Stopul cardiac
Se poate intampla sa-si piarda cunostinta cineva, in fata ta, pe strada, in autobuz. Poate fi chiar cineva apropiat, din familie. In fata unui astfel de eveniment toata lumea intra in panica si asteapta un salvator cu sange rece care sa resusciteze victima.
Chiar daca e un medic de fata, el "cheama doctorul". In acele momente ti-ai dori sa poti ajuta, sa stii ce sa faci pana vine salvarea. 95% dintre cei surprinsi de un stop cardiac mor inainte de a ajunge la spital. Resuscitarea rapida le poate salva viata.
Ce este stopul cardiac, cum sa-l recunosti si cum sa-l resuscitezi pe cel aflat in aceasta situatie, ca sa-i salvezi viata.
Ce este stopul cardiac?
Formularea "stop cardiac" spune destul de limpede ca inima s-a oprit brusc. Sangele nu mai este pompat in organele corpului, deci nu mai exista puls, persoana isi pierde cunostinta si nu mai respira. Pentru cei care constata stopul, toate semnele indica un om mort. Daca se intervine rapid, el poate sa-si reia functiile vitale, inima reincepe sa bata, sangele sa circule si respiratia sa asigure nevoia de oxigen.
Trebuie actionat foarte repede
Creierul nu va fi lezat daca resuscitarea se face in primele 4-6 minute. Cu fiecare minut care trece, sansele de supravietuire scad cu 10%. Dupa 10 minute de resuscitare mai raman putine sanse ca victima sa-si revina, iar creierul este afectat ireversibil.
Cine e predispus la stop cardiac?
Bolnavii de inima care au arterele coronare degradate sunt cei mai predispusi la un stop cardiac. Inima incepe sa bata foarte tare, tahicardic sau intra intr-o fibrilatie pe care nu o mai poate controla. Sangele, fiind pompat defectuos, ajunge la creier slab oxigenat, persoana respectiva isi pierde constienta, centrul respiratiei din creier nu mai poate intretine respiratia si inima, fiindca nu mai este hranita cu oxigen, se opreste.
In SUA incidenta stopului cardiac din cauza bolilor de artere coronare e foarte ridicata, intre 64 si 90 %.
Pe urmatorele locuri se gasesc inecul, inghitirea gresita a alimentelor si electrocutarea.
Citeste si: Primul ajutor in caz de stop cardiac
De TopSanatate