Durerea abdominala: cum o tratam?

Durerea abdominala necesita un diagnostic corect. Daca este mai usoara se poate recurge la automedicatie, insa daca simptomele persista se recomanda o vizita la medicul gastroenterolog, avertizeaza specialistii.

Crampele, durerile abdominale, balonarea apar ca urmare a unor disfunctionalitati ale tractului intestinal. O serie de date publicate cu ocazia congresului international de gastroenterologie de la Los Angeles arata ca una din patru persoane se plange de disfunctii abdominale ale caror simptome sunt crampele, durerile si disconfortul abdominal acompaniate adesea si de alte simptome digestive cum ar fi: greata, varsaturi, constipatie sau balonare. Frecvent, aceste suferinte reprezinta o cauza de absenteism la serviciu.

Doua treimi dintre persoanele chestionate au recunoscut ca simptomele apar brusc, iar peste o treime (34,5%) au spus ca sufera cel putin o criza abdominala majora saptamanal.


Mai frecvent resimtite de femei

Femeile se plang mai des de dureri abdominale, proportia fiind mai mare de 31% in comparatie cu barbatii dintre care doar 22% acuza dureri abdominale.

Primele simptome apar de obicei intre 27 si 31 de ani.

In timpul digestiei, muschii netezi din peretele abdomenului executa miscari usoare, proces cunoscut sub numele de peristaltism. Aceste miscari folosesc la progresia bolului alimentar catre eliminarea sa din organism, insa cand anumiti factori perturba acest proces. Astfel, contractiile sunt resimtite mai intens sub forma de spasme musculare si crampe, intrerupand si "evacuarea" bolului alimentar.

Daca simptomele sunt usoare este suficient sa te odihnesti, sa faci unele schimbari in regimul alimentar si sa eviti pe cat posibil stresul.
De asemenea, poti sa ceri de la farmacie un antispastic care actioneaza strict la nivelul tractului gastro-intestinal, prin suprimarea spasmelor musculare dureroase, relaxarea peretelui intestinal si restabilirea functionalitatii normale a acestuia. Un studiu international recent arata ca peste 80% din pacienti apeleaza la medicatie, pentru a scurta in mod considerabil durata si intensitatea episoadelor dureroase.


Din ce cauza apar aceste simptome?

Printre factorii care agraveaza intensitatea contractiilor se numara:

  • intoleranta la anumite alimente;
  • excesele alimentare;
  • mancarea picanta;
  • alimentele cu un continut ridicat de grasimi;
  • unele produse lactate;
  • condimentele;
  • stresul;
  • alcoolul si fumatul;
  • menstruatia, in cazul femeilor.


Campanie de informare

In curand se va desfasura o campanie de informare initiata de compania Boehringer Ingelheim pentru a educa populatia despre crampele abdominale, durerea si disconfortul abdominal, precum si despre ce inseamna automedicatia in tratarea acestor probleme.
De asemenea, organizatorii sustin ca in termen de o luna vor lansa un site in care sa gasim informatii detaliate despre durerile abdominale, in contextul in care populatia se confrunta frecvent cu situatii stresante, dar si cu abuzuri alimentare diverse.