5 sfaturi pentru un ficat sanatos

Dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterolog iti recomanda ...

Daca vrei sa ai un ficat sanatos nu uita de analizele anuale care iti monitorizeaza starea de sanatate. Pe langa acestea, afla care sunt recomandarile medicului gastroenterolog pentru a preveni aparitia bolilor de ficat.

 

Bolile de ficat pot sa apara din cauza virusurilor hepatice, insa exista si numerosi factori care tin de stilul nostru de viata care pot sa creeze adevarate ravagii la nivelul ficatului. Gastroenterologii atrag atentia asupra unor alimente pe care daca le consumam in exces pot sa dauneze sanatatii ficatului. Dintre acestea, specialistii enumera: bauturile alcoolice si carbogazoase, prajelile, afumaturile, alimentele grase (branzeturi, carne) si excesul de oua. Pe langa acesti factori de risc, se pot adauga si altii care predispun o persoana la bolile de ficat. Astfel cei care iau zilnic medicamente, care au dezvoltat in trecut o hepatita sau un icter, care se confrunta cu diabetul zaharat si colesterolul ridicat sau lucreaza intr-un mediu toxic prezinta un risc mult mai ridicat de a face o boala de ficat.

De asemenea, nici obezitatea nu face bine la ficat.

 

 

Analizele pentru ficat trebuie facute in fiecare an


Nu ignora importanta analizelor medicale efectuate cu regularitate! De multe ori o boala a ficatului este descoperita intamplator in urma unor analize care se fac pentru alte afectiuni. Este recomandata efectuarea periodica a unor analize medicale de laborator specifice afectiunilor hepatice pentru a le depista in faza incipienta.

 

 

5 sfaturi utile


Potrivit dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterolog, pentru a preveni aparitia si dezvoltarea bolilor de ficat, trebuie respectate anumite recomandari care asigura un mod mai sanatos de viata:

1. Nu consuma alcool in cantitati mari
Ficatul raspunde de filtrarea toxinelor din organism, functie care este compromisa de ingerarea unor cantitati mari de alcool. Cantitatea admisa de alcool pentru o persoana sanatoasa este de 175 ml vin sau 350 ml bere pe zi. Pentru pacientii cu afectiuni hepatice, alcoolul este strict interzis. De asemenea, trebuie evitat consumul de alcool impreuna cu tratamentele medicamentoase.

Amestecul dintre alcool si paracetamol spre exemplu este toxic pentru ficat.

2. Limiteaza consumul alimentelor bogate in grasimi
Consumarea in exces a alimentelor bogate in proteine si carbohidrati poate diminua functia ficatului prin acumularea de toxine si grasimi in organism. Evita mancarurile semi-preparate si de tip fast-food pentru a-ti mentine ficatul intr-o stare buna. Controleaza-ti greutatea, intrucat obezitatea, la fel ca diabetul zaharat, poate cauza o afectiune raspandita a ficatului - steatoza hepatica sau ficatul gras, care reprezinta o acumulare de grasimi in celulele sale.

3. Limiteaza expunerea la medii toxice
Ficatul filtreaza substantele daunatoare pentru organism, insa daca acesta este supraincarcat cu toxine,  nu mai poate functiona la capacitate maxima. Evita sa te expui la poluantii comuni precum fumul de tigara sau vaporii de vopsea.

4. Respecta regulile de igiena
Spala-te des pe maini, in special inainte de mancare si inainte/dupa toaleta personala. Nu consuma apa de la robinet si evita sa bei/mananci din tacamurile folosite in prealabil de persoane necunoscute.

5.
Protejeaza-te impotriva virusurilor hepatice

Pentru a evita contactarea virusurilor hepatice, trebuie luate anumite masuri de protectie impotriva obiectelor/persoanelor infectate: contact sexual protejat, evitarea tatuajelor si piercing-ului, excluderea drogurilor (ace contaminate). Exista vaccinuri contra hepatitelor care trebuie facute din timp.

 

 

Pana pe 5 septembrie a.c.: analize reduse cu 50%


In cadrul programului de preventie a bolilor de ficat, fiecare pacient va beneficia de analize medicale pentru ficat cu reducere 50%. Toate persoanele care suna in vederea programarii pana pe data de 5 Septembrie inclusiv, desi sunt programate ulterior acestei date,  pot beneficia de reducerile din cadrul campaniei.

Programari si consiliere se pot face apeland numerele de telefon: 021 323 00 00 (02) - Clinica de Diagnostic Gral; 021 317 83 95 - Clinica Gral Colentina; 0244 597 753 - Clinica Gral Ploiesti; 0728.130.704- Gral Medical Titan.

 

 

Sfatul specialistului

Dr. Dana Bucur, medic specialist gastroenterologie, Clinica De Diagnostic Gral Medical


"Bolile hepatice sunt frecvent ascunse. Cu valori normale ale transaminazelor, afectiunile ficatului pot fi asimptomatice si nediagnosticate pana in stadii avansate ale bolii, cand eficienta tratamentului antiviral este diminuata.

