Dispepsiile: disconfortul cauzat de excesul alimentar

Dispepsia nu reprezinta un diagnostic, ci inglobeaza toate acele manifestari, simptome de disconfort care sunt corelate cu actul alimentar. Acest termen medical poate indica aparitia unei afectiuni sau numai o disfunctionalitate provocata de excesul alimentar.
Manifestarile clinice insumate de dispepsie sunt: varsaturi, eructatii, arsuri, gust amar, greata, balonare, flatulenta, constipatie sau diaree, reflux de suc gastric acid sau de bila. In lipsa unei afectiuni, precum gastrita sau ulcerul, toate aceste manifestari suparatoare sunt expresia unei alimentatii defectuoase, in exces.

Dispepsia este grava numai daca se persista in excesele alimentare. Mai mult aceasta se trateaza, dar este mai bine ca odata cunoscute aceste tulburari atat de neplacute sa fie prevenite.



Dispepsia acida


Este recunoscuta dupa arsurile epigastrice, “din capul piepului”. Daca sunt  insotite si de reflux esofagian apar arsurile retrosternale, dureri, regurgitatii acide si chiar varsaturi acide. Poate fi vorba de o dispepsie ulceroasa sau o dispepsie acida declansata de consumul de bauturi alcoolice, cafea, tutun, condimente si alimente iritante sau medicamente antiinflamatoare.

Se recomanda mese fractionate, regim alimentar fara prajeli, grasimi sau afumaturi. Tratamentul medicamentos este indicat sa fie prescris de catre medic si va consta in antiemetice, pansamente gastrice si antiacide.


Dispepsia de reflux

Clinic este vorba de refluxul gastroesofagian: eliminarea retrograda de bila sau suc gastric.
Manifestarile
sunt: gust amar, varsaturi bilioase, regurgitari bilioase si/sau acide, arsuri.

Instalarea esofagitei de reflux se caracterizeaza prin durerile retrosternale persistente, posibil si prin complicatiile sale: hemoragii, ulcerul esofagian. Tratamentul consta intr-o dieta de curatare, fara bauturi alcoolice, cafea si tutun, antiemetice, pansamente gastrice antiacide si antisecretorii.


Dispepsia gazoasa

Inseamna un exces intradigestiv de gaze. Se manifesta prin starea de plenitudine gastrica, eructatii – zgomote aerice care reprezinta eliminare pe gura a excesului de aer din stomac.
Una dintre cele mai suparatoare manifestari este meteorismul abdominal (balonarea) si flatulenta intestinala. Poate fi vorba de o ingestie excesiva de aer, de o tulburare – disimbioza, la nivelul intestinal sau de tulburari de absorbtie si de evacuare.

Acestea se manifesta prin afectarea motilitatii intestinale si a evacuarii, producand constipatie sau uneori alternand constipatia cu diareea. Tratamentul urmareste in primul rand igiena meselor. Tratamentul medicamentos va urmari eliminarea gazelor si normalizarea tranzitului intestinal.