SIDA si alte boli cu transmitere sexuala nu sunt toate pe deplinvindecabile. Ele pot fi insa prevenite folosind prezervativul, care are,pe deasupra, o eficienta contraceptiva de 95%.
Andrei, fiul unor profesori universitari, a aflat la 26 de ani ca ebolnav de SIDA. I s-a prescris o medicatie si a fost sfatuit cum saprotejeze persoanele apropiate. O data externat, Andrei n-a revenitpentru etapele ulterioare ale tratamentului. Peste un an si mai bine,o tanara descopera ca este seropozitiva. Dupa socul inerent, ea afla caa fost infectata de cel cu care se casatorise de curand. In fata sotieisi a medicilor, Andrei joaca surpriza totala. Pretinde ca n-a stiut caare SIDA si ca poate transmite virusul.
Contraceptivul ideal
Dr. Victoria Arama, asistent univ. la Clinica de Boli InfectioaseColentina, pledeaza pentru prezervativ: "Prezervativul este singurulcontraceptiv care previne bolile cu transmitere sexuala (BTS)- sifilis, gonoree, SIDA, hepatitele B, C, D. In ultima vreme,ne confruntam cu foarte multe cazuri de sifilis, gonoree si SIDA,precum si cu hepatite. Oamenilor nu le vine sa creada ca hepatita sepoate transmite pe cale sexuala, si deci nu-si iau nici o masura deprotectie. Prezervativul ar trebui sa fie folosit la fiecare raportsexual - de la inceput, nu doar pentru ejaculare - de catre persoanelecu o BTS, precum si de cei care n-au un cuplu stabil, persoanele carecalatoresc mult, cei care au raporturi multiple si intamplatoare, decei aflati in detentie. Prezervativul nu are nici o contraindicatie;singurul inconvenient este ca diminueaza placerea barbatului."
Lor nu le place
Statele civilizate au initiat campanii sustinute de promovare a uneiatitudini de "Safe sex", pentru a tine sub control raspandirea HIVsi a celorlalte BTS. In cadrul acestor campanii, pe langa promovareainformatiilor utile, sunt distribuite gratuit prezervative in spatiileaglomerate. Desi cei mai multi oameni isi spun: "N-o sa iau tocmai eu SIDAsau alta boala", 25 % dintre americanii intre 15 si 55 ani contracteazamacar o data o BTS.
Trebuie spus ca exista mai mult de 30 de BTS, dintre care unele sunt doarneplacute, iar altele au consecinte periculoase si necesita tratamentmedical. Unele pot provoca sterilitate; altele pot afecta fatul; altelemaresc sansele de a face anumite tipuri de cancer. Unele BTS provoacamoartea. Cei mai multi nici nu stiu ca au o BTS, pentru ca nu au simptomesau nu le percep. De aceea, ar fi bine ca in fiecare an persoanele activesexual sa faca un control medical.
De fiecare data
"Chiar daca satisfactia sexuala poate fi mai redusa ca in cazul altorcontraceptive locale, prezervativul este metoda contraceptiva cea maiindicata in aceasta perioada in care BTS au o raspandire mai mare caniciodata. In cazul unui cuplu fidel, unde riscul unei BTS este redus,prezervativul trebuie folosit doar in perioada fertila, insa in cazul unuicuplu instabil prezervativul trebuie folosit la fiecare raport sexual,in principal ca protectie impotriva bolilor. Oricat de periculos esteun chiuretaj, riscul implicat de o asemenea interventie nu se comparacu riscul de contaminare cu o BTS sau SIDA", spune dr. Mihaela Popescu,medic primar ginecolog la Medicover.
Mult mai radicali, specialistii americani recomanda folosireaprezervativului la fiecare raport sexual. Ei spun ca utilizarea acestuianumai in perioada fertila este suficienta doar in cazul cuplurilor stabileunde fiecare partener se afla la prima experienta sexuala. Cum insa estegreu de stiut adevarul, pentru ca mai mult de o treime dintre americanimint in privinta trecutului lor intim, medicii sustin ca prezervativular trebui sa fie nelipsit.
Sfiala sau jena
La noi, multe persoane ar recurge la prezervativ, dar se jeneaza sale cumpere. In plus, femeile se sfiesc sa conditioneze actul sexual defolosirea prezervativului. Insa sfiala nu este singurul sentiment dincauza caruia poti ajunge sa te imbolnavesti. La fel de periculoase sunt:
-teama de a-ti pierde partenerul;
-nesiguranta;
-dorinta de a fi "luata de val";
-dorinta de a fi iubita.
Daca faci parte din categoria celor care se sfiesc, probabil can-ai indraznit sa intrebi cum trebuie sa alegi si sa folosestiprezervativele.
Atentie ce cumparati
Dr. Anca Mistoi, medic primar ginecolog la Spitalul Elias, face urmatoareaprecizare: "Recomand tuturor prezervativele, mai ales tinerilor,dar atrag atentia asupra inconvenientelor produse de prezervativele deproasta calitate sau ambalate in conditii dubioase. Ar fi foarte indicatsa va procurati prezervativele numai din farmacii sau locuri autorizate,ca sa nu aveti surprize neplacute. In ultima vreme, ne-am confruntat cumulte cazuri de iritatii si vulvo-vaginite produse de prezervative deslaba calitate."
Avantajele prezervativului:
-are o mare eficienta contraceptiva: 95%;
-reduce de 3 ori riscul de contaminare cu HIV, gonoree, trichomonas,chlamidia;
-nu are nici o contraindicatie (exista rarisime cazuri de alergie lalatex) si nu necesita prescriptie medicala;
-este usor de procurat.
Femeile risca mai mult
-vaginul si rectul sunt mai usor de infectat decat penisul;
-riscul de a lua HIV este mai mare decat in cazul unui barbat;
-daca ai vreo BTS, ai mai putine simptome decat un barbat. Nu iti daiseama ca esti infectata si poti transmite boala.
Nu uita
Exista trei dimensiuni de prezervative. Verifica marimea potrivita.
Nu uita ca este un produs de unica folosinta.
Nu purta tot stocul de prezervative cu tine, intr-un buzunar. Pastreaza-lela un loc cu medicamentele, de exemplu. Lumina si caldura le fac maifriabile. Daca respecti aceste indicatii, prezervativele pot tine chiarcinci ani de la data fabricatiei.
Evita prezervativele cu lubrifianti pe baza de uleiuri sau grasimi,care erodeaza, in timp, latexul.
Dupa utilizare, infasoara-l intr-o hartie si distruge-l. Ideal ar fisa-l arzi. In orice caz, asigura-te ca nu poate da vreun copil peste el.
Epilog
Poate ar trebui subliniat, in loc de concluzie, faptul ca prezervativuleste cel mai indicat contraceptiv in aceasta perioada a recrudescenteibolilor cu transmitere sexuala. In ceea ce priveste cuplurile cu riscscazut de SIDA, cupluri care se confrunta doar cu pericolul unei sarcininedorite, acestea ar fi bine sa recurga la o metoda contraceptiva catmai adecvata starii de sanatate, obiceiurilor si varstei partenerilor. Siinca ceva: daca nu ai tu grija de tine, nimeni n-o sa aiba!
© Copyright:
Contraceptivul fara contraindicatii
SIDA si alte boli cu transmitere sexuala nu sunt toate pe de plinvindecabile. Ele pot fi insa prevenite folosind prezervativul, care are, pe deasupra, o eficienta contraceptiva de 95%.
Comentarii (3)
si cind e cazul abstinenta ...
as dorii si eu sa stiu ce metoda de contraceptie este cea mai buna cu exceptia prezervativului deoarece cred k am alergie la el.....precizez ca momentan nu pot face un control medical...URGENT!!!!VA MULTUMESC
aveti dreptate daca nu ai tu grija de tine nimanui nu-i pasa,esti bun doar kt esti folosit apoi............!pakt kn ziua de azi tineretul nu constientizeaza pericolul ce pandeste la tot pasul.chiar si cel de langa tine-ti poate face surpr neplacute .intradevar prezervativul mi se pare cea mai buna met contracept.am avut si sterilet n-au fost probl dar pref prezerv.
Posteaza comentariu