Daca in perioada care urmeaza nu ti-ai programat sa ramaiinsarcinata, ar fi bine sa te gandesti la o metoda sigura decontraceptie. Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa iticonsulti medicul de familie sau pe cel de planificare familiala. Eiiti vor spune care sunt optiunile contraceptive la care poti apela,cu toate efectele secundare.
Daca ai ales pilule si medicul considera ca nu existacontraindicatii in folosirea acestei metode, alege totodata sio metoda contraceptiva de rezerva. Prezervativul, de exemplu,pe care il vei folosi impreuna cu pilulele combinate in primelesapte zile. Acest lucru este indicat deoarece este posibil ca,la inceput, pilulele sa nu iti asigure protectie deplina. Cuexceptia situatiei in care iei prima pilula din folie in primazi de menstruatie.
Poti incepe sa folosesti pilulele oricand, raportat la ciclulmenstrual. Iata cateva exemple:
- in prima zi de menstruatie (nu mai trebuie sa folosesti o metoda contraceptiva suplimentara in primele sapte zile);
- in prima sambata sau duminica dupa aparitia menstruatiei (este usorde tinut minte. Poti fi sigura ca nu esti insarcinata, iar menstruatiaiti va veni la jumatatea saptamanii si nu in week-end);
Poti incepe azi, daca esti sigura ca nu esti insarcinata si nu ai avutnici un contact sexual neprotejat de la debutul ultimei menstruatii.
Ia cate o pilula combinata in fiecare zi, pana cand se termina folia. Dupaaceea, daca folia pe care ai folosit-o avea 28 de pilule, se incepeimediat, fara nici o zi de pauza, folia urmatoare.
Daca folia continea 21 de pilule, se fac sapte zile de pauza. In a optazi se ia prima pilula din urmatoarea folie (de exemplu ultima pilulaa fost luata intr-o marti, folia urmatoare va fi inceputa in miercureadin sapatamana ce vine).
Pentru a nu uita sa iei pilula zilnic, asociaza acest lucru cu oactivitate de rutina, desfasurata la aproximativ aceeasi ora in fiecarezi. De exemplu, ora la care mergi la culcare, spalatul pe dinti sau dupace ai luat masa. Noteaza-ti pe calendar ziua in care ai terminat foliade pilule si data in care va trebui sa o incepi pe urmatoarea.
Multe femei au greata in prima luna in care incep sa ia pilule, daraceasta dispare, de obicei, in perioada urmatoare. Daca acest simptompersista, cea mai buna solutie este sa consulti medicul.
Foloseste o metoda de contraceptie de rezerva ori de cate ori crezi caeste posibil ca pilulele sa nu te protejeze suficient contra unei sarcininedorite (in cazul in care ai uitat sa iei o pilula, ai inceput nouafolie mai tarziu decat trebuia, ai vomat sau folosesti alte medicamentece pot scadea eficienta contraceptiva a pilulelor - sunt enumerate inprospect).
Daca urmezi alte tratamente medicale sau esti internata pentrualte motive medicale, nu uita sa ii spui doctorului care tetrateaza ca folosesti pilule combinate.