Mituri si dieta impotriva aciditatii gastrice

Majoritatea persoanelor prefera ca ia medicamanete fara prescriptie medicala pentru eliberarea rapida a acidului provocat de sucurile gastrice din esofag, cand pentru cele mai multe dintre aceste persoane o dieta adecvata este cea mai buna solutie pentru invingerea acidului gastric.
Iata cateva mituri legate de aceasta boala

Mitul 1: Consuma lapte

Foarte multe persoane consuma lapte, inainte de a se duce la culcare, pentru a usura refluxul acidului. Dar adesea, laptele nu pune capat cauzelor care produc acid gastric pe timpul noptii. Pentru a intelege intreaga situatie, trebuie sa realizam ca radacinile problemei sunt strans legate de faptul ca manacam prea mult la cina. Mancand foarte mult la cina se va produce un exces de acid gastric in stomac.

Laptele poate ajuta numai pe moment in rezolvarea acestei probleme, insa din nefericire, laptele are o actiune ricosanta si in anumite cazuri poate incuraja stomacul sa secrete o cantitate si mai mare de acid gastric, fapt care cauzeaza refluxulul acidului.
Pentru a rezolva aceasta problema, incearca sa-ti imbunatatesti dieta mancand mai putin la cina si sa ai o gustare mai putin consistenta, de exemplu aceasta poate consta in cativa biscuiti, inainte de culcare.

Mitul 2: Evita cafeaua, citricile si mancarurile condimentate

Cafeaua, citricile dar si mancarurile condimentate pot agrava refluxul acidului stomacal. Prin urmare, trebuie sa scoatem aceste produse din dieta noastra zilnica tocmai pentru a reduce refluxul acidului. Un studiu recent publicat in Arhivele Medicinei Interne arata ca niciunul dintre aceste mituri nu au vreun gram de adevar.
Cercetatorii de la Universitatea Stanford au descoperit ca cele doua schimbari majore care trebuiesc facute pentru a reduce simptomele refluxului aciditatii sunt: sa mancam mai putin si sa ridicam mainile in timp ce dormim.


6 sfaturi pentru dieta impotriva acidului gastric



1. Incearca sa manaci mai putin, mese frecvente in locul celor 3 mese principale si consistente. Cantitatile reduse de mancare la fiecare masa vor exercita mai putina munca in stomac si prin urmare va fi nevoie de secretarea unui cantitati mai reduse de acid pentru digestie.

2. Asigura-te ca vei include alimente care au contitati ridicate de carbohidrati la fiecare masa.
Aceste alimente, de exemplu: orezul, painea, pastele, strang excesul acidului stomacal si adeasea sunt usoare pentru stomac.

3. Evita mesele bogate in grasimi precum alimentele de tip fast food. Alimentele bogate in grasimi vor ramane in stomac pentru mai mult timp, astfel, stomacul va avea nevoie de mai mult acid pentru a digera aceste alimente.

4. Nu te supraalimenta, mancand prea mult orice tip de mancare va stimula stomacul sa secrete mai mult acid pentru digestie.

5. Elimina alcoolul din dieta zilnica sau reduce-i cantitatile la minim. Nu te gandi ca bautura trece rapid prin stomac fara sa iti afecteze producerea acidului gastric.
Surprinzator, mai multe bauturi stimuleaza secretia acidiului, printre acestea se afla:  berea, vinul sau bauturile carbogazoase. Cea mai periculoasa dintre toate este berea, deoarece aceasta poate dubla aciditatea produsa de stomac in mai putin de o ora.
6. Mentine-ti pozitia verticala in timp si dupa ce ai treminat de mancat, timp de 45 de minute.