Potrivit Dr. Ciprian Constantin, medic rezident Diabet, Nutritie si Boli Metabolice de la Fundatia pentru Alimentatie Sanatoasa, grasimile au un rol esential in energizarea organismului. "Daca alegem un produs trebuie sa avem mare grija la ingredientele inscriptionate pe eticheta si tipul de grasimi din compozitia lui", ne atrage atentia specialistul.
Numeroase cercetari au aratat ca grasimile hidrogenate si partial hidrogenate (indica si prezenta grasimilor trans in acel produs) sunt periculoase pentru sanatate pentru ca se transforma in grasimi saturate sau sunt supuse unui proces industrial numit hidrogenare si elibereaza grasimi trans (acizi grasi nesaturati cu o configuratie modificata prin hidrogenare). De aceea, medicului specialist Ciprian Constantin ne sfatuieste sa evitam sau sa limitam in alimentatia noastra grasimile saturate si trans, deoarece "cresc colesterolul sanguin si predispun la aparitia bolilor cardiovasculare".
Untul - consumat in cantitate moderata
Persoanele care au o predispozitie la cresterea colesterolului trebuie sa evite untul, avertizeaza dr. Ciprian Constantin. De asemenea, specialistul atrage atentia ca fiind un produs cu o cantitate mare de grasimi, "untul trebuie consumat in cantitate mica". De asemenea, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare din Bucuresti recomanda untul pentru persoanele sanatoase, care nu sunt sensibile la colesterol. In special pentru copii si adolescenti, untul este o optiune sanatoasa deoarece faciliteaza absorbtia vitaminelor liposolubile A, B, D, E, K, adauga prof. dr. Mencinicopschi.
Ce trebuie sa contina untul si margarina?
Uniunea Europeana considera ca untul trebuie sa contina peste 80% grasime animala din substanta uscata, 16% apa si 2% substanta uscata lactata negrasa. Daca vrei sa cumperi un unt de calitate trebuie sa acorzi atentie catorva detalii: o consistenta onctuoasa, omogena si o culoare alb-galbuie. Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania specifica faptul ca este foarte important ca untul sa provina din smantana pasteurizata si nu trebuie sa contina aditivi alimentari.
Nu alege niciodata un pachet de unt daca are miros si gust ciudat, daca are o culoare neuniforma si gasesti impuritati in compozitia lui. Normele de etichetare sunt foarte stricte, de aceea pe orice eticheta de unt trebuie sa gasesti informatii despre: denumirea produsului; numele si adresa completa a fabricantului/ importator/ distribuitor; termenul de valabilitate; cantitatea neta; conditiile de pastrare; lista ingredientelor (inclusiv aditivii alimentari si o mentiune speciala in cazul adaosului de sare); continutul de grasime exprimat in procente.
De asemenea, margarina trebuie sa respecte aceleasi norme stricte de etichetare, iar in cazul in care are mai mult de 0,5 % sare trebuie mentionat pe ambalaj.
"In principiu, prin simpla verificare a etichetei produsului ne putem da seama daca acesta contine sau nu grasimi hidrogenate sau partial hidrogenate, pentru ca producatorii sunt obligati sa mentioneze pe eticheta prezenta acestui tip de grasimi in cazul in care il folosesc ca si ingredient", explica Dr. Ciprian Constantin, medic rezident Diabet, Nutritie si Boli Metabolice.
Margarina sau unt? Ce spun specialistii nostri?
Majoritatea dintre noi ne-am intrebat la un moment dat cat de sanatos este untul sau margarina si pe care dintre ele putem sa le consumam in siguranta. Specialistii in nutritie sunt de parere ca la momentul actual cele mai multe variante de margarina nu contin grasimi hidrogenate sau trans si ca margarina este inca asociata, in mod eronat, cu grasimile hidrogenate.
Astfel, aflam de la Dr. Ciprian Constantin, medic rezident diabet, nutritie si boli metabolice ca margarinele tartinabile de calitate nu contin astfel de grasimi si au o compozitie nutritionala foarte buna. "Acestea sunt recomandate de catre autoritatile in domeniu din diferite tari sau de asociatiile internationale de sanatate (WHO, AHA) tocmai pentru ca au o cantitate mare de grasimi bune. Cele mai multe contin ulei de floarea soarelui si in consecinta sunt surse bune de acid linoleic (Omega 6). Exista insa si margarine care contin alte uleiuri vegetale (de in, de rapita) si prin urmare contin o cantitate importanta de acid alfa – linolenic (Omega 3). In plus, margarina este o sursa buna de vitamine liposolubile (A, D si E)", spune specialistul.
Aceeasi parere o are si dr. Corina Zugravu, lector universitar UMF Carol Davila si specialist in nutritie care ne spune ca "majoritatea margarinelor tartinabile nu au grasimi hidrogenate. In calitate de medic nutritionist si nu de expert pe piata de margarina, nu pot face considerente vizavi de toate produsele care exista pe piata, pentru ca nu am astfel de informatii".
De cealalta parte a baricadei aflam de la prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ca materia prima in fabricarea margarinei sunt grasimile sub forma de uleiuri si care prin procesul de hidrogenare se transforma in grasimi saturate solide la temperatura camerei. "Prin acest proces se distrug acizii grasi esentiali si se nasc acizii trans. Practic prin aceste modificari chimice este distrusa grasimea naturala, care nu mai este recunoscuta de organism, ceea ce inseamna ca o materie prima naturala supusa chimizarii se transforma intr-un produs artificial", adauga speclialistul.
