Cum putem scapa de balonare?

Te confrunti cu o senzatie agasanta de balonare abdominala dupa fiecare masa si nu mai stii cum sa scapi de ea? Cateva reguli alimentare iti pot ameliora situatia, insa nu trebuie sa uiti ca balonarea poate sa ascunda alte probleme, in general digestive.

Balonarea apare in momentul in care se acumuleaza gaze in intestin, insa in cantitate peste limita normala. Exista balonare cauzata de o anumita afectiune sau cea care nu are legatura cu vreo boala, ci cu un stil de viata dezordonat. Una dintre cauzele care favorizeaza acumularea acestor gaze se refera la digerarea incompleta a alimentelor si inghitirea unei cantitati mari de aer in timpul mesei. Senzatiile pe care le resimtim in urma acestui proces sunt de: burta umflata insotita uneori de durere si greutate in respiratie.

Este important sa te adresezi unui medic gastroenterolog pentru a depista daca exista o cauza a meteorismului abdominal, cum mai este numita senzatia de balonare, iar in cazul in care diagnosticul scoate la iveala o problema digestiva trebuie tratata afectiunea respectiva.


Regimul alimentar este esential

Pornind de la intrebarea unei cititoare TopSanatate care se confrunta frecvent cu senzatiile de balonare am decis sa intrebam specialistii despre posibilitatile care ne stau la indemana si care ne pot ajuta sa scapam de balonare.

Sfatul primit de la prof. dr. Maria Mota, medic primar specialitatea diabet, nutritie, boli metabolice si medicina interna se refera la schimbarea regimului alimentar si la respectarea catorva reguli esentiale de igiena alimentara.

"Meteorismul are cauze multiple, in general digestive. Cum regimul alimentar de crutare digestiva are un rol foarte important, va sfatuiesc ca pana la diagnosticarea afectiunii care poate sa stea la baza meteorismului sa respectati cateva reguli: mancati de 4-5 ori/zi, in cantitate redusa, incet si mestecand bine, nu vorbiti in timpul mesei, nu consumati alimente prea dulci sau prea sarate, nu consumati alimente prea calde sau prea reci, folositi condimente aromate (marar, patrunjel, leustean, tarhon), nu beti lichide in timpul mesei, inlocuiti apa minerala si racoritoarele cu apa plata, evitati legumele si fructele cu celuloza dura (varza, ridichile, castravatii, fructele necoapte) sau consumati-le prelucrate termic sau sub forma de sucuri, pana la rezolvarea situatiei. Mancati la ore fixe, pentru a respecta reflexele secretorii", ne indeamna prof.
dr. Maria Mota.


Afectiunile care pot sta la baza meteorismului

In functie de persistenta senzatiei de balonare, de agravarea acesteia si constatarea faptului ca nu exista cauze alimentare se poate vorbi despre o balonare cauzata de o anumite afectiune. De asemenea, simptomele sunt mai accentuate si diversificate: apare starea de greata si voma, tulburari de scaune sau o piedere in greutate. In spatele acestor manifestari se pot ascunde:

  • boli de ficat si fiere;
  • boli pulmonare cu tulburari respiratorii;
  • boli pancreatice;
  • boli intestinale;
  • boli de inima;
  • boli aparute in urma unor interventii chirurgicale.


Daca balonarea nu are legatura cu o boala

Este recomandat sa descoperi alimentele care iti creeaza aceasta senzatie incomoda si sa le reduci/elimini din planul tau de meniu. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ne sfatuieste sa avem mare atentie la combinatiile alimentare pe care le facem si sa tinem cont de cateva sfaturi folositoare:

1.
Nu vorbi in timpul mesei, mesteca fiecare imbucatura incet si fara sa o inghiti repede;
2. Nu fuma la masa, indiferent ca este vorba despre fumatul activ sau pasiv;
3. Nu consuma mult alcool in timpul mesei;
4. Limiteaza consumul de cafea si ceai negru;
5. Nu combina diverse alimente incompatibile, cum ar fi carnea cu cerealele (amidon). Stiati ca friptura cu cartofi prajiti si paine pe care am fost obisnuiti sa le consumam este una dintre cele mai incompatibile combinatii care cauzeaza senzatia de balonare? De aceea, specialistul ne recomanda asocierea fripturii cu o garnitura de legume;
6. O alta combinatie proasta, care este interzisa la evrei, se refera la asocierea carnii cu branzeturi la aceeasi masa. Ambele au o densitate foarte mare;
7. Fructele trebuie consumate intotdeauna pe stomacul gol sau intre mese. Ele constituie cea mai buna optiune pentru o gustare intre mese. Nu sunt indicate dupa sau inainte cu cateva minute de mesele principale. De asemenea, este recomandat sa le consumi pe cele tolerate de organismul tau.
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne recomanda sa consumam prune, atat prosapete, cat si deshidratate. Insa atentie la cele afumate, nu constituie o alegere potrivita;
8. Evita alimentele flatulente, care formeaza gazele: fasolea, mazarea, soia, lintea;
9. Legumele le poti consuma cu orice si in cantitatile tolerate;
10. Orezul brun poate fi o alegere buna.


Plante care stimuleaza digestia

Printre plantele care au un rol important in procesul de digestie se numara: patrunjelul, mararul, coriandrul, feniculul, chimenul, anghinarele, leusteanul si ghimbirul. Toate ajuta la stimularea digestiei, sunt anti-flatulente si ne ajuta sa reducem cantitatea de sare folosita in mancarurile gatite.

Exista si cateva ceaiuri care relaxeaza si favorizeaza digestia, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi recomandandu-le pe cele de musetel, fenicul, menta si anason.