© Copyright:
Stopul cardiac
Se poate intampla sa-si piarda cunostinta cineva, in fata ta, pe strada, in autobuz. Poate fi chiar cineva apropiat, din familie. In fata unui astfel de eveniment toata lumea intra in panica si asteapta un salvator cu sange rece care sa resusciteze victima.
Chiar daca e un medic de fata, el "cheama doctorul". In acele momente ti-ai dori sa poti ajuta, sa stii ce sa faci pana vine salvarea. 95% dintre cei surprinsi de un stop cardiac mor inainte de a ajunge la spital. Resuscitarea rapida le poate salva viata.
Ce este stopul cardiac, cum sa-l recunosti si cum sa-l resuscitezi pe cel aflat in aceasta situatie, ca sa-i salvezi viata.
Ce este stopul cardiac?
Formularea "stop cardiac" spune destul de limpede ca inima s-a oprit brusc. Sangele nu mai este pompat in organele corpului, deci nu mai exista puls, persoana isi pierde cunostinta si nu mai respira. Pentru cei care constata stopul, toate semnele indica un om mort. Daca se intervine rapid, el poate sa-si reia functiile vitale, inima reincepe sa bata, sangele sa circule si respiratia sa asigure nevoia de oxigen.
Trebuie actionat foarte repede
Creierul nu va fi lezat daca resuscitarea se face in primele 4-6 minute. Cu fiecare minut care trece, sansele de supravietuire scad cu 10%. Dupa 10 minute de resuscitare mai raman putine sanse ca victima sa-si revina, iar creierul este afectat ireversibil.
Cine e predispus la stop cardiac?
Bolnavii de inima care au arterele coronare degradate sunt cei mai predispusi la un stop cardiac. Inima incepe sa bata foarte tare, tahicardic sau intra intr-o fibrilatie pe care nu o mai poate controla. Sangele, fiind pompat defectuos, ajunge la creier slab oxigenat, persoana respectiva isi pierde constienta, centrul respiratiei din creier nu mai poate intretine respiratia si inima, fiindca nu mai este hranita cu oxigen, se opreste.
In SUA incidenta stopului cardiac din cauza bolilor de artere coronare e foarte ridicata, intre 64 si 90 %.
Pe urmatorele locuri se gasesc inecul, inghitirea gresita a alimentelor si electrocutarea.
Citeste si: Primul ajutor in caz de stop cardiac
De TopSanatate
Comentarii (8)
Respirarea de aer imbogatit cu oxigen (adica de aer cu continut mai mare de 21% oxigen ) poate avea efecte pozitive atat pentru organisme sanatoase ce traverseaza o perioada epuizanta fizic sau psihic cat si pentru cei cu diferite afectiuni. O sesiune de examene sau un proiect la birou te poate stoarce de energie si simti ca te lasa memoria si puterea de concentrare. Inhalarea de oxigen concentrat reface capacitatea intelectuala si te repune " pe roate ". Aceste afirmatii au fost dovedite printr-un studiu publicat intr-o revista de psihologie de prestigiu. Efectul vasocostrictor asupra circulatiei arteriale cerebrale recomanda inhalarea de oxigen concentrat in tratamentul cefaleelor ( migrene, cluster headaches ). 8 din 10 persoane cu migrene incluse in studii au avut o reducere semnificativa a intensitatii si/sau frecventei migrenelor. Administrarea de oxigen suplimentar este utilizata in situatii de urgenta cum ar fi atacul vascular cerebral ischemic, infarctul miocardic, criza severa de astm bronsic. Iti poate salva viata sau te scapa de complicatii invalidante. Un inhalator portabil de oxigen iti furnizeaza oxigen pentru aproximativ zece minute, suficient pentru a depasi momentul critic. In boli cronice cu privare de oxigen in tesuturi ( BPOC, insuficienta cardiaca, pneumonii, mucoviscidoza etc. ) se recomanda administrarea de oxigen suplimentar un numar mare de ore zilnic, in fiecare zi. Pe langa sursa continua de oxigen, legata la priza, e bine sa ai si o varianta mobila, usoara, pe care sa te poti baza atunci cand pleci de acasa sau cand "pica" curentul. De aceea e bine sa ai prin casa un inhalator portabil de oxigen.
MA ASTEPTAM SA CITESC IN ACEST ARTICOL SI CE TREBUIE FACUT IN ACEST CAZ. PARE UN ARTICOL NETERMINAT... URMAREA?
Nu cumva exista si o "va urma"? Articolul e bun dar ce sa facem in primele 10 minute tot n-am inteles.
Nu cred ca asemenea banalitati isi au rostul. Ce trebuie facut in asemenea situatii ? Pana vine ambulanta ar fi de un real folos si celui aflat in situatia de stop cardiac si celui ce intervine.
Cum ar trebui atunci sa ajutam persoana, pana se prezinta o ambulanta... mai ales aici in Bucuresti, prezenta fiind posibila abia dupa 40 de minute cel putin...
Chiar asa, am citit articolul pana la capat sperand ca voi gasi si cum pot actiona foarte repede... Am cautat si pag 2, dar nimic!!!
Foarte bun articol... "noroc" ca am si invatat EXACT cum sa procedam in caz de urgenta. Nu ar fi fost oare mai bine sa ne si spuneti ce sa facem in situatia asta? ... E plin podul de teorie dar din pacate practica face victime.
Cred ca ar fi trebuit sa fie insotit si de cateva sfaturi privind resuscitarea
Posteaza comentariu