Primul medicament generic antitrombotic de pe piata romaneasca

Cum prevenim imbolnavirea inimii?

 

  • prin renuntarea la fumat;
  • controlul tensiunii arteriale;
  • activitatile fizice practicate regulat;
  • terapii medicamentoase;
  • dieta sanatoasa combinata cu scaderea in greutate.

 

Cand sa mergi la medic?


Prof. Dr. Doina Dimulescu, medic primar cardiolog ne spune cand trebuie sa ne facem o programare la medic. "Pacientul cunoscut sau nu cu boala cardiovasculara trebuie sa solicite un consult medical de urgenta daca apar dureri toracice sau abdominale, mai ales daca sunt insotite de transpiratii reci sau senzatie de sufocare, stare de slabiciune extrema sau pierderea starii de constienta.

Mai este necesara o consultatie de specialitate in cazul aparitiei bruste de deficiente motorii - slabiciune sau paralizie a unui membru, tulburari de vorbire sau de vedere, alterarea starii de constienta, durere intensa la nivelul unui membru, urmata de paloare, slabiciune in acel membru", spune specialista.

 

 

Ce inseamna o dieta sanatoasa pentru inima?


"Zi de zi ne putem ajuta inima, respectand cateva principii simple: alimentatie echilibrata cu un consum redus de sare si grasimi de origine animala, miscare, evitarea factorilor de risc precum fumatul si consumul excesiv de alcool. Alimentatia echilibrata cu un consum redus de grasimi saturate de origine animala este primul pas catre o inima sanatoasa.

 
 
Grasimi saturate de origine animala, asa numitele grasimi rele, se gasesc in carnea rosie, in produsele lactate grase precum unt, smantana, branza, in produse de patiserie, biscuiti. Consumate in exces acestea cresc nivelul colesterolului ceea ce duce la aparitia bolilor de inima. Doar 10% din totalul de grasimi pe care le consumam ar trebui sa fie grasimi saturate.

Grasimile bune, de origine vegetala, mono si polisaturate ajuta la mentinerea sanatatii inimii. Surse bune de grasimi nesaturate sunt peste slab, uleiurile vegetale, margarina tartinabila, alunele, fisticul, semintele.
Aceste alimente sunt bogate in Omega 3 si Omega 6, acizi grasi esentiali care au rol insemnat in pastrarea sanatatii inimii"
, ne spune Conferentiar dr. Ioan Coman, Societatea Romana de Cardiologie.

Aterotromboza reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial, fiind responsabila de aproximativ jumatate din decesele de pe glob. In toata lumea, 17 milioane de oameni sufera de aterotromboza. In fiecare an, in Europa si in SUA, 10 milioane de oameni sufera un infarct acut de miocard, 1,2 milioane de oameni sufera un accident vascular cerebral si 16,8 milioane de oameni sunt afectati de boala arteriala periferica.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod