Este foarte ușor să mănânci o cantitate ridicată de alimente procesate. Deși cu toții reacționăm diferit la preparatele consumate, există reguli generale cu privire la tipurile de mâncăruri care favorizează declanșarea sau agravarea refluxului gastroesofagian.
Pentru a-ți îmbunătăți digestia și a evita durerea este esențial să alegi de fiecare dată alimente organice, cu un conținut ridicat de fibre. Sursele de grăsimi sănătoase, proteinele și probioticele te vor ajuta să reduci inflamațiile și orice alte complicații asociate cu refluxul gastroesofagian.
Iată ce alimente favorizează reducerea simptomelor problematice:
1. Kefirul și iaurtul
Refac echilibrul bacteriilor „bune” din stomac, stimulează digestia și calmează durerile sau disconfortul. Alege produse fermentate pentru a te asigura că au un conținut ridicat de bacterii benefice.
2. Legumele fermentate
Varza acră și castraveții trebuie să se regăsească în meniul tău zilnic. Le poți consuma ca atare sau le poți adăuga ca ingredient aromat la diferite preparate.
3. Kombucha
Este o sursă excelentă de bacterii benefice pentru tractul digestiv.
4. Oțetul de mere
Reglează nivelul de acid din stomac și reduce simptomele refluxului gastroesofagian. Amestecă o lingură de oțet de mere cu o cană de apă și bea cu 5 minute înainte de fiecare masă.
5. Apa de cocos
Este o sursă foarte bună de potasiu și electroliți care mențin hidratarea optimă a corpului. Bea apă de cocos de-a lungul zilei, precum și un pahar înainte de culcare pentru a nu avea probleme când vrei să te odihnești.
6. Uleiul de cocos
Are un puternic efect antiinflamator și furnizează grăsimi sănătoase organismului. Consumă o lingură de ulei de cocos în fiecare zi.
Îl poți folosi la supe, salate, tocănițe sau îl poți întinde direct pe pâinea proaspătă din făină integrală.
7. Mierea
Înlocuiește zahărul alb cu miere pentru a te bucura de același gust bun, dar cu un plus de beneficii pentru sănătate.
8. Peștele gras
Somonul, macroul, tonul și heringul sunt surse excelente de acizi grași de tip Omega-3, cu un efect antiinflamator. Stimulează imunitatea și te ajută să te menții în formă, evitând simptomele problematice ale refluxului gastroesofagian.
Ce ar trebui să eviți?
Unele alimente agravează simptomele specifice. Iată ce trebuie să elimini din meniu pentru a te simți mai bine:
1. Alcoolul
Berea și vinul declanșează adesea refluxul gastroesofagian. Consumă-le cu prudență, cu un pahar de apă, pentru a testa cum reacționezi la aceste băuturi. În niciun caz nu bea alcool înainte de culcare.
2. Sucurile carbogazoase
Îți vor înrăutăți rapid starea indiferent de momentul zilei în care le consumi.
3. Cafeina
Ceaiul, cafeaua și băuturile energizante agravează iritația de la nivelul esofagului și trebuie evitate.
4. Zahărul și îndulcitorii artificiali
Cauzează inflamații, stimulează pofta de mâncare, consumul foarte rapid al alimentelor și acumularea kilogramelor în plus.
5. Prăjelile
Mâncărurile grase rămân mai mult timp în stomac și sunt digerate greu, cauzând un exces de acid.
6. Ciocolata
Multe persoane constată o îmbunătățire a stării generale după renunțarea la ciocolată. Acest lucru se poate explica prin faptul că majoritatea produselor din ciocolată conțin grăsimi saturate, cafeină și mult zahăr.
7. Alimentele procesate cu multă sare, porumb sau cartofi
Chips-urile, biscuiții sau cerealele rafinate sunt problematice. În cadrul unui studiu realizat în Suedia s-a constatat că riscul de reflux gastroesofagian crește cu până la 50% dacă meniul zilnic include o cantitate ridicată de astfel de produse.
8. Citricele și sucul de citrice
Au un conținut ridicat de acid și agravează simptomele.
9. Preparatele picante
Condimentele precum scorțișoara, piperul cayenne sau pudra de ardei iute înrăutățesc senzația de arsură, așa că este o idee bună să încerci niște rețete cu un gust mai puțin intens.
10. Roșiile, pasta de tomate, ketchup-ul și ceapa
Deși sunt sănătoase în general, pot declanșa simptome probematice dacă sunt consumate în cantități mari, de exemplu mult ketchup la pizza.
11. Produsele lactate
Nu sunt problematice pentru toți pacienții, dar există o proporție ridicată de persoane care sunt afectate negativ de consumul de lactate. Acest lucru se întâmplă deoarece combinația de calciu, lapte și grăsimi stimulează producția de acid la nivelul stomacului.