Hipotiroidismul afecteaza toate functiile organismului

Hipotiroidismul este cea mai intalnita boala a tiroidei, care apare in momentul in care glanda nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. Deficitul hormonilor tiroidieni poate afecta aproape toate functiile organismului.

La noi in tara aproximativ 10% dintre femeile cu varsta peste 65 de ani prezinta simptomele acestei afectiuni. La copii, hipotiroidismul se caracterizeaza printr-un retard de crestere si prin tulburari ale dezvoltarii psihologice.


Semne si simptome


Semnele precoce ale afectiunii cele mai des intalnite sunt: oboseala, starea de slabiciune, durerile articulare, durerile si crampele musculare, sensibiliate la frig, constipatia, tegumente uscate, cefalee si menoragii.

De asemenea, apar modificari la nivelul unghiilor, care sunt subtiri, se rup usor, apare paloarea tegumentelor si subtierea firului de par.

Dintre semnele si simptomele tardive se numara vorbirea rara, absenta sudoratiei, edemele, vocea ragusita, cresterea in greutate, scaderea acuitatii auditive.

La examenul obiectiv al pacientului se poate observa edeme ale fetei si pleoapelor, macroglosie, carotenodermie specifica.



Tensiunea arterial este normal sau scazuta, uneori cu hipertensiune diastolica, hipotermie.


Factori de risc

Hipotiroidismul trebuie luat in calcul de catre medic ori de cate ori are in fata un pacient cu astenie, tulburari menstruale nejustificate, dureri muscular, constipatie, modificari ponderale, hiperlipemie si anemie.


Complicatii

Hipotiroidismul poate da complicatii cardiace si poate determina sterilitatea care insa raspunde la tratament cu hormoni tiroidieni. Deseori, femeile cu hipotiroidism netratat au si frecvente avorturi spontane.


Tratament

Tratamentul este medicamentos, levotiroxina fiind medicamenul de electie.
Terapia este stabilita numai de medicul specialist endocrinolog, dupa examenul fizic si de laborator care confirm diagnosticul.
 
Tratamentul cu hormoni tiroidieni nu trebuie utilizat de catre personae care nu sufera de acesta maladie, pentru a creste energia organismului ori pentru a determina o scadere in greutate, deoarece pot sa declanseze aritmii cardiace, osteoporoza, anxietate.

Utilzarea hormonilor tiroidieni in cazurile femeilor cu amenoree sau sterilitate se va face doar dupa stabilirea diagnosticului de hipotiroidism si sub atenta indrumare si supraveghere a medicului endocrinolog si obstetrician.

In cele mai multe cazuri raspunsul la tratamentul cu hormone tiroidieni este foarte bun, iar instituirea precoce a tratamentului va duce la remiterea manifestarilor clinice.


Dictionar de termeni


(Informatii preluate din DEX online - Dictionar al limbii romane)

carotenodermie:
pigmentatie galbuie-rosiatica a tegumentelor, provocata de cresterea carotinemiei;
hiperlipemie: crestere anormala a proportiei de grasimi din sange;
macroglosie: marire de volum a limbii;
menoragie: afecţiune a uterului, manifestata prin pierderea unei cantitati excesive de sange in timpul menstruatiei.