Simptome
Majoritatea pacientelor nu prezinta simptome pe perioada lungi sau pentru toata viata. Descoperirea acestei boli este pur intamplatoare in timpul unui examen ecografic sau unul radiologic abdominal.
Colica biliara apare atunci cand un calcul migreaza prin canalul cistic, astfel, durerea creste progresiv in intensitate. Dupa ce atinge un platou durerea incepe sa se amelioreze gradat in cateva ore, si apoi se localizeaza in zona de protectie a stomacului sau a ficatului. De aici, durerea se muta in spate, spre vaful omoplatului drept. Totodata, la aceasta durere se adauga greata si varsaturi.
In complicatiile de tip infectios, cum sunt : colecista, pancreatita sau colangita, mai apare febra sau transpiratiile.
Diagnostic si tratament
Ecografia abdominala este o metoda care poate vizualiza calculii cu dimensiuni de pana la 2 mm; rezultatele fals pozitive sau fals negative apar in 2-3% din cazuri.
Radiografia abdominala pe gol este alta metoda care poate diagnostica acei calculi cu continut de calciu.
Colecistografia orala se foloseste numai pentru tratamentul nechirurgical al litiazei.
In cazul pacientilor asimptomatici este dificil de apreciat daca trebuie facut sau nu o colecistectomie. Aceasta presupune scoaterea pe cale chirurgicala a vezicii biliare. De obicei, imediat dupa aparitia primelor simptome se aplica un tratament medicamentos.
Pacientii simptomatici, in schimb, sunt expusi complicatiilor si li se recomanda colecistectomia. Dupa interventie, acestia pot ramane cu simptome precum: greata sau un disconfort dureros dupa servirea fiecarei mese.
Persoanele cu litiaza biliara trebuie sa respecte o serie de masuri care tin de alimentatia corecta si sanatoasa. Este foarte important ca mesele sa fie luate la ore fixe, fara graba. De asemenea, trebuie evitate mesele copioase, bogate in grasimi (maioneza, oua), si este indicat sa se consume lichide in timpul mesei.
Alimente interzise
Persoana cu litiaza biliara trebuie sa excluda din alimentatie:
- carnea de porc, oaie, miel, gasca sau rata;
- dulciurile preparate cu grasimi animale;
- produsele lactate grase si fermentate;
- legumele crude: varza, praz si fasole;
- condimetele: piperul, boiaua etc;
- painea neagra sau proaspata;
- ouale fierte tari sau prajite;
- bauturile alcoolice;
- afumaturile;
- conservele;
- mustarul;
- cafeaua;
- ceaiul;
- alunele;
- nucile.