Cum se manifestă acneea vulgară?
Acneea este o afecție cronică inflamatorie a pielii, care afectează în special tinerii, dar poate apărea și la vârstă adultă, fiind asociată cu un impact serios asupra calității vieții. Afecțiunea se manifestă prin apariția unor leziuni inflamatorii roșii, cunoscute drept „coșuri”, care ulterior se inflamează și se pot suprainfecta și transforma în pustule sau chiar noduli. Aceste leziuni apar pe zonele bogate în glande sebacee precum ten, trunchi și spate. Pe lângă leziunile inflamatorii, mai există și leziuni noninflamatorii, precum comedoanele și cicatricile.
Acneea vulgară are trei stadii - acnee ușoară, moderată sau severă – și apare ca urmare a modificărilor hormonale asociate pubertății, din cauza unui exces de hormoni androgeni. Aceștia conduc la secreția în exces a sebumului, care este un teren propice proliferării unor bacterii responsabile de apariția acneei.
Acneea vulgară poate să fie confundată cu o altă afecţiune!
Acneea poate fi confundată cu o altă afecțiune- demodecidoză, în apariția căreia este implicat un parazit – Demodex folliculorum – care crește în foliculul pilos și se hrănește cu sebumul secretat de glandele sebacee, ducând la apariția de leziuni multiple sub formă de mici pustule. De aceea, este obligatoriu ca toți pacienții suspecți de acnee să facă un examen bacteriologic, care evidențiază prezența bacteriilor/paraziților responsabile de apariția afecțiunii, înainte de începe un tratament.
Posteaza comentariu