Crăciun: 5 sfaturi ca să eviţi intoxicaţia alimentară

Intoxicaţia alimentară apare în urma consumului de alimente sau lichide contaminate cu diverse substanţe chimice, bacterii, virusuri sau paraziţi. Iată ce măsuri trebuie să iei ca să te fereşti de ele!

Intoxicaţia alimentară apare în urma consumului de alimente sau lichide contaminate cu diverse substanţe chimice, bacterii, virusuri sau paraziţi. Iată ce măsuri trebuie să iei ca să te fereşti de ele!

 

Cele mai frecvente simptome care pot se manifestă în cazul unei intpxicaţii alimentare sunt:
- diareea
- senzaţia de greaţă şi vomă
- durerile de stomac
- febra
- migrenele.


Dacă te confrunţi cu aceste simptome care pesristă mai multe zile trebuie să mergi la medic pentru a urma un tratament eficient.

 

1. Verifică valabilitatea alimentelor pe care le cumperi!

Citeşte întotdeauna eticheta produselor pe care le cumperi şi nu uita de data de expirare.

 

2. Ai grijă la depozitarea alimentelor

Depozitarea şi prepararea corectă a alimentelor este cea mai sigură metodă de a preveni apariţia unei intoxicaţii alimentare. Iată câteva reguli elementare de păstrare corectă a alimentelor:

  • trece la finalul listei de cumpărături alimentele care se alterează uşor pentru a nu le ţine prea mult timp la o temperatură neadecvată
  • nu cumpăra produsele care au ambalajul deteriorat
  • nu cumpăra ouăle care sunt crăpate
  • de îndată ce ajungi acasă de la cumpărături, pune alimentele alterabile la frigider sau congelator, după caz
  • păstrează întotdeauna produsele crude (carnea, ouăle) departe de mâncarea gătită, fructele şi legumele proaspete
  • nu depozita mâncarea în cutii deschise.

 

3. Spală-te întotdeauna pe mâini înainte şi după masă!

Este esenţial să urmezi aceste reguli elementare de igienă pentru a evita contaminarea alimentelor cu diverşi agenţi patogeni. Şi nu uita să aplici această regulă şi înainte de a începe prepararea alimentelor.

 

4. Evită să bei lapte şi sucuri nepasteurizate!

Caută produsele din comerţ care au precizat pe ambalaj faptul că sunt pasteurizate. Atât pasteurizarea, cât şi ultrapasteurizarea presupun încălzirea la o temperatură foarte înaltă (însă diferită) pentru distrugerea patogenilor, procesul fiind urmat de o răcire instantă.

 

5. Spală bine fructele şi legumele înainte de a le consuma!

 

Nu uita!

 

  • Bacteriile care provoacă intoxicaţia alimentară se pot înmulţi foarte repede, în special dacă au condiţiile necesare;
  • Femeile însărcinate, copiii, bătrâni şi persoanele cu alte afecţiuni prezintă un risc mai mare de intoxicaţie alimentară; 
  • Fii foarte atentă când găteşti, depozitezi sau serveşti mâncarea, în special cu alimentele cu un grad de risc mare;
  • Mergi imediat la doctor dacă experimentezi simptomele de intoxicaţie alimentară.