Multe produse contin grasimi hidrogenate
Atentie! Specialistii ne avertizeaza ca grasimile hidrogenate si partial hidrogenate se gasesc intr-o gama larga de produse: maioneza, produse de patiserie, cofetarie, chipsuri, biscuiti, eugenii, sticksuri, ciocolata cu o compozitie complexa, produsele prajite in seuri vegetale sau care contin margarine industriale. Verificarea cu atentie a etichetei ne ajuta sa facem alegerea potrivita!
Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania ne atrage atentia asupra importantei de a citi eticheta alimentelor, deoarece scopul etichetarii alimentelor este de a furniza consumatorilor toate informatiile necesare.
Daca un produs nu respecta regulile de etichetare pe care le puteti gasi AICI, pastreaza produsul cu bonul de cumparare si adreseaza-te Autoritatii Nationale Sanitar - Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), str. Negustori nr. 1B, sector 2, Bucuresti, cod postal 023951;
Telefon: 021-3157875; Telverde: 0800.826.787
E-mail: office@ansv.ro
© Copyright:
Unt sau margarina - avantaje si dezavantaje
In Uniunea Europeana, unt e considerat doar acel produs care contine cel putin 80% grasime animala din substanta uscata. In ce masura putem sa consumam unt sau margarina si ce parere au specialistii despre aceste doua optiuni alimenentare?
Comentarii (9)
Rockefeller a spus "Scoate banul din orice" iar capitalistii stiu scoate banii mai ales din falsificarea alimentelor ca omul mananca zilnic si este silit sa cumpere.Pe veremea comunissmului stateam la cozi la mancare dar macar era sanatoasa.Comunistii daca au marfa bunja,o pun in vanzare,iar daca nu au cum trebuie,nu o gasesti.Treaba clara si sanatoasa,dar nu-ti baga otravuri pe gat..Capitalistul.daca nu are produsul,il fabriaca din chimie,face unt din picioare de scaune..Eu prefer sa nu gasesc ceva decat sa gasesc falsuri si otravuri.. A sa planga romanii dupa alimentatia comunista,asa cu cozi cumj era ea.
Sa va spun sincer cred ca nici ei nu stiu cum e mai bine...unii specialisti spun ceva altii sunt impotriva, iar noi tot nu stim...
deci nu papam marga..deloc indiferent de varsta.... . iar untul ..pt adulti ...mai rarut
eu nu am inteles nimic...deci ce e mai bun????daca specialistii se contrazic ce sa mia cred/inteleg eu om de rand care habar nu am ce is alea...sunt profund derutata si confuzata...daca aveam dubii care ar fi bun si care nu acum nu mai stiu nimic sihur...felicitari:)
Din multitudinea de produse nesanatoase pe care le avem la indemana fiecare trebuie sa decida pentru el care dintre ele sunt mai putin rele pe baza informatiilor acumulate. Bineinteles, in masura in care subiectul prezinta suficient interes...
nu mi s-a parut ca acest articol contine ceva important de care sa putem tine seama....titlul suna mai interesant decat continutul
Va dati seama ca suntem derutati! Autoarea articolului ne deruteaza si mai tare. Ne spune ca un specialist in nutritie lauda margarina si pe de alta parte un specialist ca d-l Gh. Mencinicopschi recomanda sa nu consumam margarina. Bun ! Dar pana la urma ce mancam noi cei care avem colesterol? Luam numai medicamente gen Sortis care ne omoara ficatul? O alimentatie fara unt sau margarina, fara branza, fara si fara. Si pana la urma nu mai putem manca nimic. Titlul articolul este unul, iar ce se spune in el e cu totul altceva. Si asa ne batem capul sa mancam "sanatos", lucru ce nu i-a preocupat deloc pe strabunicul meu care a murit la 90 de ani si pe bunica mea care are 83 de ani. Personal cred ca in ziua de azi nu poti manca nimic sanatos. Si eu nu am vazut pe eticheta nici unui pachet de unt ingredientele. Mai scrie la Napolact (gen reclama) ca produsul este facut din lapte integral. Dar cata sare, cat lapte, etc. nu am vazut. Cred ca nu controleaza nimeni , nimic. Sa sesizam noi consumatorii, nu? Si ce se intampla? Producatorii iau amenda si fac tot aia, ba scumpesc untul de nici nu poti sa te mai apropii de el. Asta-i Romania. In momentul cand ai pus mana pe un produs, ti-ai asumat si riscurile in intregime. Oare cei de la asa-zisa Protectie a Consumatorului, nu cumpara ca noi din spuermarketurile astea care ne jecmanesc pe fata? Si eu nu am vazut nicio protectie a consumatorului apropo de organismul cu acelasi nume. Tot ce se face este sa se dea amenzi si statul sa-si umfle buzunarele, la fel si angajatii acestei jenante institutii. Omul, daca e lezat trebuie sa moara prin tribunale pentru drepturile lui, pentru suferintele lui.
Linkul pt. regulile de etichetare nu functioneaza (pe 3x.ro :| ? ) http://www.topsanatate.ro/articol/unt-sau-margarina-avantaje-si-dezavantaje-28164.html
Buna Ziua ! Toate articolele Dvs. sunt excelente si educative ! Acest articol il gesesc extrem de util, pentru care multumesc foarte frumos !
Posteaza comentariu