De ce e important sa-ti controlezi alunitele?

In anumite conditii, alunitele se pot modifica si iti pot pune in pericol viata. De aceea este important sa le autoexaminezi cu atentie si sa recurgi la un consult dermatologic de rutina macar o data pe an. Cum iti dai seama ca o alunita este periculoasa?

In anumite conditii, alunitele se pot modifica si iti pot pune in pericol viata. De aceea este important sa le autoexaminezi cu atentie si sa recurgi la un consult dermatologic de rutina macar o data pe an. Cum iti dai seama ca o alunita este periculoasa?

 

Nevii nevocelulari, cum sunt cunoscute alunitele in termeni dermatologici sunt in mod normal niste formatiuni benigne care se prezinta sub forma unor pete maro sau negre pe suprafata pielii. Alunitele apar foarte rar la nastere (in aceste cazuri fiind vorba despre nevii congenitali), facandu-si prezenta mai ales in copilarie si in adolescenta cand ating numarul maxim. In general, un adult poate sa aiba un mod normal in jur de 10-30 alunite.

De retinut! Daca alunita sangereaza, supureaza, prezinta senzatie de mancarime sau este durerosa trebuie neaparat sa consulti dermatologul!

Sub actiunea anumitor factori din mediul extern, unele alunite pot sa sufere modificari care ne pun viata in pericol.

Melanomul este cel mai agresiv tip de cancer cutanat, cu o frecventa in crestere si poate sa apara la nivelul alunitelor, potrivit statisticilor efectuate de medicii dermatologi. In jur de 150.000 de melanoame apar pe intregul mapamond si aproximativ 40.000 de oameni mor anual din aceasta cauza.

 

 

Care sunt factorii de risc?


Potrivit Societatii Romane de Dermatologie, printre factorii de risc care pot genera modificari la nivelul alunitelor se numara:

  • pielea deschisa la culoare;
  • parul roscat sau blond;
  • dificultate la bronzare;
  • usurinta la aparitia arsurilor solare;
  • dezvoltarea pistruilor;
  • expunera cronica la soare.


De aceea este indicata autoexaminarea periodica a pielii, cel putin o data pe luna, pentru a depista eventuale leziuni aparute pe piele sau modificari care au aparut la nivelul alunitelor, ce sugereaza transformare maligna. De asemenea, persoanele care prezinta in familie antecedente de melanom malign, cele care lucreaza in aer liber, cat si cele care prezinta un numar mare de alunite pe corp trebuie sa faca un consult anual la medicul dermatolog.

 

 

Primul pas: autoexaminarea


Primul lucru pe care il poti face este sa-ti autoexaminezi cu regularitate alunitele, aplicand regula ABCDE. Daca vei constata urmatoarele modificari aparute in perioade variabile de timp este necesar sa consulti medicul dermatolog:

A - asimetria: daca alunita este asimetrica si o jumatate din nev nu se suprapune cu cealalta jumatate;
B - bordura: daca marginile nevului sunt neregulate, intrerupte, neclare;
C – culoare: daca alunita prezinta la examinare culori diferite - nuante diferite de maro, zone de culoare neagra sau rosie sau portiuni albe, lipsite de pigment;
D – diametru: cand diametrul este mai mare de 6 mm;
E – elevatie: cand o portiune din alunita este elevata, supradenivelata in raport cu pielea din jur.

 

 

Ia-ti inima in dinti si fa-ti o programare la dermatolog!


Zilele acestea ai ocazia sa-ti faci programare gratuita la un medic dermatolog pentru ziua de 25 mai cand se sarbatoreste "Ziua Europeana Pentru Depistarea Melanomului". Societatea Romana de Dermatologie lanseaza cu aceasta ocazia cea de-a cincea editie a campaniei nationale de prevenire si depistare a leziunilor maligne si premaligne cutanate.

Pe data de 25 mai, 303 medici dermatologi din toata tara, membri ai Societatii Romane de Dermatologie (SRD), vor oferi consultatii gratuite si sfaturi despre cum te poti feri de actiunea nociva a razelor UV cu ajutorul produselor de fotoprotectie.

Programarile pentru consulatii se vor face timp de 4 zile, in perioada 10 si 13 mai, intre orele 8:00 - 20:00 la numarul de telefon 0800 811 101, linie telefonica gratuita oferita de Romtelecom. Pacientii vor fi examinati doar cu programare!

 

 

Sfatul specialistului

Prof. Dr. Virgil Feier, Presedintele Societatii Romane de Dermatologie

"In fiecare an statisticile ne arata un numar crescut de pacienti diagnosticati cu cancer de piele. Obiectivul nostru, prin aceasta campanie, este acela de a trage semnalul de alarma, de a-i determina pe oameni sa mearga sa-si faca un consult periodic la medicul dermatolog.

O pot face in orice zi a anului, in clinicile de stat, consultatiile sunt gratuite".