Dacă nu exagerezi cu mâncărurile grase şi ţii cont de câteva reguli de alimentaţie care te ajută să îţi menţii sub control colesterolul, Sărbătorile vor trece fără să lase urme asupra sănătăţii tale. Află cum poţi să păcăleşti colesterolul şi să-l împiedici să crească foarte mult.
Ştim că un colesterol "rău" care are o valoare ridicată poate să afecteze sănătatea arterelor şi îmbolnăveşte inima. Prin urmare, nu trebuie să faci abuz de grăsimi, alcool şi ţigări, mai ales în această perioadă când tentaţiile culinare sunt foarte mari.
Nu te speria! Asta nu înseamnă că nu poţi să guşti din friptură, sărmăluţe sau cărnaciorii proaspeţi de casă, ci trebuie doar să ai grijă la cantităţile consumate!Consumul moderat de alimente şi alcool, în special în această perioadă a Sărbătorilor, poate preveni riscul declanşării unor afecţiuni digestive sau modificarea metabolismului în cazul persoanelor cu afecţiuni cronice, ca de exemplu diabetul zaharat, hipertensiunea arterială şi obezitatea.
Iată câteva trucuri care te vor ajuta să te bucuri de sărbători şi de bunătăţile tradiţionale la care poftim, fără să-ţi afectezi valoarea colesterolului:
1. Mănâncă o salată de legume înainte de fiecare masă copioasă
2. După fiecare masă mai îmbelşugată consumă kiwi şi felii de ananas proaspăt
3. Consumă carnea mai degrabă înăbuşită, la cuptor, grătar decât prăjită în ulei
4. Nu consuma la masa de seară alimente greu digerabile, precum carnea de porc sau alte produse precum cârnaţi, caltaboş, slănină, tobă. Le introduci la prânz, însă în cantităţi moderate, fără să faci exces!
5. Alege o felie de cozonac sau o bucăţică de prăjitură pe zi, ca desert. Dacă ai poftă de dulciuri, completează cu nişte fructe
6. Consumă la fiecare masă legume, ca garnitură pentru carne. Însă atenţe la asocierea cărnii cu cartofi, combinaţie deloc indicată. Mai degrabă alege un sote de morcovi, fasole verde, broccoli, mazăre, conopidă, etc
7. Alege o alimentaţie diversificată ]n fiecare zi: cereale (200-350 g pâine integrală), legume (minimum 300 g), fructe (min. 450 g), lapte şi derivate (500 ml lapte sau iaurt).
14 alimente periculoase pentru colesterol
Consumă cu moderaţie următoarele alimente care sunt recunoscute ca fiind foarte periculoase, favorizând creşterea colesterolului:
- Laptele integral
- Brânza grasă
- Untul
- Smântâna
- Cremele: de brânză, de unt
- Mezelurile
- Carnea grasă
- Popcornul
- Dressing-urile pentru salate
- Frişca
- Chipsurile
- Dulciurile din comerţ
- Produsele de patiserie
- Alimentele prăjite.
O treime din români au colesterolul ridicat
Statisticile arată că în prezent, în România, peste o treime din populaţie este afectată de hipercolesterolemie şi această cifră este în continuă creştere. Din ce în ce mai mulţi tineri, uneori sub 30 de ani, se confruntă cu această problemă, iar cauza principală este alimentaţia dezechilibrată.