Riscurile solarului sunt asemanatoare cu cele ale expunerii la soare
"Riscurile pe care le prezinta expunerea la solar sunt similare cu cele ale expunerii la soare. Poate chiar mai mari, pentru ca persoanele care frecventeaza centrele de bronzat considera solarul mai sigur si au tendinta de a petrece mai mult timp la solar," informeaza specialistul.
Dintre afectiunile favorizate de expunerea la solar (pigmentari, riduri, imbatranire prematura a pielii), cea mai importanta este cancerul de piele. Efectul expunerii la UV este cumulativ, dr. Alexandru avertizand ca "riscul de a face cancer de piele creste cu fiecare sedinta de expunere la solar."
Expunerea la solar poate duce la transformarea alunitelor din leziuni benigne in melanom malign. Melanomul este o tumora care se dezvolta din celulele care intervin in colorarea pielii, celulele pigmentare. Pentru ca prezinta un risc ridicat de metastazare, melanomul este cel mai periculos cancer de piele. Melanomul poate fi foarte agresiv, dar un diagnostic precoce permite vindecarea. Oricine poate sa dezvolte un melanom cutanat, dar riscul este mai mare daca se indeplineste una dintre conditiile: tegument sensibil la soare (piele, ochi si par deschise la culoare); factori genetici (prezenta a numeroase alunite peste 100, antecedente personale sau in familie de tumori cutanate); arsuri solare grave si repetate, in special inaintea varstei de 15 ani; obiceiul bronzarii artificiale, la solar.
Solarul: riscuri si contraindicatii - Cui nu ii este recomandata expunerea la solar?
Cancerul de piele face parte dintre cele mai intalnite forme de cancer si majoritatea cazurilor sunt provocate de expunerea la radiatii ultraviolete. Oricine poate face cancer de piele, insa exista persoane care au o predispozitie mai mare. "Expunerea la solar este total contraindicata persoanelor cu fototip cutanat deschis (par blond sau roscat, ten deschis, prezenta unui numar mare de pistrui sau alunite...) si, personal, nu recomand nimanui solarul ca metoda de bronzat," declara dr. Alexandru.
Expunerea la solar - metoda de tratament
Pe langa bronzul dorit, solarul ofera si alte beneficii. Fototerapia sau terapia prin lumina este folosita in tratarea a diferite boli dermatologice, precum psoriazis, dermatita atopica sau vitiligo.
Solarul: riscuri si contraindicatii - Sfaturi importante
Daca riscurile nu te-au facut sa te razgandesti si iti doresti bronzul oferit de solar, urmeaza sfaturile:
- bronzeaza-te treptat;
- nu depasi timpul de bronzare recomandat pentru tipul tau de ten;
- poarta intotdeauna ochelarii de protectie;
- opteaza pentru saloanele cu aparate noi;
- sedintele nu trebuie sa depaseasca 10 minute;
- conform standardelor internationale poti face in siguranta maxim 50 sedinte de bronzare pe an.
Dupa expunerea la solar, dr. Alexandru iti recomanda sa folosesti o crema care sa contina vitamina C in combinatie cu vitamina E. Aceste vitamine au rol antioxidant si combat efectele razelor de agresiune asupra pielii.
Comentarii (5)
buna....eu am un ten destul de deschis si as vrea totusi sa incerc solarul....a fost cineva cu tenul deschis la solar .imi poate spune si mie daca a avut vreo urmare negativa.....
buna,eu am o nunta si am sa fac 6 sedinte a cate 5 min.pe lunasi atat tot anu,nu cred ca am sa patesc ceva,ideea e sa nu ajungem dependente se solar
si eu merg la solar , am fost vre o 3 sedinte si vreau sa mai merg pentru o nunta.dar am multe alunite pe corp si imi este tare frica.nst ce sa fac datimi un sfat va rog
daca ma machiez dupa solar...are ceva? adik dupa cateva ore...?
Am citit intr-o revista ca din cauza la solar, bn dak se exagereaza, se poate face si cancer la san, nu stiu daca este adevarat sau nu, dar asa am citit...banuiesc k trebuie sa fie si ceva adevarat...asa k aveti grj, cat de des folositi solarul, dar cel mai bun mod si cel mai sanatos este sa folosesti cremele autobronzante...s soare natural( nu sa te ''arzi''), nu ultra-violete..parerea mea. aveti grija de sanatatea voastra..e cea mai importanta!!!:)
Posteaza comentariu