Stresul ingrasa!

Nu numai dietele si activitatea fizica te pot ajuta sa pierzi din kilograme. Relaxarea joaca si ea un rol foarte important, sustin oamenii de stiinta.
Nu numai dietele si activitatea fizica te pot ajuta sa pierzi din kilograme. Relaxarea joaca si ea un rol foarte important, sustin oamenii de stiinta.

Cercetatorii au descoperit o gena activata de stres care pare a fi vinovata de pofta de dulciuri, mancaruri grase si de cresterea in greutate, scrie DailyMail. De asemenea, aceasta gena a fost asociata si cu diabetul de tip 2.

Specialistii spera ca studiind aceasta gena, se vor descoperi noi medicamente impotriva diabetului, cat si pastile pentru slabit.

Rolul studiului efectuat pe soareci de laborator si condus de dr. Alon Chen, a fost de a descoperi de ce oamenii tind sa apeleze la mancare in situatiile de stres. S-a observat ca in perioadele stresante, gena produce o proteina numita Ucn3, proteina ce creste pofta de mancare, influenteaza senzatia de satietate cat si modul in care organismul foloseste insulina.


Risc de diabet


Studiul efectuat de Universitatea din Dundee, Scotia, a mai aratat ca soarecii de laborator cu un nivel ridicat de proteina Ucn3 au inregistrat si simptome de diabet. Proteina s-a dovedit a fi responsabila si de declansarea poftei de dulciuri si alimente grase.

"Stresul este bun in anumite cazuri, ca atunci cand intalnesti un leu,
" explica dr. Chen. "Atunci metabolismul se schimba, consumi mai multe zaharuri si o cantitate mai mare de glucoza ajunge la muschi pentru a te ajuta sa scapi de pericol. Insa raspunsul la stres trebuie sa functioneze dupa un sistem bine stabilit, iar genele trebuie sa lucreze la momentul potrivit. Daca acest lucru nu se intampla, pot aparea probleme psihice si metabolice."


Vinovati pentru kilogramele in plus mai pot fi....


Lipsa de somn poate provoca o crestere a numarului de hormoni care regleaza apetitul, dand o senzatie mai mare de foame dimineata.

Anumite medicamente. Exista cateva medicamente care au fost asociate cu cresterea greutatii corporale, precum cele antipsihotice (folosite in tratarea unor afectiuni precum schizofrenia sau tulburarile bipolare) sau cele utilizate in cazul migrenelor, hipertensiunii si diabetului. Solutia este sa vorbesti cu medicul tau pentru a gasi medicamentele fara acest efect secundar.

Hipotiroidism
. Este cea mai frecventa boala a tiroidei si apare in momentul in care glanda nu reuseste sa produca o cantitate suficienta de hormoni tiroidieni. In acest caz, metabolismul devine mai lent, favorizand cresterea in greutate. Hipotiroidismul este o boala des intalnita la noi in tara, aproximativ 10% din femeile cu varsta peste 65 de ani prezentand simptomele acestei afectiuni. Are ca simptome oboseala, starea de slabiciune si cresterea in greutate.

Menopauza si scaderea nivelului de estrogen nu sunt responsabile de luarea in greutate la femeile de varsta mijlocie. Cauzele probabile sunt incetinirea metabolismului provocata de inaintarea in varsta si schimbarile din stilul de viata. De menopauza poate insa depinde locul unde va fi acumulata grasimea, cele mai multe femei ingrasandu-se in zona taliei.

Sindromul ovarelor polichistice. O caracteristica importanta a acestei afectiuni este rezistenta la insulina, fapt ce poate duce la cresterea in greutate. Grasimea tinde sa se acumuleze in jurul abdomenului, crescand astfel riscul de afectiuni ale inimii.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod