Factori de risc
Factorii care provoaca o mai mare presiune asupra peretilor colonului:
1. Varsta
Persoanele trecute de varsta de 40 de ani sunt predispuse acestei afectiuni, din cauza schimbarilor aparute la nivelul organismului odata cu inaintarea in varsta: scaderea puterii si elasticitatea peretelui intestinal, metabolismul lent etc.
2. Dieta dezechilibrata
Aceasta afectiune este intalnita mai ales in tarile industrializate, deoarece dieta persoanelor din aceste tari este bazata pe carbohidrati si mai putin pe fibre. Astfel, dr. Radu Voiosu face apel inca o data la populatie sa renunte la alimentele tip fast-food si sa opteze pentru o dieta bogata in fibre, probiotice, minerale etc. "O diate echilibrata duce la formarea scaunelor moi, usor de eliminat iar asupra colonului nu va fi exercitata nicio presiune care poate conduce la instalarea afectiuni".
3. Lipsa exercitiilor fizice
Sedentarismul este asociat cu cresterea riscului dezvoltarii boli diverticulare.
Comentarii (2)
Diverticuloza Diverticuloza sau boala diverticulara, este o boala relativ raspandita in populatie (aproximativ 10% din persoanele cu varsta peste 40 de ani suferind de diverticuloza si peste 50% dintre cei peste 70 de ani). Se caracterizeaza prin prezenta diverticulilor colonici, acestia aparand ca mici exvaginari ale mucoasei si submucoasei intestinului gros. Cauzele de aparitie a acestor diverticuli colonici nu sunt pe deplin cunoscute, insa medicii incrimineaza o serie de factori in dezvoltarea lor, printre care factorii alimentari, infectiosi si chiar genetici. Specialistii considera ca rolul esential in aparitia diverticulilor il are presiunea crescuta din lumenul colonic, care determina exvaginarea mucoasei prin zonele slabe ale peretelui intestinal. Presiunea intracolonica poate sa creasca secundar constipatiei cronice, dar si in alte situatii care pot crea spasm pe colon: dieta saraca in fibre, deshidratare. Diverticuloza colonica devine o afectiune cu prognostic sever in prezenta complicatiilor. 1.Diverticulita Diverticulita reprezinta inflamatia diverticulilor colonici. Este similara ca tablou clinic apendicitei acute, cu deosebirea ca manifestarile apar in partea stanga a abdomenului.Cand bucla sigmoidiana este foarte lunga (caracteristica des intalnita la persoane constipate), ea poate migra in fosa iliaca dreapta, acolo unde se gasesc in mod normal cecul si apendicele cecal, ceea ce duce la intarzierea diagnosticului, mai ales daca pacientul a fost operat deja de apendicita. Diverticulita poate afecta concomitent mai multi diverticuli, situati in portiuni diferite ale intestinului gros, ceea ce preteaza la confuzii suplimentare. 2. Abcesul diverticular Este o complicatie a diverticulitei, “buzunarasele” umplandu-se cu puroi. Virulenta florei bacteriene colonice face ca evolutia abcesului diverticular sa fie zgomotoasa. Abcesele diverticulare pot fi rareori rezolvate doar prin tratament medicamentos, si atunci doar in fazele incipiente. In abcesele constituite, in cele complicate cu sindrom septic, tratamentul chirurgical devine obligatoriu. Tratament naturist : -produse care sa combata inflamatia :boswellia serrata,curcuma,uleiul de peste,uleiul de in,aloe -produse care refac flora intestinala :probioticele,prebioticele (napul,anghinarea,ceapa,usturoiul) -produse care refac mucoasa intestinala :zincul,l-glutamina,msm,uleiul de catina (datorita continutului de vitamina A si E) -produse care scad fecventa alergiilor :lemnul dulce -produse bogate in vitamina K :lucerna,orzul verde,varza,brocoli,conopida Pentru retete personalizate de tratament,contactati-ma pe adresa plantevindecatoare@gmail.com Adrian Udrea,fitoterapeut,nutritionist,Timisoara
Buna tuturor! Am un baiat care la varsta de 7 ani a fost operat de apendicita, dar adevaratul diagnostic s-a dovedit a fi diverticulita Mekel (nu sunt sigura ca se scrie asa). Am fost terorizata de acest diagnostic, deoarece nu mai auzisem niciodata despre asa ceva. Il adusesem pentru o banala apendicita si cand colo a iesit din sala de operatie dupa 2 ore, taiat in doua locuri, mai mult mort decat viu. A fost... groaznic! In fine, acum are 17 ani si se simte foarte bine, dar uneori imi pun intrebarea daca asa ceva s-ar mai putea intampla? Teama a ramas acolo in suflet si nu-mi da pace nici dupa atatea ani. Ma gandeam ca poate cineva imi va putea risipi temerile in privinta asta? Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.
Posteaza comentariu