Dermatita de scutec si buna ingrijire a sugarului

Dermatita de scutec este o afectiune frecvent intalnita la nou-nascuti, dar si la copiii sub 2 ani. Se poate spune ca aparitia dermatitei de scutec este un indicator al unei ingrijiri nu prea bune a sugarului, adica fie scutecul nu este schimbat la timp, fie bebelusul nu este spalat si corect igienizat.
Chiar daca sunt mici, nou-nascutii au un simt al curateniei ce trebuie respectat schimbandu-i la timp.

Dermatita de scutec este o iritatie a pielii in zona fesiera, a abdomenului - in partea sa inferioara - si pe zona superioara a coapselor. Apare din primele luni de viata din cauza umezelii, a aciditatii urinei si a contactului prelungit cu materiile fecale.


Factori determinanti

1. Contactul prelungit al pielii cu urina sau materiile fecale determina distrugerea peliculei subtiri de sebum cu rol de protectie si, astfel, apare inflamatia. Totodata, pielea este mult mai expusa complicatiilor cauzate de infectii bacteriene sau fungice, cel mai adesa cu candida.

2. Infectiile sunt favorizate si de frecare sau de zgarieturi. De aceea nu sunt indicate scutecele prea mari sau stergerea zonelor iritate prin frecare cu materiale aspre si neabsorbante.
 

3. Sugarii care nu mai sunt alaptati la san si sunt hraniti cu lapte praf sunt expusi aparitiei unor astfel de iritatii, deoarece alimentatia cu lapte praf determina un Ph alcalin - favorabil dezvoltarii bacteriilor. Modificarea Ph-ului pielii poate fi cauzata si de administrarea de antibiotice, care pe langa modificarea aciditatii pielii, inhiba si dezvoltarea florei bacteriene care exista in mod normal la suprafata ei.

4. Pe langa umezeala in caterogia factorilor de risc intra si caldura degajata de scutec. Umezeala si caldura erau foarte bine pastrate de scutecele de panza folosite pana nu demult. Mamele care mai folosesc astfel de scutece trebuie sa le schimbe la timp, ori de cate ori este nevoie, si igienizate prin sterilizare.


5. De asemenea, trebuie acordata o atentie deosebita si tipului de detergent folosit la spalarea si fierberea lor, deoarece detergentul sau balsamul pot determina o reactie iritativa.

6. Noile scutece de unica folosinta sunt mult mai igienice si mai eficiente. Realizate din materiale speciale, puternic absorbante, elimina in mare parte umezeala si ofera si un circuit al aerului, dar nu inseamna ca folosindu-le copilul nu va mai avea aceste probleme.

Aceste scutece contin substante chimice care pot determina o reactie inflamatorie, iar mamele trebuie sa respecte cateva reguli in ceea ce priveste alegerea scutecelor, schimbarea si fixarea lor. Calitatea unui scutec de unica folosinta consta in: capacitatea de absorbtie, viteza de absorbtie si puterea de retinere.


Reguli de prevenire


  • schimbarea scutecelor la timp si folosirea unei creme protectoare pe baza de oxid de zinc;
  • inchiderea corecta a scutecului, fara insa sa fie prea strans, pentru a lasa loc sa circule aerul;
  • spalarea scutecelor cu apa fierbinte, clatirea lor in mai multe ape si fierberea acestora, fara a folosi detergenti, inalbitori sau balsam de rufe;
  • existenta unor perioade din zi cand bebelusul este lasat fara scutec, sa doarma sau sa se joace, astfel incat pielea sa vina in contact cu aerul;
  • alegerea scutecelor in functie de greutatea copilului;  
  • igienizarea zonei genitale a nou-nascutului la fiecare schimb de scutec, fara a freca pielea, indepartarea materiilor fecale, cu servetele umede, speciale sau cu apa calduta.
  • scutecele de panza sa fie din materiale moi, absorbante si schimbate foarte des;
  • nu se recomanda folosirea scutecelor sau a chiloteilor din material plastic.


Tratamentul


Se foloseste o crema protectoare pe baza de oxid de zinc, iar in cazul suprainfectarii, unguente cu antibiotic, antifungice, antiinflamatorii. Nu se foloseste talcul, pentru a evita o eventuala pneumonie prin aspiratie.

Schimbarea scutecelor se va face, in medie, de 6-7 ori pe zi, iar crema cu rol protector se va aplica de fiecare data cand se face igienizarea copilului.  
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod