Cum sa-ti protejezi fierea?

Din ce in ce mai multa lume se plange de diverse probleme la fiere sau bila. Stii care este alimentatia potrivita pentru un colecist care functioneaza mai lent?

Din ce in ce mai multa lume se plange de diverse probleme la fiere sau bila. Stii care este alimentatia potrivita pentru un colecist care functioneaza mai lent? Iata cum sa-ti protejezi fierea.

Numeroase studii s-au concentrat asupra rolului pe care il are dieta in prevenirea acestor probleme, insa cercetatorii au constatat ca bolile bilei sunt cauzate mai degraba de greutatea corporala decat de ceea ce mancam. Prin urmare, potrivit specialistilor, solutia consta in mentinerea unei greutati corporale normale.

Cei mai importanti pasi de care trebuie sa tii cont sunt:

  • alimentatia echilibrata;
  • greutatea corporala cat mai aproape de cea ideala;
  • multa miscare fizica.

Cum sa-ti protejezi fierea: Persoanele supraponderale, predispuse la litiaza biliara

Fierea (bila/colecistul) este construita ca un mic saculet sub forma de para situat sub ficat si joaca un rol extrem de important in digestie. Ea trebuie sa depoziteze si sa elibereze bila, un fluid produs de catre ficat cu rolul de a digera grasimile.

De regula, incepem sa simtim problemele la fiere in momentul in care se formeaza pietricele (litiaza biliara) care impiedica transportul bilei si cauzeaza dureri, insotite adesea de greata si voma.

"Dieta contribuie la aparitia bolilor biliare prin faptul ca are un rol important in cresterea in greutate in cazul in care nu avem o alimentatie echilibrata. Cea mai buna solutie pentru a evita probleme biliare este sa ne mentinem greutatea corporala in limite normale", explica dr. Field Willingham, din cadrul Scolii de Medicina a Universitatii Emory din Atlanta care face cateva recomandari alimentare pe site-ul Everydayhealth.com 

Cum sa-ti protejezi fierea: Alimente care pot fi consumate


Dr. Field Willingham atrage atentia asupra diverselor diete pe care le putem gasi pe internet, sustinand ca nu exista nicio dovada clara care sa ateste faptul ca anumite alimente sunt "rele" pentru fiere.

Mai mult, specialistul recomanda tuturor persoanelor sa se concentreze mai mult asupra mentinerii unei greutati corporale normale si sa urmeze un regim alimentar echilibrat si sanatos.

Printre alegerile alimentare enumerate de specialist se numara:

  • alimentele bogate in fibre (paine din faina integrala, orez brun, ovaz, cereale integrale);
  • fructe si legume proaspete;
  • carne slaba (pui si peste);
  • produse lactate degresate.


De asemenea, studiile arata ca un consum moderat de arahide, nuci, migdale, cafea, alcool poate sa impiedice formarea pietrelor la fiere. Specialistul averttizeaza in legatura cu cantitatile de alcool si cafea consumate, care trebuie sa tina cont si de alte probleme de sanatate cu care se confrunta o persoana. In general, un consum moderat cafea se refera la maxim 2 cesti pe zi.

Efectele benefice nu au fost constatate in urma consumului de cola, ceai sau alte bauturi pe baza de cofeina.

Cum sa-ti protejezi fierea: Alimentele care trebuie reduse


Orice aliment care contribuie la cresterea in greutate nu este indicat pentru fiere. Astfel, printre cele care iti pot inrautati situatia si mai mult se numara:

  • zaharul, in special cel rafinat;
  • carbohidratii din painea alba sau paste din faina alba;
  • grasimile saturate din carnea rosie, unt si lactatele grase;
  • alimentele prajite.


Tine minte ca dieta care afecteaza greutatea corporala va afecta in mod negativ si buna functionare a bilei.
Prin urmare, nu trebuie decat sa fii atent/a la ceea ce mananci pentru a impiedica acumularea kilogramelor. Daca ai probleme cu greutatea, incearca sa slabesti apeland la diete sanatoase (nu drastice!) pentru a slabi incet, dar sigur.

In cazul in care recurgi la un regim de slabire rapid nu vei reusi decat sa inrautatesti situatia pentru ca riscul de formare a pietrelor la fiere creste cu fiecare dieta nesanatoasa pe care o urmezi.