toți pacienții care au primit diagnosticul de reflux gastroesofagian. În majoritatea cazurilor renunțarea la țigări îmbunătățește rapid starea pacientului.
10. Alte medicamente și suplimente
Anumite medicamente precum cele care conțin ibuprofen, antibioticele, aspirina sau medicamentele pentru reducerea tensiunii arteriale pot agrava simptomele refluxului gastroesofagian. Citește etichetele cu atenție și discută cu medicul tău despre alternativele disponibile.
11. Exercițiile fizice prea intense
Antrenamentele foarte solicitante afectează negativ sistemul nervos și dacă te odihnești prea puțin simptomele se vor agrava. Este vorba în principal despre exercițiile aerobice de un impact mare și alergat.
12. Lipsa de magneziu
Un nivel foarte scăzut de magneziu va altera funcționarea esofagului, iar consecința vor fi simptomele care nu te lasă să adormi noaptea sau să te concentrezi în timpul zilei.
13. Tusea cronică
Există o legătură puternică între tuse și refluxul gastroesofagian. Tusea exacerbează simptomele și îngreunează considerabil tratamentul acestei afecțiuni.