Cum se tratează acneea vulgară?
„Tratamentul acneei este complex: creme locale care conțin derivați de vitamina A, acid azelaic, în combinație cu antibiotic, dar și tratamente cu antibiotic orale și tratament hormonal, în funcție de tipul de acnee. Ca și terapii adjuvante, fototerapia, și anume terapia cu lumină albastră BLU-U, este cea mai indicată, având efect antimicrobian, distrugând bacteriile care cauzează acneea, dar și efect fotodinamic celular, care contribuie la ameliorarea cicatricilor”, explică Dr. Florentina Zaharia, medic dermatolog în cadrul clinicilor Bioderm.
Terapia cu lumină albastră este, în unele cazuri, o alternativă excelentă la tratamentul cu antibiotic, neavând contraindicații. Pentru efecte maxime, medicii recomandă 3 ședințe pe săptămână, a câte 15-20 de minute fiecare. Pe lângă fototerapie, medicii dermatologi recomandă și tratamentele de tip peeling, care stimulează regenerarea celulor și contribuie la ameliorarea și vindecarea cicatricilor asociate acneei. „De exemplu, recomand microdermabraziunea cu infuzie de substanțe nutritive, prin care se realizează un peeling superficial, benefic în special pentru cicatrici, dar și pentru ameliorarea formelor ușoare de acnee”, adaugă medicul dermatolog Florentina Zaharia.
Produsele de îngrijire şi alimente pe care trebuie să le eviţi
Persoanele care se confruntă cu acnee au nevoie de o îngrijire mai atentă a pielii. Atenție, produsele foarte grase, uleioase, comedogenice și tratamentele pe bază de cortizon ar trebui evitate, întrucât agravează acneea. „Igiena pielii în acne trebuie să fie mai riguroasă. Sunt recomandate produsele de curățare dermatocosmetice, cu textură ușoară, sub formă de geluri, de două ori pe zi. De asemenea, pe perioada verii și numai, recomand produsele de fotoprotecție fără ulei, întrucât tratamentele pentru acnee sunt fotosensibilizante. De asemenea, cremele hidratante trebuie sa aibă o textură lejeră și să nu conțină parabeni și conservanți (paraben free)”, mai spune medicul dermatolog.
Atenția trebuie să fie sporită și atunci când vine vorba de alimentație. Pacienții cu acnee trebuie să aibă o dietă săracă în grăsimi, dulciuri rafinate, alimente de tip junk food și să evite băuturile pe bază de cafeină.
Posteaza comentariu