Manual pentru sanatatea digestiva

Fiecare zi este graba, graba si iar graba - in acelasi mod sunt tratate si principalele mese ale zilei. Mancand in cateva minute inspiri foarte mult aer, care mai taziu iti poate provoca dureri jenante, iar digestia se produce lent. Astfel, mananci prea mult si treci peste placerea de a savura gustul alimentelor.
1. Mestecarea completa ajuta digestia.

Mestecand fiecare imbucatura cat trebuie, faramitezii hrana foarte bine, si astfel iti usurezi digestia. Mestecand mai mult timp, de aseamenea, iti asigura o cantitate mai mare de amilaza (o enzima digestiva care se gaseste in saliva), care este amestecata in fiecare imbucatura si ajuta sistemul digestiv sa functioneze adecvat.


2. Fiecare masa ar trebui sa dureze 20 minute.

Inghitind dintr-o data mancarea inseamna ca nu vei stii daca ai mancat suficient pana la urmatoarea masa. Stomacului ii ia 20 de minute sa ii spuna creierului ca este satul, iar intre timp se poate ca tu sa ii fi dat prea multa manancare  si, totodata, prea multa treaba sistemului digestiv.


3. Mananca putin, dar des

Rapiditatea cu care mananci nu face diferenta de perioada de timp de care sistemul digestiv are nevoie pentru a digera alimentele. Orice ai mananca va sta in sistemul tau digestiv timp de 18 ore - si aceasta in cazul unui sistem digestiv sanatos.
Provocati-va arsuri la stomac sau indigestie si alimentele vor stationa mult mai mult timp in stomacul dumneavoastra.  


4. Portii mai mici

Raspunsul la ce este sanatatea: mananca portii mai mici la fiecare masa si alege gustari sanatoase - fructe, legume, cereale - pentru a te simti satula pana la urmatoarea masa. Aminteste-ti! Mai multe mese pe zi fara grasimi sunt mult mai usor de digerat decat una care contine foarte multe alimente.


5. Adauga fibre alimentare in dieta

Un consum adecvat de fibre alimentare este un mod mai bun pentru a pastra sanatatea sistemului digestiv, dar majoritatea dintre noi mananca numai 12g de fibre in fiecare zi, pe cand cantitatea minima suficienta pentru organism este de 18g. Dupa cum fiecare ar trebuie sa stie, acestea previn constipatia, insa sunt indicate si din alt motiv. Cele mai bune surse de fibre sunt alimentele pe care ar trebui sa le mananci din abundenta: alimentele surse de carbohidrati, legumele si fructele.

 

Fibrele sunt impartite in 2 categorii:

Insolubile - organismul nu poate digera acest tip de fibre, insa acestea sunt folositore deoarece ajuta celelalte alimente sa "traverseze mai repede" sistemul digestiv. Aceasta inseamna sanse scazute de constipatie, iar fiindca nu sunt digerabile te fac sa te simti satula, determinandu-te sa mananci mai putin.
Surse: paine din cereale integrale, cereale, fructe si legume.


Solubile - sunt digerate si ajuta la scaderea nivelului colesterolului din organism si controleaza nivelul glucozei din sange.  Surse: ovaz, fasole, linte.


Ingrijeste-te!

Motivul pentru care esti atat de obosita zilele acestea este alimentatia: ori nu manaci cand trebuie ori ce trebuie. Aceasta problema este provocata de 2 cauze:

1. Preferi sa mananci orice in graba in loc sa alegi o mancare sanatoasa; echilibreaza-ti mesele si acorda-ti timp pentru a savura fiecare aliment.
2.
A fi ocupata adesea inseamna sa fii stresata, iar stresul inseamna o digestie proasta deoarece organismul intrerupe digestia pentru a se concentra asupra cerintelor creierului.


Sanatatea sistemului digestiv

  • Mai mult timp meselor: 30 de minute pentru fiecare masa si o dieta echilibrata.

  • Mai mult timp pentru tine: daca nu poti sta la masa 30 de minute, incearca sa gasesti o alta perioada a zilei in care sa faci ceva relaxant: asculta muzica, inoata, plimba-te prin parc - o activitate care iti face placere.
 
  • O dieta sanatoasa, de asemenea, te poate ajuta sa elimini stresul. Produsele din cereale integrale si legumele sunt bogate in vitamine B, care te ajuta sa te relaxezi.
 
  • Nu dormi cu stomacul plin! De la ultima masa si pana la ora in care te duci la culcare trebuie sa treaca cel putin 3 ore. Cand te duci la culcare, sistemul digestiv lucreaza mai putin, deci, mancand consistent inainte de a merge la culcare sistemul digestiv ar trebui sa munceasca toata noaptea, ceea ce insemna ca nu vei avea un somn odihnitor din 2 motive:

1.
Digestia are nevoie de energie, motiv pentru care te vei trezi cu senzatia ca esti epuizata.

2. Digerarea inainte de a merge la culcare inseamna ca nivelul zaharului din sange sa creasca, agitandu-te cand trebuie sa fii calma.

Cand esti extrem de obosita si vrei sa mergi imediat la culcare manaca o banana cu cateva alune si seminte (iti controleaza nivelul zaharului din sange, ceea ce inseamna o mai buna calitate a somnului) sau o salata verde (pentru un somn odihnitor).
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod