Scopul vasectomiei este de a oferi protectie foarte eficienta, permanenta, impotriva sarcinii. De obicei, reversibilitatea nu este posibila. Tuturor barbatilor li se poate efectua vasectomie, nu exsita nicio afectiune medicala care sa impiedice un barbat sa utilizeze aceasta metoda contraceptiva.
In ce consta?
Vasectomia necesita o interventie chirurgicala simpla si lipsita de nocivitate. Printr-o punctie sau o mica incizie la nivelul scrotului, medicul specialist va localiza fiecare dintre cele doua canale (vase deferente), prin intermediul carora sunt transportati spermatozoizii catre penis si le taie sau le blocheaza prin taiere si ligaturare ori prin aplicare de caldura sau electrocauterizare. Vasectomia actioneaza prin blocarea ambelor canale deferente, impiedicand spermatozoizii sa ajunga in lichiudul seminal. Sperma este ejaculata, dar fara sa cauzeze aparitia sarcinii.
Cat este de eficienta?
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, vasectomia este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive, cu un risc minim de esec si avand o rata de succes de peste 99%.
Totusi, OMS avertizeaza ca vasectomia nu este deplin eficienta in primele trei luni dupa efectuarea interventiei. De aceea in aceasta perioada se recomanda folosirea unei alte metode contraceptive. Dupa primul an de la interventie, persista un risc foarte mic de sarcina, mentinanadu-se pana cand partenera ajunge la menopauza.
In cazul barbatului, fertilitatea nu revine deoarece, in general vasectomia nu poate fi oprita sau reversibila. Interventia trebuie considerata ca fiind permanenta.
Tehnici de vasectomie
1. Abordul vaselor deferente: vasectomia fara bisturiu
Este tehnica recomandata pentru a avea acces la nivelul scrotului, la fiecare din cele doua canale prin intermediul carora sunt transportati spermatozoizii catre penis. Diferentele fata de procedura traditionala care utilizeaza incizii sunt:
- foloseste o mica punctie in locul a o incizie sau doua in scrot;
- nu este necesara sutura pentru inchiderea pielii;
- tehnica speciala de anestezie necesita o singura punctie cu acul in loc de doua sau mai multe.
Potrivit OMS, avantajele acestei proceduri sunt urmatoarele:
- este mai putin dureroasa, echimoza este mai mica si necesita o perioada de recuperare mai scurta;
- se fac mai putine injectii, iar riscul aparitiei hematomului este mai mic;
- durata totala a interventiei este mai mica.
2. Blocarea vaselor deferente
In majoritatea vasectomiilor se efectueaza ligatura si sectionare. Aceasta presupune taierea si indepartarea unei mici portiuni din fiecare canal deferent, dupa care se ligatureaza ambele capete taiate ale canalelor. Aceasta procedura are o rata mica de esec. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, aplicarea de caldura sau electricitate la capetele fiecarui canal (cauterizare) are o rata chiar mai mica de esec comparativ cu ligatura si sectionarea.
Atat procedura fara bisturiu, cat si cea traditionala cu incizie sunt rapide, lipsite de nocivitate si eficiente.
Ingrijirea dupa vasectomie este foarte importanta!
OMS precizeaza cateva recomandari care ii sunt utile barbatului dupa interventie:
- trebuie sa se odihneasca timp de doua zile;
- pe cat posibil, sa aplice comprese reci la nivelul scrotului in primele patru ore, pentru a reduce durerea si sangerarea. Dupa interventie, va avea o oarecare senzatie de disconfort, tumefiere si echimoza care ar trebui sa dispara in doua-trei zile;
- sa poarte lenjerie intima sau pantaloni confortabili timp de 2-3 zile, care sa ajute la sustinerea scrotului. In acest fel se va reduce tumefierea, sangerarea si durerea;
- sa mentina curat si uscat locul punctionarii/inciziei timp de 2-3 zile. Isi poate face igiena folosind un prosop umed, dar nu trebuie sa se aseze in apa;
- sa evite contactele sexuale timp de cel putin 2-3 zile;
- sa utilizeze prezervative sau alta metoda contraceptiva timp de trei luni dupa efectuarea inerventiei.
Vasectomia: riscuri si complicatii
Vasectomia nu prezinta efecte secundare sau riscuri pentru sanatatea barbatului. Foarte rar pot aparea complicatii precum:
- durere severa la nivelul scrotului sau testiculelor, cu durata de luni sau ani;
- infectii la locul inciziei sau in interiorul acesteia;
- sangerare sub piele (hematom) care poate cauza tumefactie sau echimoza.
Mituri despre vasectomie
Exista o serie de mituri legate de aceasta procedura:
- Vasectomia implica extirparea testiculelor. Fals! Prin vasectomie sunt blocate canalele prin intermediul carora sunt transportati spermatozoizii produsi in testicule, iar acestea ramana la locul lor!
- Scade apetitul sexual. Fals! Vasectomia nu influenteaza in niciun fel apetitul sexual.
- Modifica functia sexuala. Fals! Erectia barbatului are aceeasi intensitate si durata si el ejaculeaza la fel ca si inainte.
Pe langa toate acestea, OMS avertizeaza ca vasectomia nu previne infectiile cu transmitere sexuala sau HIV. De asemenea, nu cauzeaza nicio afectiune medicala ulterioara si nu determina cresterea sau scaderea in greutate a barbatului, nu scade masculinitatea si nici productivitatea acestuia.