Afectiuni agravate de alimentatia de sarbatori

La romani sarbatorile de iarna pot fi descrise prin alimentatie excesiva, frig si oboseala, deoarece fiecare dintre noi isi doreste sa aiba pe masa cele mai alese mancaruri traditionale, iar invitatii sa se simta ca la ei acasa.

Pornind de la alimentele traditionale de sarbatori am incercat sa depistam afectiunile agravate sau declansate de excesul alimentar.



In cazul afectiunilor dermato-venerologice

Am stat de vorba cu Dr. Anca Zbranca, medic dermatolog si specialist TopSanatate, care ne-a spus ca persoanele cu afectiuni dermatologice precum, psoriazisul, acneea, eczemele sau urticaria nu au restrictii in a consuma vreuna din mancarurile preparate de sarbatori.

"In cazuri exceptionale sunt eczeme care se pot agrava sau se pot declansa urticarii dar aceste reactii alergice sunt date de componenti alimentari variati (proteine, coloranti, conservanti sau mucegaiuri) si pot apare in orice moment al anului la persoane sensibilizate anterior", a declarat specialistul.

Totodata, aceasta a mentionat ca excesele alimentare pot declansat si agrava afectiuni cardiovasculare si digestive, iar "oboseala din perioada sarbatorilor poate activa leziunile de psoriazis".

Mai multe detalii despre afectiuni dermatologice care pot prezenta complicatii din cauza alimentelor traditionale de sarbatori ne ofera Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Dermastyle. 

1. Psoriazis
In cazul acestei afectiuni sunt necesare alimente bogate in grasimi, proteine, contrar celor ce se spun despre boala. Dieta restrictiva nu ajuta de loc. Recomand peste gras, curcan deoarce sunt bogate in triptofan si vitaminele D si E. Totodata, este bine de stiut ca mancarea romaneasca de Craciun nu este interzisa, doar consumul de alcool nu este indicat.

2. Anceea
Acneea nu este o boala cu implicatii digestive cum gresit se crede ci o hipersecretie de sebum din motive hormonale. In consecinta, dieta romaneasca de Craciun este permisa, in schimb si in cazul acestei afectiuni este interzis alcool, dar si alimentele  cu dioxina.



3. Urticaria
Poate fi declansata dupa o masa copioasa la o persoana alergica. Cei care au antecedente de afectiuni alergice, fie ele si respiratorii, vor evita alimentele cu tocatura (sarmale, carnati, caltabos, toba etc), cele cu maioneza, peste si preparate din peste (icre), alcoolul, condimentele, afumaturile.

Se recomanda friptura de pasare, legume, mamaliguta cu brinza dulce si prajituri de casa dar fara nuca.

4. Eczema
Este o afectiune alergica in care intervin alte mecanisme decat in urticarie. De exemplu o persoana alergica la nichel care face eczema de contact cu acest metal continut in numeroase obiecte casnice nichelate se va feri sa manance alimente din conserve metalice si va evita folosirea tacamurilor nichelate. Ele vor manca cu tacimuri de argint, alpaca, plastic sau lemn in cazul in care nu au tacamuri nichel-free. In caz contrar risca o reactivare a leziunilor cutanate si o extindere a lor.


In cazul afectiunilor cardiovasculare, diabet si boli metabolice


Minodora Tapurica, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice si Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare au incercat sa ne prezinte cat mai detaliat riscurile la care suntem expusi si alimentele traditionale.

1. Caltabosul
Deoarece contine viscere, are capacitatea de a creste colesterolul, fapt care implicit duce la aparitia sau agravarea tututor afectiunilor cardiovasculare. Din aceasta cauza caltabosul este indicat sa fie consumat cu moderatie, mai ales dimineata.

2. Sarmalele
Sfatul specialistilor adresat gospodinelor este sa aibe mare grija la cantitatea de sare si grasimi folosite la preparare. De asemenea, acestia precizeaza ca este de preferat sa se foloseasca o combinatie intre carnea de porc si de vita.


Sarmalele trebuie consumate la pranz, iar o portie trebuie sa contina maxim 4 sarmale.

Consumate in cantitati mari cresc colesterolul (afectiuni cardiovasculare) si glicemia (diabet).

3. Cozonacul
Atentie: contine zahar si faina!
Deoarece creste glicemia nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet sau sunt obeze.

4. Toba, lebar, piftie
Aceste produse contin proteine de calitate "proasta" si multe lipide de origine animala, deci cresc colesterolul si trigliceridele (afectiuni cardiovasculare). Persoanele cu diabet sau obeze, de asemenea, pot fi afectate din cauza trigliceridelor ridicate.

5. Carnati si afumaturi
Din cauza continutului ridicat in grasimi de origine animala, aceste produse cresc colestrolul, deci duc la aparitia afectiunilor cardiovasculare.

Tototata, trebuie stiut ca prin afumare se produc nitriti care au un rol important in aparitia cancerului de stomac.

6. Mamaliga
Daca este consumata in cantitati mari determinarea cresterea glicemiei, lucru deosebit de grav pentru persoanele cu diabet.

Specialistii ne sfatuiesc sa consumam mamaliga in limita necesarului de hidrati de carbon, individualizat.

7. Salata de boeuf
Consumata in cantitati moderate nu are efecte negativ. Specialistii ne recomanda sa nu putem foarte multe maioneza la salata deoarece oul este greu pentru ficat si intreg sistemul digestiv va avea de suferit. Maioneza din salata boeuf se poate cumpara in varianta light sau poate fi inlocuita cu iaurt.

8. Soriciul
Consumul soriciului este contraindicat in cazul persoanelor cu afectiuni gastrointestinale, boli de metabolism (guta), boli inflamatorii (artrite si reumatism). De asemenea, in cazul acestor persoane este contraindicat si consumul alimentelor care contin sorici: parizer, crenvursti.


Specialistii recomanda consumul reduse de sorici fiert, nu crud deoarece practic nu are nicio valoare nutritiva.

9. Muraturile
Nu sunt indicate in cantitati mari deoarece sunt sarate si dure, necesitand un efort ridicat pentru a fi degerate. De asemenea, acestea contin o cantitate ridicata de fibre vegetale, care impiedica evacuarea gastrica.

10. Condimente
De regula acestea sunt recomandate in cantitati moderate. Contimentele cele mai sanatoase sunt: sarea de lamaie, leusteanul sau patrunjelul.

Un condiment controversat este ardeiul iute; in cantitati moderate este un puternic excitant al secretiilor gastrice, fiind indicat in dispepsii, dar complet contraindicat in cazul persoanelor cu gastrite, ulcere, stari inflamatorii digestive si celor cu hemoroizi.

11. Sarea
Este interzisa persoanelor care sufera de hipertensiune arteriala, au afectiuni hepatice grave sau urmeaza un tratament cu corticoid.

12. Alcoolul
Este interzis in cazul persoanelor cu: hepatita, hipertrigliceridemie, obezitate.
Atentie! Alcoolul consumat abuziv produce hipoglicemii severe.

Celorlalte categorii de pacienti le este permis consumul a 1-2 pahare de vin sau "tarie", dupa masa.

13. Dulciurile
Sunt indicate numai in cantitate redusa.
Mare atentie persoanelor care au diabet, boli de inima sau digestive!

Potrivit Dr. Dan-Anton Enculescu, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice la Clinica Alia Medical si la Centrul Sanador Baneasa, persoanele care sufera de hipotiroidism, hipertiroidism, diabet insipid sau acromegalie pot comsuna alimentele traditionale de Sarbatori, insa sunt sfatuiti  sa nu isi neglijeze tratamentul.

Totodata, acesta sustine ca mancarurile traditionale ar trebui evitate de persoanele cu bulimie, anorexie, diabet zahar si obezitate.



In cazul afectiunilor digestive


Toate alimentele traditionale precizate mai sus sunt contraindicate persoanelor care sufera de diferite afectiuni digestive (hepatite, ciroze, boli de fiere) deoarece sunt greu de tolerat, putand declansa pacientilor crize si uneori chiar icter mecanic. Acestor persoane, specialistii le recomanda sa manance carne de curca, pui sau vita, insa cu aceleasi contraindicatii la afumare, prajite, condimentate sau tocaturi.

Pacientii cu afectiuni esofagiene (cele mai frecvente fiind refluxul gastro-esofagian si esofagita de reflux) trebuie sa incerce pe cat posibil sa evite abuzul de condimente iuti (piper, boia, ardei iute, hrean, mustar, usturoi, ceapa) si sa le inlocuiasca cu vegetale de tipul cimbru, patrunjel, marar, busuioc, oregano.


Alimentele traditionale si copiii

Copiii cu varsta de pana intr-un an trebuie sa aiba un regim alimentar special de Sarbatori pentru ca aparatul lor digestiv nu este pregatit sa faca fata alimentelor cu un continut ridicat de grasimi. In cazul acestora sunt interzise: carnea de porc, soriciul, maioneza, caltabosului, lebarul, salata de Boeuf, sarmalele sau salata de vinete.

In cazul copiilor cu varsta de peste 3 ani restrictiile alimentare sunt mai putine. Astfel, acestia pot consuma toate produsele traditionale, cu exceptia soriciului si a carnii grase.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ?? pe 6 Ian 2009, 19:29
    Pai...

    Se pare ca n-ati citit titlul "AFECTIUNI agravate de alimentatia de sarbatori" Deci... nu vad obiectul frazei dvs. "acest articol e mai degraba pentru oamenii care sufera de anumite afectiuni".

    0
    0

  • ioana pe 5 Ian 2009, 15:08
    secretul

    dragii mei, cam exagerati aici. dupa 4 ani de lupta impotriva grasimilor si faptul ca am devenit vegetariana in consecinta dorintei mele de a trai sanatos, pot spune, cea mai buna concluzie care se poate trage este ca trebuie sa fim moderati in tot ce consumam, sa nu uitam ca daca sunt sarbatorile, nu inseamna ca trebuie sa intram in spital de la atatea alimente, ci sa ne simtim bine. iar pentru a slabi, simplu, trebuie sa mancam mai putin. cautam, de multe ori, atatea remedii miraculoase, incat uitam esentialul unei cure de slabire. motivatia ar trebui sa fie indeajuns ca noi sa ne putem "sacrifica" in acest mod - > mai mare dragul cand ne vine o rochie frumoasa de seara - si bine! nu este un sacrificiu daca stai sa te gandesti! daca te obisnuiesti in cele din urma ti se pare normal! iar acest articol e mai degraba pentru oamenii care sufera de anumite afectiuni, desi apreciez site-urile ca ale dvs., care incearca sa deschida ochii oamenilor. sper sa ne schimbam mentalitatea in anii ce vor veni... la multi ani!

    1
    0

  • Gacsi Eva pe 27 Dec 2008, 07:59
    Nu este prea drastic?

    Citind acest articol m-a pus pe ganduri: nu sant indicatiile prea drastice? Oare cine ce intelege? in final ce se poate manca si ce este sanatos pentru un buzunar sarac? Sincer, deoarece prea putini isi permit sa manance sanatos total din cauza costurilor,si gandindu-ne la faptul ca omul"di mijloc"era obisnuit cu o almentatie ce vine la rand mai putin costisitor;ceea ce sigur nu carnea slaba si neafumaturile erau la sate ,unde se tineau porci pe porumbul lucrat de noi necostand multi bani si de sarbatori taiand animale,cu pregatirea mezelurilor si afumaturi,cu taierea gastilor bine hranite care au unsoare/hal Domnului. Pro si contra.Si eu as prefera o alimentatie total sanatoasa care defapt de vreo 10 ani a inceput sa devina mai populara,dar nu-mi pot permite ceea ce doresc.Anturajul este contra.Ca exemlu consm apa minerala apa cu lamai,iarna mai mult ceai(neindulcit)dar copii mei totusi consuma Cola in spatele meu sa zic.Ar fi indicat reclamele cu alimentatie sanatoasa,cum se fac reclamele antisanatoase,deoarece generatia actuala a tineretului nu se adapteaza spre cel sanatos ci spre cel consumabil si moda.Nu este doar obligatia parintilor ci a tuturor ca sa trezeasca lumea din somn,si sa lupte pt a putea atinge fiecare om acest nivel atat psihic cat financiar

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod