Exista o gama destul de larga de optiuni contraceptive. Metodele moderne,dintre care unele extrem de eficace, au luat locul celor traditionale. Unlucru bun, pentru ca acestea - calendarul, coitus interuptus sau fereala -au o rata de esec mult mai mare.
Metodele contraceptive moderne impiedica aparitia unei sarcini nedoriteprin diferite mecanisme. Metodele contraceptive hormonale modifica balantahormonilor sexuali din organism, punand in repaus ovarele si/sau mucoasauterina.
Le gasesti sub forma de pilule orale, injectii contraceptive (se face oinjectie o data la trei luni), implanturi (se implanteaza un set de cinci"betisoare" de obicei deasupra plicii cotului, care au efect contraceptivtimp de cinci ani), dispozitive intrauterine sau chiar inele vaginale.
Dispozitivul intrauterin sau steriletul impiedica inaintareaspermatozoizilor spre ovul si unirea cu acesta, precum si implantareasarcinii in uter.
Metodele definitive - ligatura trompelor si vasectomia - sunt miciinterventii chirurgicale in urma carora nu mai poti avea copii.
Prezervativul este singura metoda contraceptiva care te protejeaza si deaparitia unei infectii cu transmitere sexuala. Il gasesti sub diferiteforme sau marimi, poate avea felurite culori, striatii, arome.
Alaturi de prezervativ, exista si alte metode de bariera, care se interpunmecanic intre spermatozoizi si ovul. Acestea sunt diafragma, capisoanelesau vimulele. Pot fi folosite impreuna cu o substanta spermicida: spume,creme, ovule, foite vaginale, tablete.
Daca ai avut un contact sexual neprotejat, nu dispera. Apeleaza lacontraceptia hormonala de urgenta. I se mai zice si "pilula de a doua zi",dar poate fi folosita cu succes in primele... 72 de ore de la contactulbuclucas! O alta solutie pentru astfel de situatii este si inserareaunui sterilet in primele 5 zile de la actul sexual.
Care sunt metodele de contraceptie?
Exista o gama destul de larga de optiuni contraceptive. Metodele moderne, dintre care unele extrem de eficace, au luat locul...