Durerile de stomac sunt supărătoare, cu atât mai mult atunci când te împiedică să-ţi faci treaba de zi cu zi. Cauzele pot să fie multiple şi este necesar un consult medical, însă iată cum poţi atenua durerea până ajungi la doctor.
Printre factorii care pot să cauzeze durerile de stomac se numără atât fumatul, consumul de cafea şi alcool în exces, cât şi alegerile alimentare proaste care includ prăjeli, alimente foarte grase sau care cresc aciditatea din stomac şi sunt foarte greu de digerat. De asemenea, stresul poate să fie un factor declanşator al durerilor de stomac şi este esenţial să înveţi să gestionezi corect situaţiile stresante.
Un alt factor de risc pentru declanşarea afecţiunilor stomacale (de exemplu gastrita şi ulcerul) este o bacterie numită Helicobacter Pylori sau mai pe scurt Hp.
Aşadar este recomandat să consulţi un medic gastroenterolog în cazul în care te doare frecvent stomacul, iar durerile se accentuează în timp şi durează tot mai mult.
Simptomele unei posibile gastrite sau boli ulceroase sunt:
- arsuri sau dureri în abdomenul superior
- greaţă
- vărsături
- senzaţie de disconfort abdominal.
Dacă ai dureri de stomac trebuie să eviţi:
- alcoolul;
- apele carbogazoase;
- cafeaua;
- condimentele: muştar, piper, boia, hrean, ardei iute, scorţişoara, cuişoarele;
- prăjilile;
- ouăle fierte tari;
- carnea sărată sau afumată;
- pâinea neagră;
- pâinea proaspătă;
- alimentele preparate în grăsimi;
- alimente acide precum roşiile, citricele, castraveţii.
5 soluţii utile care alină durerile de stomac
1. Bea un ceai de ghimbir, mentă sau muşeţel.
2.
3. Nu consuma alcool, lapte, mâncare grasă, sucuri carbogazoase şi nu fuma atunci când ai dureri de stomac, deoarece vei înrăutăţi situaţia.
4. Ia cărbune medicinal care absoarbe acidul din stomac. Sau pune 1 lingură de praf de cărbune medicinal într-un pahar cu apă.
5. Mănâncă o felie de pâine prăjită.
Cum previi durerile de stomac
- nu consuma alimente în cantităţi mari la o singură masă;
- nu mânca doar o dată pe zi;
- consumă cât mai puţine alimente care dau aciditate: roşii, castraveţi, citrice;
- nu face abuz de aspirină;
- spală-ţi des mâinile, pentru a împiedica transportarea bacteriilor în stomac;
- evită stresul;
- nu consuma desert imediat după masă, ci aşteaptă măcar 1-2 ore;
- nu consuma alimente fierbinţi sau prea reci.