Primul medicament generic antitrombotic de pe piata romaneasca

Specialistii sunt ingrijorati de numarul tot mai mare de persoane care sufera de boli de inima, Romania situandu-se pe primele locuri in Europa. Care sunt cauzele si cum ne putem proteja inima?

Specialistii sunt ingrijorati de numarul tot mai mare de persoane care sufera de boli de inima, Romania situandu-se pe primele locuri in Europa. Care sunt cauzele si cum ne putem proteja inima?

 

"Romania este in acest moment in plina epidemie de boala cardiovasculara", atrage atentia Prof. univ. dr. Gheorghe-Andrei Dan, seful sectiei de Cardiologie la Clinica Medicala "Colentina" cu ocazia conferintei de presa care anunta lansarea primului medicament generic antitrombotic de pe piata romaneasca in conditiile in care incidenta aterosclerozei cu complicatii trombotice este enorma in Romania. Aterotromboza reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial (52%), cauzand mai multe decese decat cancerul, bolile infectioase si cele de plamani.

Primul generic de clopidogrel de pe piata romaneasca (exclusiv eliberat in baza recomandarii medicului si a prescriptiei medicale) se administreaza la pacientii cu sindrom coronarian acut, precum si la cei cu accident vascular cerebral ischemic sau cu boala arteriala periferica dovedita.

"Acesta a demonstrat ca reduce rata infarctului miocardic, accidentelor cerebrale vasculare si evenimentele aterotrombotice. Este un tratament sigur si accesibil tuturor pacientilor care se confrunta cu probleme aterotrombotice, in acut si pe termen lung", precizeaza dr. Sorin Iancu, marketing manager Zentiva S.A.

 

 

Aterotromboza se refera la imbatranirea vaselor de sange


Ateroscreloza este o boala care apare inca din copilarie si se dezvolta treptat, atingand gradul maxim de dezvoltare dupa varsta de 40 de ani, cand apar si primele manifestari clinice ale bolii. Este o boala vasculara, care se localizeaza cu predilectie pe arterele mari elastice si musculare ale organismului, arterele care iriga creierul si arterele picioarelor.

Complicatiile aterosclerozei sunt trombozele, de aceea s-a adoptat termenul de aterotromboza. Acestea apar deseori in faze avansate ale bolii aterosclerotice, atunci cand placile de aterom din peretele arterelor isi modifica structura, se erodeaza, se ulcereaza, iar sangele din vas produce cheaguri la nivelul acestor placi, provocand reducerea marcata sau oprirea fluxului sanguin prin vas si intreruperea furnizarii de oxigen spre tesutul vascularizat de acel vas.

Asa cum spunea parintele fiziologiei si fondatorul medicinei experimentale, dr. Claude Bernard "varsta reala a unui om este varsta vaselor lui sangvine". Pe masura ce acestea imbatranesc se poate face simtita aterotromboza care ameninta viata pacientilor prin producerea unor evenimente vasculare majore precum infarctul de miocard, accidentul vascular cerebral ischemic sau decesul de cauza vasculara.
Printre cauzele care ii favorizeaza aparitia se numara: fumatul, diabetul, hipercolesterolemia si obezitatea.

"In momentul de fata, Romania se situeaza in mod ingrijorator intre primele locuri la nivel mondial in ceea ce priveste incidenta bolilor cardiovasculare, precum si rata de mortalitate de cauza vasculara. In acest context, este extrem de important atat tratamentul preventiv al pacientilor cu risc cardiovascular, cat si tratamentul pacientilor care au suferit un eveniment vascular major (infarct de miocard, accident vascular cerebral), in conformitate cu recomandarile ghidurilor actuale de specialitate”, a declarat Prof. Univ.
Dr. Gheorghe-Andrei Dan.