Procentul hepatitelor diagnosticate in stadii incipiente de evolutie si rata eradicarii virale in urma beneficierii de tratament specific ar fi mult mai mare daca medicii de familie ar recomanda analizele markerilor virali in mod obisnuit, chiar daca rezultatele TGP si TGO ale pacientului sunt normale. Persoanele care prezinta risc de infectare (ex. personalul sanitar, pacientii care practica hemodializa) trebuie sa urmareasca frecvent valorile markerilor virali".

 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • marian pe 20 Dec 2011, 03:41
    HEPATITA C

    am o mare intrebare,am depistat ca am hepatita c acum 1 an si jumate,incarcatura virala acum 2luni o aveam 4mil800 de mii iar fibroscanul F3,tratamentul inca nu mi la aprobat deoarece nu am avut posibilitatea financiara de a da spaga sa mil aprobe cu toate ca am nevoie cat mai repede de acest tratament,am varsta de 27 de ani,am un copil minor de numai 2ani si 8 luni care se afla in grija mea,dar degeaba,astept pana cand???ce este de facut pt a putea supravietui pana mil va aproba??am dureri groaznice,pofta de mancare nu prea mai am,aveti idee ce am de facut?va rog mult de tot spunetimi si mie ce am de facut

    1
    0

  • maria pe 29 Sep 2010, 08:10
    durere

    Am o durere in partea dreapta sub coasta,sa fie ficatul ,am facut analize si ecografie si au spus ca am ficatul gras ,tin regim ,dar am durerea aceasta de ceva timp ,chiar si dimineata pe stomacul gol,daca cineva ar putea sa ma ajute ..va rog ..multumesc foarte mult

    4
    10

  • Anonim pe 14 Sep 2010, 14:27
    Sfat

    Am consumat cam mult alcool in ultima vreme si a inceput sa ma "jeneze" putin ficatu`... ce as putea face ? Binenteles sa nu mai consum o perioada mai lunga de timp, altceva... ? Multumesc !

    25
    0

  • nicolae pe 9 Sep 2010, 17:57
    hepatita B

    Nevasta-mea a fost depistata cu hepatita B si eu NU am e posibil asa ceva? ,de obicei se spune ca se transmite prin contact sexual , sunt chiar disperat nustiu ce sa fac poate voii careva avetii ideii mai bune

    4
    0

  • Florescu Claudia pe 1 Sep 2010, 07:13
    si noi..."provincia"?

    Da, foarte interesant, dar ca de obicei, totul se intampla in Bucuresti. Eu am aflat ca am hepatita B cand eram insarcinata, la primele analize. Din aceasta cauza, am nascut cu cezariana si nu am alaptat. In fiecare zi traiesc cu teama ca bebe sa nu fi luat si el virusul. In Constanta,niciodata nu se intampla nimic, totul se face cu bani multi.Sa fiti voi sanatosi, ferice de voi ca traiti in Bucuresti

    8
    0

  • maria-rodica pe 29 Aug 2010, 20:24
    5 sfaturi pt. ficat sanatos

    Foarte interesant articol, nu ati specificat totusi ce analize trebuie facute pt. ficat, cand sunt suspiciuni ca ar fi vreo problema. pana sa mergi la doctor sa-ti prescrie analizele necesare, ai putea cere singur la laborator aceste analize.va rog , daca se poate mentiona aceste nanalize, multumesc mult,

    5
    0

  • Pusa Elena Oancea pe 29 Aug 2010, 18:28
    Sfaturi pentru ficat sanatos

    Interesant dar informativ NU concret! Cand se vor face programe nationale de analize pentru ficat... Oricum multumesc ca va ganditi si la sanatatea populatiei!!!

    3
    0

  • isabela pe 29 Aug 2010, 09:15
    subiect

    Articolul-este foarte interesant.Multumesc!

    1
    4

  • Stemmer pe 28 Aug 2010, 17:11
    Intrebare??

    ???? In ce consta ,, Juramantul lui ,, Hypokrate "

    0
    0

  • Bratu Florentina pe 27 Aug 2010, 10:16
    hepatita c

    Foarte interesante si binevenite sfaturile.Va multumesc

    1
    0

  • georgeta pe 27 Aug 2010, 09:20
    ciroza

    SOTUL MEU ARE DE 4 ANI TRANSAMINAZELE 1500 SI BEA ALCOOL CATE O SAPTAMANA ZI SI NOAPTE, SI PE URMA MAI FACE O PAUZA DE O SAPTAMANA.EU CRED CA ARE CIROZA DAR MEDICII NU MI-AU CONFIRMAT ACEST LUCRU

    8
    4

  • varvara pe 27 Aug 2010, 08:12
    ficat

    interesant,articol,,,,asteptam,si,altele,merci

    5
    4

  • nat pe 26 Aug 2010, 20:49
    este deschis si sambata

    se pot face programari si sambata la Clinica de Diagnostic Gral....este mult mai facil in weekend

    0
    1

  • dana pe 26 Aug 2010, 20:47
    material

    foarte bun materialul...in ultima vreme am tot auzit persoane ca au descoperit ca au hepatita si ca nu stiu de unde....mai ales ca tb sa faci un dosar serios pentru tratament eu zic ca preventia evita astfel de probleme pe mai tarziu.

    0
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod