Ce analize trebuie sa fac pentru ficat?

Ca sa te asiguri ca ficatul tau nu are de suferit, poti sa apelezi la un set de analize. Afla cine risca sa faca o boala de ficat si cum poti sa depistezi la timp aceste probleme. Iata care sunt analizele pentru ficat ce ar trebui facute.
Inainte de toate trebuie sa stim ca ficatul trebuie sa faca fata cu brio la tot ceea ce mestecam si inghitim. El este considerat "creierul" sistemului digestiv pentru ca este capabil sa determine care dintre substantele ingerate sunt cu adevarat necesare pentru organism. Este cel mai mare organ din corp (cantarind intre 2 si 2,5 kg), iar ceea ce-l face de-a dreptul unic printre celelalte organe se refera la functiile multiple pe care le indeplineste si faptul ca se poate regenera.

"Ficatul reprezinta unul dintre cele mai importante organe, fara de care nu am fi capabili sa utilizam ceea ce natura ne pune la dispozitie prin alimente. (...) Ca atare, ficatul este interpus intre tubul digestiv - pe de o parte - si circulatia sistemica (reprezentand intregul organism). (...) Ficatul functioneaza si livreaza organismului in functie de ceea ce primeste. Ficatul reprezinta pentru organism o placa turnanta si tot ceea ce noi ingeram (mestecam si inghitim) ajunge sub o forma sau alta la nivelul ficatului. Ca atare, trebuie sa fim constienti de faptul ca orice medicamente am lua, pentru o afectiune sau alta, acestea ajung la ficat, care la randul lui, trebuie sa faca ceva cu ele - trebuie sa le metabolizeze", precizeaza prof.
dr. Adrian Streinu - Cercel in cartea "Totul despre hepatite si virusurile hepatitice".

Analize pentru ficat: Factori de risc pentru bolile de ficat

 Gastroenterologii atrag atentia asupra unor alimente pe care daca le consumam in exces pot sa dauneze sanatatii ficatului. Dintre acestea, specialistii enumera: bauturile alcoolice si carbogazoase, prajelile, afumaturile, alimentele grase (branzeturi, carne) si excesul de oua. Pe langa acesti factori de risc, se pot adauga si altii care predispun o persoana la bolile de ficat. Astfel cei care iau zilnic medicamente, care au dezvoltat in trecut o hepatita sau un icter, care se confrunta cu diabetul zaharat si colesterolul ridicat sau lucreaza intr-un mediu toxic prezinta un risc mult mai ridicat de a face o boala de ficat. De asemenea, nici obezitatea nu face bine la ficat.

Teste pentru ficat

Poti sa verifici sanatatea ficatului efectuand cateva teste, potrivit dr. Ditoiu Alecse Valerian, medic primar boli interne si gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni si Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului. Dr. Ditoiu aminteste pe site-ul propriu www.hepatite.ro analizele pe care trebuie sa le facem pentru ficat: bilirubina (creste in hepatita, ficat gras alcoolic, ciroza hepatica colestatica, icter mecanic si anemii hemolitice), amoniul (nivelul crescut indica o posibila ciroza), albuminele (in bolile de ficat au o concentratie scazuta), ALT (GPT este in crestere in caz de hepatita, ciroza, cancer), ASR (GOT creste in aceleasi situatii ca si ALT), GGT (este crescuta in cazurile de hepatita, ciroza, cancer), fosfataza alcalina (este crescuta in caz de icter mecanic) si protrombina (prezinta o concentratie scazuta in caz de boala la ficat).

Teste neinvazive pentru ficat care inlocuiesc punctia hepatica

Printr-o simpla analiza de sange si un algoritm de calcul specific, medicii pot stabili cat de afectat este ficatul de afectiuni cronice. Testele FibroTest si FibroMax reprezinta alternativa nedureroasa la punctia hepatica si permit determinarea la timp a stadiului fibrozei hepatice, controlul evolutiei sale pe tot parcursul tratamentului, evaluarea incarcarii grase a ficatului, precum si monitorizarea procesului necro-inflamator.

Profesorul Poynard, sef al Serviciului Hepato-Gastroenterologie al Spitalului Pitie-Salpetriere din Paris, impreuna cu echipa sa, au conceput o serie de teste ca pe o combinatie de biomarkeri serici specifici la care se adauga sexul, varsta, greutatea si inaltimea pacientului, toti acesti parametri fiind introdusi intr-un algoritm de calcul patentat, specific fiecarui test.

Primul test, FibroTest (costa 400 ron) descopera cele mai frecvente afectiuni hepatice cronice (hepatita C, B si D, coinfectia HIV, steatoza de origine alcoolica si non-alcoolica) si este singurul care permite fibrozei hepatice la pacientii diabetici sau cu boli de nutritie. Acest test este util tuturor, indiferent de sex, varsta sau origine, oferind un diagnostic imediat si un prognostic pe termen lung.
In prezent testul este adoptat de mari centre si clinici de hepato-gastroenterologie din intreaga lume, fiind validat in numeroase studii clinice independente.

In cadrul analizelor pentru ficat il putem mentiona si pe FibroMax. FibroMax (costa 600 ron) este mai complet si constituie o combinatie de 5 teste non-invazive diferite care ofera in plus informatii pretioase despre grasimile care incarca ficatul, gradul de activitate necro-inflamatorie, prezenta steatohepatitei non-alcoolice la pacienti obezi, cu dislipidemie, rezistenta la insulina sau diabet si gradul afectarii hepatice la pacientii alcoolici.

Peste 90 de tari folosesc deja aceste teste si peste 300.000 de persoane au beneficiat de ele. In Romania se poate efectua in numeroase spitale, clinici private si laboratoare, se plateste, iar daca este depistata o boala cronica de ficat Casa Nationala de Asigurari va suporta costurile tratamentului.

Lista cu laboratoarele din tara acreditate, unde puteti sa efectuati aceste teste o puteti descarca de AICI.


Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie recomanda ...

Un regim alimentar sanatos pentru ficat consta in alimente proaspete (evitarea alimentelor conservate altfel decat prin congelare), fructe si legume in functie de toleranta digestiva si limitarea consumului de alcool. De asemenea, Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie avertizeaza cu privire la consumul de prajeli (din care rezulta produsi toxici) care sunt mai rau tolerate si recomanda prepararea alimentelor prin fierbere in apa sau la aburi, la cuptor, in vase sub presiune sau in folie de aluminiu.

Un regim alimentar alimentar in bolile ficatului recomanda de dr.
Ditoiu Alecse Valerian, medic primar boli interne si gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni gasesti
AICI.
 

Comentarii (24)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • sadulache pe 8 Mai 2016, 12:12
    Hepatita virala

    Am o intrebare pentru dl dr Ditoiu , am inteles ca este cel mai bun gastroenterolog Daca ai avut hepatita virala si te-ai vindecat de virus, trebuie sa mai mergi pe la doctoru lde ficat? Eu am fost in situatua aceasta, am fibroza 4 si nu mai am virus, iar doctorul de la infectioase spune ca nu mai am nimic, Pe de alta parte am citit pe clinicagastroenterologie.ro ca fibroza 4 inseamna ciroza iar ciroza paote sa evolueze. Multumesc pentru raspuns

    4
    0

  • dumitru pe 30 Iul 2015, 18:09
    discuții

    am fost depistat cu steatoză ,aveam dureri în partea dreaptă faceam tratament cu statine ptr. colesterol cu toate că aveam colesterol normal de când am refuzat să mai mă îndop cu statine durerea a dispărut .În concluzie medicamentele sunt un factor nociv ptr. ficat .

    3
    2

  • iordache ion pe 27 Iul 2015, 14:59
    boli de ficat

    ma doare ficatul si nu stiu ce analize trebuie sa fac pentru stabilirea diagnosticului

    5
    2

  • CRISAN IOAN pe 6 Apr 2014, 23:26
    ciroza hepatica virus C

    TGP...161 OPERAT DE VEZICA BILIARA..CAT DE GRAV SANT TGO...213 ACESTEI ANALIZE FACUTE LA 3 LUNI DUPA OPERATIE.. CE SE POATE FACE PRNTRU A STAGNA MACAR SAU SA SCADA

    24
    9

  • eugen pe 4 Feb 2014, 17:07
    ce tratament ar trebui sa urmez

    colesterol/LDL 162;colesterol total/253;ATL/TGP 53;AST/TGO 108 ce tratament sau ce regim asi putea sa urmez sa fie pe sistem nervos va multumesc astept si eu un raspuns

    19
    19

  • vasilescu o. pe 27 Oct 2013, 18:19
    in ce stadiu se afla pacientul

    AVC ischemic, dislipidemie in tratament, ciroza hepatica pe fond toxic rezultat analize: colesterol total - 263 mg/dL fier (sideremie) - 177,1ug/dL GGT - 178U/L6

    20
    2

  • Doina pe 22 Sep 2013, 00:38
    infectie HCV

    am urmatoarele analize:PCR ARN HCV CANTITATIV 1234750 UI/ml (6,09 log/ml ;Fibro test:Scor 0,55(F2) ;Actitest:scor 0,11(A0);HCV test anticorpi:19,074 seropozitiv(DiaPro);Test anticorpi:26,710 seropozitiv(VIDAS).in ce stadiu credeti ca se afla boala si ce sfaturi imi puteti da? MULTUMESC

    6
    1

  • ------- pe 24 Aug 2013, 22:25
    analize la ficat

    am un copil de 7 ani si ia iesit ALT/TGp=407.....va rog sami spuneti si mie ce inseamna

    19
    9

  • daniela pe 12 Mar 2013, 16:25
    TGP SI TGO MARITE

    TGO 69,TGP 82,va rog sami spuneti daca sunt probleme grave la valorile astea ?

    54
    26

  • visan florentina pe 30 Dec 2012, 23:30
    ce sanse de a mai trai sant la cancer la ficat in metastaza

    tatal meu are 67 de ani,si este diagnosticat cu cancer la ficat in metastaza.in luna aprilie a fost operat la stomac,si/a revenit putin iar in luna iulie a inceput sa aibe dureri de sub coaste sacaitoare.la sfirsitul lunii noiembrie a fost dus la urgente de dureri mari sub coaste si de burta.i s/a facut analize si rmn.a fost diagnosticat de cancer in metastaza(tumori mari si multe pe ficat),nu i s/a putut face cetostatice din cauza ca e foarte slab si nu rezista.are 40 kg si tensiunea mare e de 80.i/a fost dat in spital morfina.inainte de craciun a fost externat.acasa are ceva medicamente ,dar durerile de burta sant insuportabile,nu mai are nici o putere,nici macar sa mestece mincarea.maninca foarte putin si deabia vorbeste.el nu stie ca are cancer si vrea sa il ducem dupa sarbatori la spital din nou,din cauza durerilor.puteti sa imi spuneti ce sanse de a trai mai are,sau cam cat credeti ca o sa o mai duca cu aceste dureri.va multumesc din suflet.stima si respect pt d/voastra care va ganditi si la noi sa ne raspundeti!la multi ani!sa aveti un an nou mai bun si multa sanatate.multumesc

    40
    12

  • dragan pe 2 Ian 2012, 23:19
    hep.cu virus c genotip b

    faceti analize urgent fara sa va recomande cineva, eu am descoperit hepatita la un control din initiativa mea si de atunci sunt 3 ani am viremia 69000 si iau silimarina si lagosa .Eu pot beneficia de tratament pentru eradicare Va multumesc!

    28
    4

  • Sibi pe 27 Sep 2011, 08:41
    Cauza adenopatiilor

    Am gasit un articol despre cauza maririi ganglionilor, sper sa-ti foloseasca Succes http://www.despreboli.ro/cancer/2009/adenopatia-marirea-ganglionilor-ce-cauze-are/

    9
    2

  • popa catalina pe 2 Iun 2011, 12:36
    boli de ficat

    mi s-au descoperit in 2009 adenopatii in corp pancreas stomac pe ficat fiind cea mai mare 3cm dar nu mi sa dat nici un diagnostic si nici un tratament ce pot face pt ca ma doare si ficatul si splinasi am o stare de oboseala continua mai pierd si din greutatecate 200-300g pe luna

    9
    5

  • marcu pe 18 Feb 2011, 04:40
    analizele de laborator si tratamentul ce-l fac pentru aceste rezultate la aceste analize

    colesterol total 223 mg/dl ;TGO(AST)-69 U/L;TGP(ALT)-65 U/L ;Fibrinogen 356 mg/dL;Numar Leucocite-8.9 x10^3/uL;VSH-22/40 aceste analize le-am facut la Laborator de analize medicale Moreni,Jud.Dimbovita. medicul meu de familie mi-a dat sa fac urmatorukl tratament ESENTIALE N FORTE, HEPATO BIL. ce trebuie sa mai fac ca am intrat in panica. Sa fie oare aceste dureri pe care le am si pe sistem nervos? sau este de la ficat?va multyumesc si astept rezultatul de la un medic bun.Asi dori sa-mi dea un sfat ce sa fac,sa fac din nou analizele? si daca tratamentul pe care il iau este bun in urma rezultatului la aceste analize pe care le-am precizat mai sus. .Marcu.

    26
    15

  • nedelcu mihaela pe 21 Oct 2010, 17:10
    cancer de ficat cu metastaze pe ficat

    tatal meu in varsta de 53 ani a fost descoperit cu cancer la ficat cu metastaze nu am primit rezultatul biopsiei ar putea sami spuna cineva mai este vreo sansa sa fie alt ceva si daca este cancer ce este de facut nu a avut nici un simtom

    33
    15

  • mariana pripici pe 12 Sep 2010, 17:55
    despre boala wilson

    in urma unei biopsii hepatice efectuata in anul 2004,mi s-a descoperit fibroza stadiul 3, fara varice esofagiene,inrebare: exista tratament pentru aceasta afectiune?

    13
    1

  • maftei costel mircea pe 26 Aug 2010, 11:23
    CIROZA

    AM 40 DE ANI ,SI DIN 2004 AM CIROZA HEPATICA CU VIRUS C ,VARICE ESOFAGIENE,DAR NU MAM STIUT SA SUFAR DE VREO BOALA ,DE FICAT,SI IAU IN FIECARE ZI ,URSOFALK ,SPIRONALACTONA ,OMEPRAZOL SAU HELICID, PROPRANOLOL ,SILIMARINA SAU LAGOSA SAU ESENTIALE SAU HEPATOPROTECTOR , SI COAXIL ,IMI POATE AFECTA IN CONTINUARE FICATUL .DE MAI MULT TIMP MA SIMT CAM IMBALONAT SIMT CA FICATUL ESTE MAI MARE ,CE TREBUIE SA FAC . AS VREA SA MAI STIU UNDE TREBUIE SA MA ADRESEZ PENTRU TRANSPLANT DE FICAT . VA MULTUMESC .

    17
    0

  • tr cristian pe 3 Feb 2010, 14:33
    HCV- FIBROZA3

    BUNA. AM 37 ANI SI AM HCV -ISAK GRAD 9(A=3,B=1,C=2,D=3 FIBROZA3.HAI GRAD9(I=3,II=3,III=3)FIBROZA3.METAVIR A2,F3 IMFLAMATIE PORTALA2 NODULARITATE1 STEATOZA1.VIREMIE253868.CINE STIE SA-MI EXPLICE SI MIE DAR SA INTELEG SI NU IN TERMENII MEDICALI. AM TERMINAT TRATAMENTUL(PEGINTERFERONA2A UNA PE SAPTAMANA+RIBAVIRINA1200 MG PE ZI.MULTUMESC

    27
    9

  • Monica pe 19 Ian 2010, 04:55
    cancer la ficat

    ACUM 5 LUNI AM FOST DIAGNOCTICATA CU CANCER LA FICAT STAGIUL I. DOCTORUL MEU MI-A PRESCRIS UN NOU MEDICAMENT SI SINT IN PROCES DE A FI SUPUSA UNEI PROCEDURI NUMITA RADIOFREQUENCY ABLATION. IN PRINCIPIU AM INTELES CUM DECURGE PROCEDEUL, SI INTREBAREA MEA ESTE: CIT ESTE DE EFICIENT SI DACA AVETI CUNOSTINTA SI DE ALTE TRATAMENTE CARE SE FAC LA SPITALELE SPECIALE DE HEPATOLOGIE? MULTUMESC SI ASTEPT RASPUNS FIINDCCA SINT FOARTE SPERIATA SI DISPERATA

    15
    11

  • sandulescu pe 28 Sep 2009, 11:42
    Articol bun

    Excelent articolul, excelent materialul despre hepatita de pe www.hepatite.ro al Dr Ditoiu de la Fundeni. Felicitari

    26
    5

  • gheorgheraicu pe 3 Sep 2009, 20:11
    hcv

    bolnavii cu hepatite virale, odata depistati. ar trbui , la o anumita perioada sa faca gratuit viremia, iar cei bolnavi de diabe si fibromax.

    11
    1

  • am o parere buna pe 3 Sep 2009, 19:42
    am si eu o antrebare la dv.

    am o pare buna dar am si eu o antrebare la dv an fiecare zi ma doare an partea dreapta sub coasta eu lucrez an foarte mult stres la servici dar nu stiu ce poate sa fie stomacu ficatu sau fierea vreau sa fac o analiza sa le includa pe toate trei daca se poate si cum se numeste si ce medicament sa iau pentru stres.Va multumesc.email meu este ;stanciu_vlr@yahoo.com.

    22
    9

  • ancutza pe 3 Sep 2009, 11:41
    ficat

    Un articol ffff bun. Din pacate , ritmul alert din viata noastra nu ne mai permite sa ne "ascultam" organismul , si atunci cand o facem , de multe ori este tardiv.

    22
    8

  • ANA pe 3 Sep 2009, 04:50
    FICAT

    VA MULTUMESC DIN INIMA PENTRU ACEST ARTICOL.SUNT BOLNAVA DE HEP. C DE PESTE 10 ANI, SI INCA NU STIU EXACT CE ESTE RECOMANDAT PENTRU UN REGIM SEVER PENTRU FICAT ? SE TINE CONT SI DE GRUPA SANGUINA A PACIENTULUI SAU NU ??. VA MULTUMESC SI ASTEPT MAI MULTE ARTICOLE DESPRE FICAT !

    24
    5

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod