Ai poftă de toate preparatele tradiţionale care se fac pentru masa de Anul Nou? În acelaşi timp ţi-e teamă să nu faci indigestie şi să ţi se facă rău dacă le combini. Descoperă cum să mănânci ca să nu-ţi fie rău!
Tentaţia de a face tot soiul de combinaţii alimentare in zilele de sărbătoare când frigiderul este plin de bucate alese este una foarte mare. Reţine doar că atunci când combini multe tipuri de alimente este foarte posibil să ţi se facă rău sau să rămâi cu o senzaţie de greutate şi greaţă accentuată. Cunoscută şi ca dispepsie, indigestia este o senzaţie de disconfort sau de arsură în partea superioară a abdomenului, însoţită de multe ori de balonare, greaţă şi uneori chiar vomă.
Persoanele care suferă de afecţiuni ale aparatului digestiv sunt mai predispuse la indigestie, de aceea trebuie să evite mâncărurile greu digerabile precum preparatele cu maioneză sau carnea grasă.Indigestia nu este o afecţiune în sine, ci mai degrabă un cumul de simptome provocate de excesul alimentar sau de alte afecţiuni. Simptomele indigestiei includ:
- arsuri ale stomacului sau abdomenului superior;
- dureri abdominale;
- senzaţie de balonare;
- colici;
- stări de greaţă şi vărsături;
- frisoane;
- gust acid sau amar în gură.
Ca să nu faci greşeli flagrante care să-ţi distrugă această zi importantă ţine cont de câteva sfaturi utile.
Iată ce nu trebuie să faci dacă nu vrei să pierzi toate petrecerea de Anul Nou:
1. Dacă ai probleme de digestie încearcă să eviţi produsele cu maioneză şi carnea cu foarte multă grăsime. Sau, cel puţin, gustă din ele, însă doar ca să-ţi faci pofta.
2. Nu consuma mai multe tipuri de băuturi alcoolice la masă. De asemenea, ar fi bine să te limitezi la un singur tip de alcool şi într-o cantitate rezonabilă. Acesta poate să perturbe grav procesul de digestie şi te vei confrunta cu simptomele indigestiei.
3. Nu exagera cu cantităţile pe care le mănânci, ci alege porţii mai mici şi mai dese.
4. Nu face abuz de cafea şi băuturi carbogazoase, ci alege după o masă copioasă un ceai din plante medicinale sau un pahar cu apă.
5. Evită mâncarea de tip fast-food, prăjelile, mâncărurile grase şi foarte picante. Sau, cel puţin, nu le consuma în cantităţi exagerate sau combinate cu multe alte alimente la aceeaşi masă.
Trusa de urgenţă
Dacă te confrunţi cu indigestia este bine să ai în casă o trusă cu medicamente care te pot ajuta în caz de nevoie. Aceasta trebuie să includă:
- medicamente antiacide - reduc simptomele;
- suplimentele pe bază de enzime digestive, administrate înaintea mesei au proprietatea de a ajuta digestia;
- cărbunele activat absoarbe gazele şi bacteriile de la nivelul stomacului;
- colebil, triferment, debridat, dygenzim forte;
- bicarbonat de sodiu în apă;
- capsule cu ulei esenţial de mentă (Carbichol);
- fructe proaspete: ananas şi kiwi;
- ceaiuri din plante: muşeţel, anason, mentă, ghimbir.
Posteaza comentariu